Duitsland zondag naar de stembussen

Gepubliceerd: 24-09-2021 16:09.

Inwoners van Duitsland kunnen zondag naar de stembussen voor de landelijke verkiezingen. Samen met onze Duitse collega's van Antenne Niederrhein blikt REGIO8 voorruit op de verkiezingen, die ook invloed kunnen hebben op de Achterhoek.

"De belangrijkste thema's ter plaatse zijn klimaatbescherming, lokaal openbaar vervoer en landbouw", laat Michael Hartke van de Duitse omroep Antenne Niederrhein weten. Het thema klimaatbescherming gaat onder meer over het zo snel mogelijk overschakelen op hernieuwbare energie. "Er moet veel meer zonne-energie worden opgewekt", aldus Hartke. "De Groenen (Duitse partij gericht op het milieu, red.) willen zonnepanelen verplicht stellen voor nieuwbouw. De FDP (liberale partij, red.) wil de Europese emissiehandel voor CO2 uitbreiden naar alle takken van de economie. Dat zou dan heel Europa raken. Verder staan alle partijen zeker achter het klimaatakkoord van Parijs, behalve de rechts-conservatieve AfD."

Ook het openbaar vervoer speelt een rol tijdens de verkiezingen. "Alle partijen zetten in op meer lokaal openbaar vervoer", vertelt de grensverslaggever van de Duitse omroep. "De spoorverbinding Kleve - Krefeld wordt volgens de CDU (christendemocratische partij, red.) uitgebreid en daarnaast rekent de sociaaldemocratische SPD op betere busverbindingen." Een snellere oplevering van de Betuweroute is bij het CDU een actiepunt. Dit onderwerp leeft in het grensgebied, er is zelfs een burgerinitiatief over geweest. "Ook pleit die partij voor de aanleg van de rijkswegen B67n", zegt Hartke. "Om sneller van het Münsterland naar Isselburg te komen en de B220n om Kleef te ontlasten van het verkeer."

Landbouw
Een ander punt dat betrekking heeft op de Achterhoek is de landbouw. "De landbouw moet duurzamer en ecologischer worden volgens de wensen van de Groenen en de SPD", legt Hartke uit. De FDP heeft andere voorstellen voor de landbouw. "De voorstellen van de FDP zijn belangrijk voor de Europese economie, ook voor de boeren in de Achterhoek", vindt Hartke. "Ze willen uniforme concurrentienormen in de Europese Unie en marktconforme prijsstelling."

Drie kandidaten voor Bondskanselier
Er zijn drie kandidaten die kans maken om Bondskanselier te worden. Olaf Scholz, de huidige federaal minister van Financiën van de SPD, is de grootste kanshebber volgens Hartke van Antenne Niederrhein. Annalena Baerbock van Die Grunen en Armin Laschet van de CDU. Volgens onze collega's van Antenne Niederrhein is Scholz, gebaseerd op statistieken van Duitse databureau Statista, op dit moment de kandidaat met de meeste kans om Angela Merkel op te volgen.

Stemmen per post populair
Hoewel de verkiezingen zondag plaatsvinden, verwacht Hartke dat lang niet iedereen dan meer hoeft te stemmen: "De coronapandemie heeft geleid tot een stortvloed aan stemmen per post. Naar schatting heeft vijftig procent van de kiezers gestemd voor zondag." Wanneer er gestemd wordt bij een stembureau is een mondkapje verplicht. "Je mag ook stemmen zonder negatieve test of vaccinatie- of herstelbewijs", aldus Hartke.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.


Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)