Ulft, Netherlands

 

Doetinchem mag kosten gifvaten verhalen

De gemeente Doetinchem heeft in 2020 rechtmatig gehandeld met het toepassen van bestuursdwang om de opslag van blusschuim aan de Voltastraat te beëindigen. De kosten die daarvoor zijn gemaakt mogen worden verhaald bij eigenaar Rienko Rutgers, zo oordeelt de rechtbank.
Charlotte van de Kant | 23 juni 2022 14:59 | Aangepast op 23 juni 2022 14:59
Het gaat daarbij om een bedrag van bijna 370.000 euro. De kosten zijn gemaakt nadat de gemeente de afvalstoffen uit de vaten moest pompen. Eerder liet de eigenaar nog weten niet voor de kosten van het afvoeren van giftig blusschuim te willen opdraaien. Volgens Rutgers was het de gemeente die aansprakelijk gesteld moest worden voor de geleden schade dat heeft geleid tot het faillissement van zijn bedrijf. De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag anders besloten en Rutgers aansprakelijk gesteld.

In 2020 heeft de gemeente een last bestuursdwang opgelegd aan het bedrijf Rutgers Milieu in Doetinchem om de opslag van blusschuim te stoppen, maar het bedrijf heeft niet binnen de gestelde termijn voldaan aan de last. Rutgers vindt dat de gemeente te lang heeft gewacht met het beëindigen van de illegale situatie, waardoor hij inkomsten mis is gelopen.

Kosten vergoeden
De eigenaar gaf aan dat hij niet kon voldoen aan de last omdat hij het perceel waar de gifvaten op stonden niet mocht betreden. Daarnaast dacht het bedrijf zelf de containers goedkoper op te kunnen ruimen, maar de eigenaar onderbouwde het standpunt dat de kosten te hoog zijn volgens de rechtbank niet met concrete gegevens. Hij moet daarom alsnog de kosten aan de gemeente vergoeden.

Foto: REGIO8

Lees meer over:

gifvaten|

Meest gelezen

N318 tussen Aalten en Winterswijk maand lang dicht

Davie Klein Gunnewiek | 29 mei 2023 12:30

Snelweg A18 bij Doetinchem afgesloten door brand

Redactie REGIO8 | 30 mei 2023 22:26

Lees ook

Rutgers wil af van rekening voor gifvaten

Gemeente Doetinchem wil eigenaar Rienko Rutgers persoonlijk aansprakelijk stellen, maar deze weigert...

PFAS ook in bosgrond door lekkende gifvaten

De PFAS-verontreiniging is ondanks het verwijderen van de gifvaten nog altijd aanwezig in en rond he...

Saneren gifvaten in Doetinchem kost meer dan acht miljoen euro

Het saneren van de grond waar jarenlang lekkende gifvaten stonden aan de Voltastraat in Doetinchem k...