Doetinchemmer maakt furore als esporter

Gepubliceerd: 26-03-2020 16:03. Bijgewerkt: 26-03-2020 16:53

Doetinchemmer Thomas Binkhorst, of ThO. zoals hij online bekend staat, maakt furore als professioneel esporter. In het spel Rocket League strijdt hij sinds dit jaar, met Team Singularity, op het allerhoogste internationale niveau.


"Ik ben vroeger met vrienden op de PlayStation begonnen", vertelt Thomas Binkhorst over de start van zijn carrière. "Toen speelden we het eigenlijk gewoon voor de lol. Ik ben uiteindelijk steeds beter geworden en bij een team gekomen met andere mensen. Sindsdien ben ik steeds hoger gekomen." In zijn eigen stad kan hij nog makkelijk over straat, maar in het weekend worden zijn wedstrijden op het hoogste niveau, de Rocket League Championship Series (RLCS), door meer mensen bekeken dan het totale aantal inwoners van de gehele gemeente. "Ik speel voor online publiek", aldus de esporter. "Meestal kijken er naar de RLCS 80.000 mensen live." De 18-jarige staat dan ook onder contract bij zijn team en werkt fulltime om op het hoogste niveau mee te kunnen blijven doen.

Om zich goed op zijn carrière te kunnen focussen besloot Binkhorst om thuis te gaan studeren. De tijden waarop hij speelt hebben als gevolg dat hij soms feestjes moet laten schieten. Het leverde aanvankelijk gefronste wenkbrauwen op in zijn omgeving. "Wat ik wel kan begrijpen", stelt Binkhorst. "Want esports is aardig nieuw en mensen snappen niet dat je 'met een beetje gamen' geld verdient. Het is eigenlijk gewoon hetzelfde als normaal werk, maar dan op andere tijden." Ondanks de enorme groei die esports wereldwijd doormaakt, is er in de Achterhoek weinig aandacht voor. Binkhorst verwacht dat dat de komende tijd gaat veranderen: "Ik denk dat er meer gedaan gaat worden in de toekomst, aangezien het nu wordt gezien als soort sport of als leuke bezigheid."

Rocket League
In het spel Rocket League spelen twee teams van drie spelers 'soccar' tegen elkaar. In het spel besturen spelers een auto waarmee ze moeten proberen doelpunten te scoren op een veld dat overeenkomsten vertoont met een voetbalveld. In de RLCS strijden de tien beste Europese teams in competitieverband tegen elkaar. Zondag wist Binkhorst met zijn team door een beslissende overwinning op AS Monaco handhaving af te dwingen, waardoor hij volgend seizoen weer uitkomt op het hoogste niveau.

Toernooien om 20.000 dollar
Daarnaast worden losse toernooien georganiseerd waar ThO. met Team Singularity aan meedoet. Donderdag speelt hij om 20.00 uur voor een plek in de finale van The European Invitational, een toernooi met een totale prijzenpot van 20.000 dollar. Die finale wordt later op de avond gespeeld. Voor Achterhoekse jongeren die in zijn voetsporen willen treden heeft hij nog één belangrijke tip: "Als je een carrière wil in gamen, blijf dan trainen, blijf dan groeien, maar blijf er bovenal veel plezier in hebben."

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)