Eerste stemmen uitgebracht in Doetinchem

Gepubliceerd: 15-03-2021 17:03.

Inwoners van Doetinchem kunnen vanaf maandagochtend fysiek hun stem uitbrengen in onder andere het Waterschapsgebouw. Het vroegstemmen is in het leven geroepen zodat risicogroepen veilig naar de stembus kunnen.


"De eerste stemmers stonden om 07.25 uur al voor de deur", aldus Fred Marttin, voorzitter van het stembureau in het Waterschapsgebouw. "Sommige mensen zijn heel bang om besmet te raken met corona, die kunnen vandaag en morgen veilig stemmen." Voor het eerst zijn de Tweede Kamerverkiezingen verdeelt over drie dagen, zodat risicogroepen verspreid naar de stembus kunnen. Marttin maakte in zijn functie als voorzitter van een stembureau al vaker verkiezingen in Doetinchem mee en merkt dat stemmen in coronatijd anders is dan in andere jaren: "We hebben maatregelen genomen zodat de kans op een coronabesmetting zo klein mogelijk is."

Bezoekers die op maandag in het Doetinchemse stembureau hun stem uitbrachten zijn blij met de genomen maatregelen. "Iedereen heeft voldoende ruimte om afstand te houden", aldus stemmer Paula Mulder, die in de risicogroep valt. Ook Theo Thuys brengt op maandagochtend zijn stem uit: "Ik vind het belangrijk dat ik kan stemmen." Thuys en Mulder zijn naar eigen zeggen niet bang geweest voor besmetting met het coronavirus tijdens het uitbrengen van hun stem.

Tellen gebeurt woensdag
De stemmen die op maandag en dinsdag worden uitgebracht worden pas op woensdag, de dag van de verkiezingen, geteld. "De stembus wordt vanavond opgehaald en de stemmen worden op woensdag in het gemeentehuis van Doetinchem geteld", weet de voorzitter. Ook de briefstemmen worden volgens Marttin geteld in het gemeentehuis.

Geopende stemlocaties
Op maandag en dinsdag kunnen Doetinchemse vroegstemmers naast het Waterschapsgebouw ook terecht in het Stadhuis, De Stadswal, het verenigingsgebouw Ons Huis, sporthal De Pol en ontmoetingsruimte Gereformeerde Gemeente om hun stem uit te brengen. Briefstemmers kunnen hun stem tot en met woensdag 21.00 uur inleveren op het Stadhuis in Doetinchem.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)