Doetinchem wil betere match statushouders

Gepubliceerd: 29-03-2019 11:03. Bijgewerkt: 29-03-2019 11:30

Doetinchem wil statushouders nog beter begeleiden naar werk. Van de 525 statushouders die vanaf 2014 in de gemeente zijn heeft veertien procent inmiddels betaald werk gevonden, maar volgens wethouder Jorik Huizinga is dat veel te weinig.


“Het bedrijfsleven in de Achterhoek zit te springen om mensen”, zegt wethouder Jorik Huizinga. “Vooral aan technisch personeel en mensen in de zorg is de komende jaren een groot tekort. Toch hebben we die match tussen statushouders en het werkveld nog niet goed bij elkaar kunnen brengen.” Doetinchem wil dit de komende jaren gaan verbeteren, vooruitlopend op de inburgeringswet die vanaf 2021 de regie bij de gemeente neerlegt. “In het asielzoekerscentrum willen we al met mensen kijken naar hun kwaliteiten en de opleiding in hun land van herkomst. Als we dat weten kunnen we kijken hoe we een goede match naar de arbeidsmarkt kunnen maken”, aldus Huizinga.

In samenwerking met het Graafschap College, DZC’68, Stichting Zozijn en de Gelderse Sportfederatie werpt het project ‘Samen Doetinchem’ volgens de gemeente al de nodige vruchten af. De Syrische Hussan Saweh is één van de statushouders die succesvol deelneemt aan het project. “Wij hebben veel Nederlands geleerd”, aldus Saweh. “Bijvoorbeeld tijdens het koken en sporten.” Huizinga merkt dat statushouders die deelnemen aan het project erg tevreden zijn en zich ook welkom voelen. “Uit cijfers blijkt dat mensen zich welkom voelen en actief werk maken van hun inburgering. 71 procent voelt zich verbonden met Nederland en 81 procent voelt zich zelfs verbonden met Doetinchem.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)