Duitse ambulances helpen de Achterhoek

Gepubliceerd: 27-10-2016 16:10. Bijgewerkt: 27-10-2016 16:41

Duitse hulpverleners gaan vanaf begin 2017 Nederlandse hulpverleners in de Achterhoek ondersteunen bij noodhulp. In het euregionale project PREpare krijgen de hulpverleners bijscholing om de hulp met ambulances in de grensstreek te kunnen optimaliseren.

  
"Er was een probleem met aanrijtijden in de Achterhoek", aldus medisch manager Ralph de Wit. "Als er bijvoorbeeld meerdere slachtoffers zijn dan kan het zijn dat er problemen zijn. Dan is het goed dat je hulp van over de grens kan inroepen." De ambulances in de Achterhoek halen veelal de landelijke gestelde norm om binnen vijftien minuten op locatie te zijn niet. Volgens projectleider Cees Schenkeveld is het doel van het project niet om die norm wel te gaan halen. "Ik ga niet over die cijfers. Waar het vooral om gaat is dat we samenwerken. We hebben in Nederland een goede zorg in de ambulancevoorziening en door deze samenwerking wordt die alleen maar beter."

De meldkamer van 112 beoordeelt een binnengekomen melding en zal vanaf 2017 een Duitse ambulance oproepen als dat nodig is. Dat houdt in dat Nederlanders in een Duits ziekenhuis terecht kunnen komen, maar ook door Duitse hulpverleners behandelt kunnen worden. Dat zijn volgens De Wit geen obstakels. "Dat blijkt in de praktijk ontzettend mee te vallen. In acute situaties gaat het gewoon er om dat er snel en goed hulp geboden wordt. Dan maakt eigenlijk de nationaliteit niet uit."

Foto: REGIO8


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)