Doedag rond de dood doorbreekt taboes

Gepubliceerd: 27-05-2019 13:05. Bijgewerkt: 27-05-2019 13:44

Jongeren en andere geïnteresseerden maakten zaterdag in de Lambertikerk in Zelhem op een laagdrempelige manier kennis met de dood. Door een zogenaamde doedag, waarbij onder meer doodskisten en lijkwagens op een speelse manier werden ingezet, wilde de organisatie met name voor jonge geïnteresseerden taboes doorbreken.


“Zij hebben de toekomst”, aldus organisator Katinka Moerel van de doedag. “Ik hoop dat als je nu op een normale manier met de dood en afscheid leert omgaan, dat zij dat straks doorgeven aan hun kinderen. Afscheid nemen hoort namelijk bij het leven.” Rob de Joode ziet een groot verschil met ‘normale’ uitvaartbeurzen: “Er is heel veel te doen”, aldus de afscheidsfotograaf. “Normaal loop je langs kraampjes en krijg je informatie, maar hier kunnen mensen heel veel doen.” Zo vond Fleur Janssen haar rit in de lijkwagen erg bijzonder. “Meestal gebeurt het bij een gebeurtenis die niet leuk is”, vertelt de bezoeker. “Maar nu kon het bij een gebeurtenis die wel wat leuker is. Fijn om een keer mee te maken.”

Bezoekers kregen in de Lambertikerk ook de kans om een doodskist te beschilderen. “Ik ben een regenboog aan het schilderen”, vertelt Fenne, die verwacht dat een groot deel van haar angst rond de dood wordt weggenomen. “Eerst dacht ik altijd, als ik over de dood praat, dat ik erover zou gaan dromen. Ik denk dat dat niet meer gaat gebeuren nu ik hier ben geweest.” Fleur vult aan: “De dood is soms nog een taboe, ik vind dat daar wel wat meer informatie over kan worden gegeven, om mensen te inspireren. De dood kan heel cru zijn, maar de dood kan ook heel mooi zijn.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)