Doetinchem denkt mee over bezuinigingen

Gepubliceerd: 07-10-2019 20:10. Bijgewerkt: 07-10-2019 22:45

Organisaties die te maken krijgen met de komende bezuinigingen in de gemeente Doetinchem zijn hierover maandagmiddag in gesprek gegaan met het gemeentebestuur. Zo'n vijftig belangstellenden kwamen af op de informele bijeenkomst in de Steck.

Eén van de aanwezigen is Riet Vermeer van het Senioren Ontmoetingspunt Doetinchem. Op dit moment ontvangt de stichting nog 85.000 euro aan subsidie, maar in de bezuinigingsplannen die voorliggen zal het Ontmoetingspunt het jaarlijks met 10.000 euro minder moeten doen. 'Dat baart ons grote zorgen als de subsidie lager wordt', zegt Vermeer. Wat het precies betekent voor de activiteiten van het Ontmoetingspunt weet Vermeer nog niet. Daar komt bij dat het college voorstelt om te onderzoeken of het Ontmoetingspunt op een andere locatie gehuisvest kan worden. Op dit moment zit het Senioren Ontmoetingspunt in 't Brenwic waar ook de bibliotheek is gehuisvest, maar Doetinchem betaalt jaarlijks 40.000 euro om de locatie te bekostigen. 'We willen best meedenken over een andere locatie, maar het mag niet ten koste gaan van onze activiteiten', aldus Vermeer.

Ook Jos Tiemessen, centrummanager van Doetinchem is afgekomen op de bijeenkomst. 'Het is een hele forse bezuiniging en ik ben benieuwd hoe de pijn verdeelt gaat worden. Daarom ben ik ook nieuwsgierig wat deze bezuinigingen voor effect hebben.' Het stemde Tiemessen blij dat de verbetering van de binnenstad van Doetinchem een aandachtspunt blijft van het college. 'We gaan van een miljoen naar 750.000 euro. Daarbij moeten we gewoon kijken waar dingen anders kunnen, zonder dat de binnenstad achteruit gaat.' Tiemessen gaat hierover op 17 oktober inspreken tijdens de beeldvormende raad. 'Alleen commentaar leveren heeft geen zin, want uiteindelijk hebben we allemaal de verantwoordelijkheid om met een sluitende begroting te werken.'

Reacties en vragen inventariseren
De wethouder van financiën, Henk Bulten, kijkt terug op een constructieve middag. 'Aan de verschillende tafels is veel gesproken en er zijn veel vragen gesteld. Dit gaan wij de komende dagen inventariseren en dan kijken we hoe we hier verder op aan gaan inspelen.' Bulten ontving onder meer reacties over het invoeren van de toeristenbelasting. 'Ik heb niet zozeer gehoord van ondernemers dat ze tegen zijn, maar wel hoe het anders zou kunnen. Je merkt dat ze meedenken en denken in oplossingen.' Volgens Bulten werd ook echt de samenwerking gezocht tussen de wethouders en de verschillende partijen. 'We zullen met elkaar in gesprek moeten blijven.' Op 17 oktober kunnen de verschillende organisaties inspreken tijdens de beeldvormende gemeenteraad. Op 7 november zal de gemeenteraad een beslissing moeten nemen over de voorgestelde bezuinigingen.


Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)