Druk op Snoei neemt toe bij De Graafschap

Gepubliceerd: 02-12-2020 17:12. Bijgewerkt: 02-12-2020 17:05

De druk op De Graafschap neemt in de decembermaand toe door het matige spel en de slechte resultaten van de afgelopen tijd. Het hoofd van trainer Mike Snoei ligt niet op een hakblok in Doetinchem, maar de nederlagen tegen Cambuur, FC Volendam en met name FC Eindhoven zijn reden voor bezorgdheid.


“Ik snap het chagrijn van iedereen”, zegt manager voetbalzaken Peter Hofstede, die de zorgen van supporters herkent. “Sterker nog, dat zit zelfs het meeste bij ons, want wij zijn nu aan het kijken hoe we het gaan omdraaien. Want het klopt, De Graafschap kan niet drie van de vijf wedstrijden verliezen.” Twijfels over de positie van Snoei zijn er op dit moment niet. “Dat vind ik te makkelijk”, aldus Hofstede, die onder meer wijst op de goede resultaten van vorig seizoen en de bekerwinst op FC Twente. “Ik ga dan niet na drie verloren wedstrijden een conclusie trekken, dat is voorbarig. Je moet ook de goede kanten zien. Als je ziet hoeveel energie Mike erin stopt en probeert een slag te maken in de professionalisering. Dat telt voor mij allemaal mee.”

Het vertrek van sterkhouder Branco van den Boomen liet een gapend gat achter in de selectie. Een gat dat niet voldoende wordt ingevuld door Rick Dekker en Johnatan Opoku. Hofstede beaamt dat het middenveld een zorgenkindje is en gaat in de winterstop op zoek naar versterking. “Dan moet je denken aan een aanvallende middenvelder”, aldus de manager voetbalzaken. “We missen wat snelheid, dynamiek en creativiteit, maar het valt niet mee. In het verleden kon je spelers van de Nederlandse top huren, maar door de coronasituatie zijn ze daar voorzichtig in. In januari zien we of het lukt. Of er de mogelijkheden zijn is ook afhankelijk van wat we met de eigen spelersgroep doen. Of daar nog wat verandering in komt.”

Wachten op Achterhoekers
Kritiek is er ook op het gebrek aan Achterhoekers in het eerste team. Na zijn debuut wacht de 18-jarige Milan Hilderink nog op een echte kans. Voor de onder 17-lichting met onder meer Ezra van der Heiden, die binnen De Graafschap wordt gezien als landelijke top, is het nog te vroeg. “Een aantal jongens traint mee met de selectie, maar in de druk die het eerste elftal op dit moment heeft zijn die spelers nog niet klaar om te starten”, vindt Hofstede. “En Jonathan Vergara Berrio heeft natuurlijk pech gehad met zijn kruisbandblessure. Je hoopt dat Milan nu de stap gaat zetten naar minuten maken, maar onder de druk waarmee De Graafschap speelt moet er wel de mogelijkheid zijn.”

‘Mike is Mike’
Naast kritiek van supporters op het spel, zorgen gesprekken tussen Snoei en de media regelmatig voor wrijving. “Mike is Mike, en daar hebben we ook bewust voor gekozen”, zegt Hofstede. Zo lag Snoei recent nog in de clinch met een verslaggever, nadat werd gevraagd naar een hoofdblessure van Roland Baas. Of hij kan genieten van de wrijving in interviews? “Soms hoeft het van mij niet, maar soms vind ik het ook niet erg”, zegt de voormalig aanvaller over de gesprekken. “Maar op het moment dat de resultaten tegen gaan vallen, kan het wel vervelend worden. Aan de andere kant, je moet ook geen kleurloze trainer hebben bij De Graafschap.”

Evaluatie met klankbordgroep
Binnenkort volgen na een evaluatie met onder meer de klankbordgroep gesprekken over een mogelijke contractverlenging. “Dat is niet anders dan in andere jaren, rond de winter neem je een besluit”, aldus Hofstede, die daar niet op vooruit wil lopen. “Dat volgt denk ik in januari, en daar neem je allerlei dingen in mee die we het afgelopen anderhalf jaar gedaan hebben. Het lijkt nu omdat we van FC Eindhoven verliezen dat er veel druk is. We staan drie punten achter op de bovenste plek, daar moeten we naar blijven kijken. Maar dat het beter kan klopt, Mike is de eerste die dat uitgesproken heeft.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)