Doetinchem staat stil bij Dodenherdenking

Gepubliceerd: 04-05-2020 17:05. Bijgewerkt: 04-05-2020 17:48

Bij verschillende monumenten in de gemeente Doetinchem zijn maandagochtend bloemstukken en kransen gelegd. Op die manier wordt lokaal stilgestaan bij oorlogsslachtoffers, nu er geen grote bijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van Dodenherdenking.


"Eigenlijk doet het geen recht aan de Dodenherdenking", vindt burgemeester Mark Boumans, die zelf onder meer bloemen legde bij de Joodse begraafplaats in de stad. In het kader van 75 jaar vrijheid was er in de hele Achterhoek veel georganiseerd rond Bevrijdingsdag en Dodenherdenking. "We hadden het wat groter aan willen pakken", beaamt Boumans. "Normaal staan hier duizend man. Dan doe je echt recht aan alles wat er is gebeurd. Dit is een kleine, symbolische bijdrage. Maar liever had ik hier met al die andere mensen gestaan om in stilte te herdenken wat er allemaal voor ons is gedaan zodat wij nu vrede en veiligheid leven."

De burgemeester merkt dat er steeds meer belangstelling is om te herdenken in zijn gemeente. Hij hoopt dan ook dat mensen die behoefte hebben aan herdenken de komende dagen op eigen gelegenheid langs de monumenten gaan. "Ook nu worden we in onze vrijheid beperkt", zegt Boumans, die een parallel trekt met de oorlogstijd en merkt dat onder meer schoolgaande jeugd meer begrip krijgt voor de Dodenherdenking: "Dat is dan een van de positieve bijkomstigheden van corona, dat het de herinnering aan 75 jaar geleden en het herdenken verder versterkt."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)