Dorpendeal helpt Rekken bij leefbaarheid

Gepubliceerd: 31-08-2021 15:08.

In Rekken is vrijdag de eerste dorpendeal van de Achterhoek gesloten tussen partijen uit het dorp en de provincie Gelderland. Met het geld dat vrijkomt wil DorpsCoöperatie Rekken (DCR) de komende twee jaar onder meer werken aan de leegstaande kerken.

"Met de term dorpendeal bedoelen we een afspraak tussen bewoners van een dorp, wijk of buurt die het initiatief nemen om de leefbaarheid in hun eigen omgeving te versterken", legt gedeputeerde Peter van 't Hoog uit. Hij was vrijdag te gast in het dorp om de deal namens de provincie te ondertekenen. "Er is in Rekken toch wel een bijzondere formule van een dorpscoöperatie en dat is de eerste in Gelderland", vindt de gedeputeerde. Iedereen die binding heeft met Rekken kan lid worden van de DCR, zowel individuen als verenigingen of stichtingen. "Waar we als provincie toch wel benieuwd naar zijn is of zo'n formule werkt", aldus Van 't Hoog. "Dat is een van de redenen waarom met Rekken de eerste Achterhoekse dorpendeal gesloten hebben."

In Rekken zijn er ideeën om een aantal accommodaties om te bouwen naar starters- of seniorenwoningen. "Er zijn concrete plannen om twee kerken die hun kerkelijke functie verloren hebben een maatschappelijke functie te geven", geeft Van 't Hoog aan. "De locaties waar die activiteiten nu plaatsvinden kunnen worden her-ontwikkeld voor woningen." Door de deal komt een bedrag van 195.000 euro beschikbaar. Vanuit de DCR heerst ook tevredenheid over het aangaan van de dorpendeal. "Ik vind dit hét voorbeeld van een geslaagde coproductie van provincie, gemeente en dorp", laat Lotte Roos van de DCR weten. "Nu gaan we samen verder aan de slag. We hebben er zin in!"

Andere Achterhoekse dorpen volgen
In hoeverre de Rekkense deal een voorbeeld is voor andere Achterhoekse kernen? "Het instrument dorpendeal is een nieuw instrument", aldus gedeputeerde Van 't Hoog, die verwacht de aankomende tijd vaker een contract te tekenen in de regio. "We hebben de mogelijkheid om meer af te sluiten de aankomende jaren en dat zal ongetwijfeld ook in de Achterhoek gebeuren."

Foto: Provincie Gelderland


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)