Doetinchem zoekt plek voor arbeidsmigranten

Gepubliceerd: 25-09-2019 15:09. Bijgewerkt: 25-09-2019 16:10

Doetinchem vindt dat huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten goed geregeld moet zijn en is daarom op zoek naar geschikte woonruimte. Bedrijven kloppen de afgelopen jaren regelmatig aan bij Achterhoekse gemeenten met een vraag naar huisvesting voor de arbeidskrachten, wat reden is voor de gemeente om kaders te stellen.

Ongewenste situaties en overlast van arbeidsmigranten moeten daarbij volgens Doetinchem worden voorkomen. Het college stelde deze week een aantal eisen vast voor de mogelijke huisvesting. Zo geldt een maximum van honderd á 125 tijdelijke arbeidsmigranten per locatie en is de huisvesting van arbeidsmigranten op vakantieparken niet toegestaan. Ook de huisvesting van arbeidsmigranten in de centra van Doetinchem, Gaanderen en Wehl vindt de gemeente niet wenselijk omdat dit conflicteert met de detailhandel.

Voor de huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten op bedrijventerreinen wil Doetinchem een uitzondering maken, mits de locatie aan de rand van het bedrijventerrein ligt en kan worden aangetoond dat de bedrijfsvoering van omliggende bedrijven niet wordt belemmerd. De hemelsbrede afstand tussen locaties voor huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten moet minimaal vijfhonderd meter zijn.

Hergebruik panden
De gemeente geeft een voorkeur aan het hergebruiken van bestaande panden boven mogelijke nieuwbouw. Ook moet een initiatiefnemer die huisvesting voor arbeidsmigranten wil realiseren genoeg draagvlak creëren in de omgeving. Doetinchem werkt alleen mee aan initiatieven voor huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten als deze werken in de gemeente, of in de nabije omgeving.

Het beleidskader zal de komende tijd met de andere gemeenten in de Achterhoek worden afgestemd. Werkgevers, uitzendbureaus, potentiële huisvesters van arbeidsmigranten, het Werkgeversservicepunt Achterhoek en de politie zullen actief worden benaderd zodra het gestelde kader is vastgesteld door de gemeenteraad.

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)