Doetinchem ontmoedigt oplaten ballonnen

Gepubliceerd: 29-03-2019 9:03. Bijgewerkt: 29-03-2019 10:51

De raad van Doetinchem heeft ingestemd met het actief ontmoedigen van het oplaten van ballonnen binnen de gemeente. Verenigingen, scholen en organisatoren van evenementen worden actief geïnformeerd om daar voortaan van af te zien.

“Onze ambitie is een duurzame samenleving”, zegt Pieter Herngreen van D66 als indieners van de motie. “Vervuiling in onze eigen omgeving moeten we tegengaan. Ballonnen vormen een onderdeel van zwerfvuil. Doetinchem kan niet achter blijven in het aanpakken van zwerfvuil.” Ook Anne Marie Kamphuis van Groenlinks vindt dat Doetinchem als centrumgemeente het goede voorbeeld moet geven. “Wij zouden liever een geheel verbod zien, maar wij hopen dat er op deze manier een stap wordt gezet in de bewustwording bij mensen”, aldus Kamphuis.

D66 en Groenlinks riepen in de motie ook op tot een actieve meldingsplicht, waarbij inwoners aan de gemeente zouden moeten melden als ze ballonnen op laten. Na aandringen van de rest van de raad en wethouder Langeveld werd daar toch van afgezien. “Als je een meldingsplicht wilt handhaven, dan wordt dat lastig”, aldus wethouder Langeveld. Dat beaamt ook Patrick Moors van Gemeentebelangen: “Je kan moeilijk alle ballonnen met een auto achterna rijden om te kijken waar ze terecht komen. Voor ons is een actief ontmoedigingsbeleid genoeg.”


Andere gemeenten
In Oude IJsselstreek is een verbod voor het oplaten van ballonnen al opgenomen in de APV. In Bronckhorst, Berkelland en Montferland wordt het oplaten ontmoedigd. Ook Aalten roept inwoners op om af te zien van het oplaten van ballonnen en wil dit mogelijk later dit jaar nog opnemen in de APV. 

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)