Doetinchemmer strijdt voor transplantatie

Gepubliceerd: 13-10-2021 17:10. Bijgewerkt: 13-10-2021 17:10

Doetinchemmer Stanley de Fretes kwam na een oproep bij Omroep Gelderland in aanmerking voor een niertransplantatie van een levende donor. Tot twee keer toe kreeg de Achterhoeker een nieuwe nier, maar twee keer ging het mis.

"Wat ik allemaal heb meegemaakt, ieder ander zou al dood gegaan zijn. Ik heb het steeds overleefd. Ik blijf strijden, tot het laatste moment, voor mijn kinderen en ook voor mezelf", laat Stanley weten aan Omroep Gelderland. Twee jaar na zijn noodkreet voor een donor is nierpatiënt Stanley de Fretes (63) terug bij af. Hij moet weer drie keer in de week dialyseren, 'een noodzakelijk kwaad'. Toen hij in 2019 op zoek ging naar een nierdonor, had hij al een mislukte transplantatie achter de rug. Hij had een nier gekregen van een overleden donor, maar die werkte niet meer door een virus. Daarna moest hij weer dialyseren om in leven te blijven, in afwachting van een oplossing die zijn leven zou veranderen.

Die oplossing kwam er, want Stanley deed bij Gelderland Helpt een oproep voor een nierdonor. Met succes, want precies twee jaar geleden meldde zijn reddende engel zich. De Amsterdamse Jacky Andrews was een van de elf mensen die hun nier aanboden. Jacky bleek een geschikte donor voor de alleenstaande vader van vier kinderen. Stanley durfde voorzichtig weer te dromen van een vakantie met zijn kinderen, van een leven zonder dialyse en met energie voor leuke dingen.

Tegenslag door Corona

Stanley verwachtte dat hij eind september 2020 zijn nieuwe nier zou krijgen, maar door corona kwam het transplantatieprogramma stil te liggen. "Ik ben een periode echt wanhopig geweest, heel negatief, depressief, mijn gemoedstoestand ging op en neer", laat Stanley weten. "Mensen moesten me oppeppen: 'houd vol'. Dat hield me op de been. Als het aan mij had gelegen, was ik gestopt met alles."

Het verhaal Stanley de Fretes uit Doetinchem is te zien in de documentaire 'Nier gevonden, tussen hoop en wanhoop' van Omroep Gelderland.


Foto: Omroep Gelderland


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)