Doetinchemmers debuteren in Tweede Kamer

Gepubliceerd: 17-03-2021 22:03. Bijgewerkt: 18-03-2021 8:34

Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) en Thom van Campen (VVD) veroveren op basis van de exitpoll van Ipsos voor het eerst een zetel in de Tweede Kamer. Tegenover de entree van de uitgevlogen Doetinchemmers staat een mogelijk vertrek van GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld uit Aalten.

Van Meijeren, nummer zes op de kieslijst, ziet zijn Forum voor Democratie groeien naar acht zetels. Op basis van zijn zestiende plek op de kandidatenlijst komt Van Campen in de Tweede Kamer. Zijn VVD verovert in de exitpoll 35 zetels. Derk Jan Eppink, geboren in Steenderen, kan met zijn derde plek bij JA21 aanspraak maken op een van de vier voorspelde zetels. De uitgevlogen Achterhoekers Maarten Hijink (SP, Bredevoort) en Tom van der Lee (GroenLinks, Silvolde) lijken hun zetel te behouden, terwijl zittend GroenLinks-kandidaat Westerveld op basis van haar tiende plek op de kieslijst mogelijk uit de Kamer verdwijnt. In 2017 werd ze op basis van voorkeursstemmen verkozen.

Het succes van D66, dat groeide naar 26 zetels, is goed nieuws voor de Winterswijkse Loes ten Dolle. Met haar 35e plek op de kieslijst kan ze de zetel van kandidaten die eventueel doorschuiven naar het kabinet mogelijk innemen. Datzelfde geldt voor Erik Haverkort, die veertigste staat op de lijst van de VVD. Voor de andere in de Achterhoek woonachtige kandidaten lijkt er geen Kamerzetel in te zitten op basis van de exitpoll. Onder meer Hans Boerwinkel (SP, Doetinchem) en Tobias Holtman (ChristenUnie, Aalten) veroveren met hun plek op de kieslijst geen plek in de Tweede Kamer.

Foto: REGIO8 (archief, Gideon van Meijeren)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)