Duitse handelaar snapt niks van verbod

Gepubliceerd: 19-11-2021 17:11. Bijgewerkt: 19-11-2021 17:21

Eigenaar Hayo Wolff van de Duitse vuurwerkhandelaar Heron Fireworks heeft geen enkel begrip voor het besluit van de Nederlandse overheid om een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen. Doel van het verbod is de druk op de zorg verminderen, maar Wolff zet daar vraagtekens bij en verwacht veel klanten vanuit Nederland.

“Wat ze nu in Nederland doen heeft volgens mij niks meer te maken met een lockdown of een pandemie”, vertelt Wolff. “Dat heeft er mee te maken dat ze het vuurwerk gewoon kwijt willen en dit heel erg makkelijk gebruiken om alsnog een verbod erdoor te jagen.” Als er in Duitsland geen verbod volgt, verwacht de vuurwerkhandelaar veel klanten vanuit Nederland. “Dan worden wij en alle andere verkopers in de grensstreek platgelopen, dat is gewoon het logische gevolg”, aldus Wolff. Volgens hem is er bij de geopende vuurwerkzaken in België, waar geen vuurwerkverbod geldt, nu ook al topdrukte.

Wolff waarschuwt daarnaast ook voor een vlucht naar de illegaliteit. Een rustige jaarwisseling zonder vuurwerk ziet hij in de Achterhoek niet gebeuren. “Ik denk dat het alleen maar meer wordt", verzucht de vuurwerkhandelaar. "Veel groter, veel heftiger, veel zwaarder en dus ook gevaarlijker. De illegale handel viert hoogtij en de legale handel wordt de nek omgedraaid.”

Hopelijk geen verbod in Duitsland
Wolff heeft al zijn groothandel klanten al voorzien van vuurwerk voor de jaarwisseling. Voorlopig zit hij wel in spanning en hoopt hij dat er niet net als vorig jaar een verbod volgt in Duitsland, wat de particuliere verkoop in gevaar zou brengen: “Vorig jaar hadden we ook groot ingezet, toen werd op 13 december alles op slot gegooid. Maar dat was een totaal andere situatie dan nu.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)