Doetinchem luidt klokken ter nagedachtenis

Gepubliceerd: 17-03-2020 11:03.

De kerkklokken in Doetinchem luiden de komende week driemaal ter herdenking van de slachtoffers van de geallieerde bombardementen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Van Wouklok aan het gemeentehuis en de kerkklokken klinken sinds 2015 op de momenten dat de bommen vielen.

Streekhistoricus Theo Rougoor ging eerder in op het belang

Donderdagochtend om 08.40 uur worden de klokken voor de eerste keer geluid. Op 19 maart 1945 werd de stad rond die tijd getroffen door een eerste bombardement van Britse vliegtuigen. “Vermoed wordt dat de geallieerden het op een Duits reparatiedepot of een verbindingscentrum gemunt hadden”, zo laat de gemeente weten. “Een deel van de dodelijke lading kwam echter terecht in de Waterstraat en verwoestte zo een deel van de binnenstad.”

Op zaterdagmiddag om 16.55 uur worden de klokken voor de tweede maal geluid, dan ter nagedachtenis aan het bombardement waarbij de Catharinakerk vlam vatte en instortte. Maandagmiddag 23 maart worden de klokken om 17.30 uur geluid voor een bombardement waarbij onder meer de Grutstraat werd getroffen.

Veel slachtoffers
De drie bombardementen zorgden in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog voor een verwoesting van de binnenstad. Daarnaast vielen er volgens de gemeente meer dan 140 dodelijke slachtoffers te betreuren.

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)