Doetinchem krijgt speciale parkeerplaatsen

Gepubliceerd: 31-07-2019 10:07. Bijgewerkt: 31-07-2019 13:32

Doetinchem gaat parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen en jonge gezinnen realiseren in de gemeente. Het idee ontstond tijdens de in juni gehouden ideeënmarkt en werd onlangs omarmd door de raad.

“Als zwangere vrouw wil je niet altijd achter de computer zitten om online te winkelen, maar is het ook belangrijk om er op uit te gaan", zegt initiatiefneemster Alexandra Strelczyk. Ze is eigenaresse van Magnetic Fotografie in Wehl en gespecialiseerd in het maken van vrouwenportretten. “Ik hoor waar vrouwen moeite mee hebben en ook waar ze tegen aan lopen.” De parkeerplaatsen zouden volgens Strelczyk een mooie toevoeging zijn voor deze speciale doelgroep en ook voor families die veel gebruik maken van kinderwagens en buggy's. "Ik ben ervan overtuigd dat zwangere vrouwen en gezinnen met kleine kinderen dan ook vaker naar de stad gaan als ze gemakkelijker en ruimer kunnen parkeren."

Het idee van Strzelcyk werd middels een motie tijdens de laatste raadsvergadering voor het zomerreces besproken. Alleen de éénmansfractie Christenunie-SGP stemde tegen de motie. De komende tijd gaat het college van Doetinchem onderzoeken hoeveel parkeerplekken er nodig zijn en wat de beste plekken in de gemeente zijn. “Ik denk zelf aan supermarkten in Doetinchem, Gaanderen en Wehl, maar ook aan het gemeentehuis. Je moet kijken naar belangrijke plekken waar vrouwen echt naar toe gaan of waar veel gezinnen komen”, aldus Strelczyk. De kosten voor het realiseren van dergelijke speciale parkeerplekken en het plaatsen van een bord zijn vijfhonderd euro per stuk. “Ik heb zelf al een bord ontworpen, maar ik weet niet of de gemeente deze ook echt gaat gebruiken. Dit gaan we na de zomervakantie verder bespreken”, zegt Strelczyk.

Doetinchem is eerste in de Achterhoek
Het is de bedoeling dat de eerste parkeerplaats voor zwangere vrouwen voor 1 november 2019 is gerealiseerd. Ook moet het aantal gezinsplaatsen in de gemeente dan zijn uitgebreid. “In de Achterhoek is Doetinchem dan de eerste gemeente waar speciale parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen te vinden zijn”, zegt Strelczyk. Na een jaar worden de bevindingen en de behoefte naar de speciale parkeerplekken geëvalueerd.

Foto: Alexandra Strelczyk

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)