Ulft, Netherlands

Eibergse is nu huisarts in Isselburg, Kleve aast op Nederlandse artsen

Foto: REGIO8
Inwoners van de Duitse grensplaats Isselburg kunnen weer terecht bij een huisarts in hun dorp, en die arts komt uit de Achterhoek. De afgelopen maanden heeft de van origine Roemeense Andrea Borckink uit Eibergen hard gewerkt om de praktijk klaar te maken om patiënten te ontvangen. Ze koos heel bewust voor de grensplaats.
Anton Adelaar | Ruben Dales | 24 mei 2024 16:57 | Aangepast op 24 mei 2024 16:57
“Ze konden niet meer wachten tot de praktijk opengaat”, zegt de enthousiaste Borckink, kersvers eigenaar van een huisartsenpraktijk in Isselburg, over de wens van inwoners van de grensplaats. Isselburg valt qua huisartsenzorg onder het zogenaamde BOHRIS-gebied, samen met Bocholt en Rhede. Op dit moment worden er in deze regio nog negentien huisartsen gezocht. Dat was reden voor Borckink om samen met haar man de praktijk juist in Isselburg te starten.
De zorg in de omgeving van Bocholt is op dit moment zo groot, dat zelfs de Duitse politiek een rol speelde in de verplaatsing van Eibergse, die eerder werkte in een praktijk in Stadtlohn. “De Stadt Bocholt en de burgemeester van Isselburg hebben zich bij me gemeld”, geeft Borckink aan. “We hebben elkaar leren kennen, de omgeving bekeken. Toen besloten we in Isselburg een praktijk te openen.

Breed probleem
Isselburg ligt in het Kreis Borken, maar de zorgen spelen in de hele grensregio, ook in Kreis Kleve en in Nederland. In dat Kreis worden nog vijftien huisartsen gezocht, laat de Kassenärztliche Vereinigung weten, een koepelorganisatie van huisartsen in Duitsland. De Euregio Rijn-Waal is gevraagd om te helpen. “Ze keken hierbij naar de Nederlandse buren, waar men wellicht een optie zag”, laat directeur Andreas Kochs weten over de zoektocht. “Is het mogelijk om Nederlandse artsen aan de Duitse zijde te vestigen?”

Over in de Achterhoek?
De Eibergse Borckink laat zien dat het kan. Maar of er veel artsen 'over' zijn in Nederland, is maar de vraag, want ook in de Achterhoek ziet Menzis een tekort aan huisartsen. Dat bleek ook uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit en Verzekeraars over het laatste kwartaal  van 2023. De Nederlandse zorgverzekeraar waarschuwde dat het tekort erger wordt als er niet wordt ingegrepen.

‘Nederlanders ook welkom’
Borckinck is in ieder geval blij dat zij is gestart in Isselburg. De geboren Roemeense voelt zich als een vis in het dorp, en ook de vijfhonderd Nederlandse inwoners van de grensplaats zijn meer dan welkom. “in een kleine omgeving kun je wat beter communiceren, je hebt op een andere manier contact met patiënten”, zegt de Eibergse. “Dat speelt een grote rol voor mij, de keuze tussen Bocholt of Isselburg was makkelijk te maken.”

Lees meer over:

Grensnieuws|

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Gas geven en brommers kieken bij optreden Boer Harm op de Zwarte Cross

Nick Hermsen | Bart Sollman | 21 jul 2024 11:24

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Protest in Rekken tegen Duitse windmolens: 'Dacht het niet'

Op de Panovenweg in Rekken zijn vrijdagavond twee spandoeken geplaatst als protest tegen de geplande...

Tentoonstelling 'GrenSZweg’ verbindt grensregio

Vanaf 6 juli is er een grensoverschrijdende expositie te zien in de Kult Westmünsterland in Vreden. ...

Artsen failliet Ziekenhuis Emmerik sturen Brandbrief aan minister

De artsen van het failliete ziekenhuis in Emmerik hebben brandbrief gestuurd naar het Ministerie van...

Ziekenhuis Emmerik failliet verklaard

Het St. Willibrord ziekenhuis in de Duitse grensplaats Emmerik is op 24 mei failliet verklaard. Het ...

Open Monumentendag kan 'moeilijk jonge mensen enthousiasmeren'

Het duurt nog even, maar de organisaties van Open Monumentendag in het grensgebied zijn al druk bezi...

Babyboom van jonge biggetjes en kalveren bij Wildpark Anholter Schweiz

Net over de grens bij het Duitse Wildpark Anholter Schweiz is er een ware babyboom aan de gang. De a...