Doetinchems bedrijf maakt toilet voor koeien

Gepubliceerd: 14-03-2019 14:03.

Het Doetinchemse bedrijf Hanskamp heeft een speciaal toilet ontworpen voor koeien. Het zogenaamde Cowtoilet kan volgens Omroep Gelderland een oplossing zijn voor de uitstoot van schadelijke ammoniak in de veehouderij.

“Wij maken het verschil”, zegt Henk Hanskamp van het Doetinchemse bedrijf vol trots over zijn CowToilet. Het speciale toilet haalt de poep en plas van het dier uit elkaar. “We weten dat de koe een zenuw heeft. En als die geprikkeld wordt, dan gaat de koe plassen”, zo legt Hanskamp de werking van het toilet voor koeien uit. “Dat vangen we op in een bakje en daardoor komen poep en plas niet samen. Dit betekent voor de natuur dat de ammoniak niet meer in de natuur komt. Tegelijkertijd is het ook voor het welzijn van de koe beter, want de urine spettert niet meer tegen de poten.”

Door de scheiding ontstaan twee nieuwe grondstoffen, mest en urine. Momenteel gaat de urine naar een lokale tuinbouwer, maar Hanskamp heeft meer ambities. “Als ik even over internet surf kom ik tegen dat we er op kunnen rijden en er energie mee op kunnen wekken”, aldus de directeur. Het bedrijf is nu op zoek naar bedrijven of start-ups die iets met de urine kunnen.

Foto: REGIO8


Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)