Een Nieuwe Tijd beschrijft wederopbouw

Gepubliceerd: 18-10-2020 16:10.

Het project Een Nieuwe Tijd kijkt 75 jaar na de bevrijding terug op de wederopbouw van de regio. Na een periode van informatie verzamelen komt nu de tijd om daar wat mee te gaan doen.

“We hebben samen met de woningcorporaties in de Achterhoek een magazine samengesteld”, vertelt Werner Weijkamp van Een Nieuwe Tijd over een van de dingen waar ze aan gewerkt hebben. “De woningbouwcorporaties hebben twintig tot dertig procent van de totale woningvoorraad in handen. Een groot deel komt uit die wederopbouwperiode. Je ziet daar ook de opgave die er is rond verduurzaming en dat hebben we nu samen met hen opgepakt.” In het magazine ‘Lessen uit de wederopbouw’ delen vijf organisaties hun ervaringen. “Om te vertellen hoe zij met hun erfgoed omgaan en vooral ook om te kijken hoe ze met die opgave aan de slag gegaan zijn met de kennis uit de periode van toen om die nu te gebruiken bij de aanpak van die wijken.”

Behalve het magazine, dat vooral voor de woningbouw is, komt er in november ook een boek uit. “Er zijn voor ons verhalenvangers door de hele Achterhoek gegaan”, zegt Weijkamp over het boek ‘Noo kriege wi-j ’t beater!’ “Mensen die personen uit die wederopbouw geïnterviewd hebben om verhalen op te halen over hoe men toen leefde, de vernieuwingen zoals tv en aardgas. Er waren ontzettend veel vernieuwingen in die tijd.” In totaal kwamen daar 93 verhalen uit die gebundeld werden tot het boek. “Een gigantische schat aan verhalen is verzameld. Annegreet van Bergen heeft dat voor ons verzameld en samengesteld in een boek dat eind november verschijnt.” Behalve de verhalen komt ook de Top 11 van ruwe diamanten in Noo kriege wi-j ’t beater terecht. Deze lijst bestaat uit de 11 mooiste gebouwen uit de wederopbouw gekozen door het publiek.


Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)