Doetinchem verbiedt het carbidschieten

Gepubliceerd: 18-12-2020 16:12. Bijgewerkt: 18-12-2020 16:31

Doetinchem verbiedt het carbidschieten op oudejaarsdag. De gemeenteraad acht de risico’s te groot en stelt dat veel mensen al afzien van de traditie omdat groepen door de coronaregels niet groter mogen zijn dan twee personen.

“Carbidschieten is een mooie en waardevolle traditie in de Achterhoek, maar wij vrezen dat mensen zonder ervaring carbid gaan schieten”, zegt Henri-George Moize de Chateleux van Lokaal Belang Doetinchem. Jeroen Berends van het CDA vult aan: "Bij veel mensen draait het toch om de gemoedelijkheid en het samenkomen, maar dat kan dit jaar gewoonweg niet," Burgemeester Mark Boumans is blij met het verbod, want hij heeft hier ook voor gepleit binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Alleen de fractie Hubers wil geen verbod op carbidschieten. “Ik denk dat het voor veel mensen een uitlaatklep kan zijn en het is niet te vergelijken met de gevaren van illegaal vuurwerk”, aldus Hubers.

Even verderop, in Bronckhorst en Montferland, mag carbid schieten wel als mensen dit vooraf melden bij de gemeente. Al 45 mensen deden dat in Bronckhorst, meldt burgemeester Marianne Besselink. De gemeenteraad sprak donderdagavond over de regels rond carbidschieten, omdat de Achterhoekse gemeenten samen één lijn willen trekken. Ook in Oude IJsselstreek mag er met carbid geschoten worden, maar de gemeente roept op om 'een jaartje over te slaan' en anders met maximaal twee personen en één melkbus per locatie te schieten.

Handhavers
Door de lockdown is dit jaar alles anders, maar carbidschieten mag. "Wij willen graag stilstaan bij de boa's die op oudjaarsdag de ondankbare taak hebben te moeten handhaven", zegt Jan Engels van D66. "Want twee mensen bij één melkbus dat is niet de traditie die hoort. Voor de handhavers is het heel erg ongemakkelijk om juist op die dag te moeten handhaven. De traditie is belangrijk en waardevol en we hopen dat het goed gaat".

'Jaartje overslaan is niet erg'
Bronckhorst gaat contact opnemen met de 45 mensen carbid willen schieten. Zo hoopt de gemeente alles in goede banen te leiden. Burgemeester Besselink voegt eraan toe: "Het zou helemaal niet gek zijn als mensen denken 'we slaan het maar een jaartje over', nu ze maar met twee mensen carbid mogen schieten."

De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) liet eerder al weten het carbid schieten dit jaar af te raden, maar wil het niet verbieden. Gemeenten mogen nu zelf bepalen of het wel of niet mag.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)