Discussie rond bomenkap bij Slangenburg

Gepubliceerd: 13-11-2018 16:11. Bijgewerkt: 14-11-2018 10:46

Staatsbosbeheer is dinsdag begonnen met het kappen van stukken monumentale lanen op landgoed Slangenburg in Doetinchem. Op de plek van de oude bomen worden nieuwe beuken geplant om het landgoed ook voor de komende generaties in stand te houden.


"Er zit veel oud hout in deze bomen", vertelt Dirk van den Brink van Staatsbosbeheer. "Ze zijn ook meer dan 130 jaar oud en gewoon op. We hebben besloten om ze om te zagen en een nieuwe laan weer aan te planten." Staatsbosbeheer wordt kritisch gevolgd door het Comité Matiging Kapbeleid Slangenburg. Het comité houdt een vinger aan de pols: " Het is wel jammer dat er nog flink wat goede bomen tussen staan, die in de hele laan mee gaan", zegt Pauline de Vries van het comité.“ We zagen twee prachtige beuken en dachten dat deze wel bewaard konden blijven. Het is heel jammer dat Staatsbosbeheer daar niet voor open staat en dat betreuren we." Staatsbosbeheer erkent dat het oude bomen zijn, maar zegt dat het gaat om normaal onderhoud. "We willen het landgoed ook voor de komende generaties in stand houden", aldus van den Brink.

Staatsbosbeheer heeft een scenario voor ogen hoe het er in de toekomst uit moet komen te zien op het landgoed. "Er zullen oude lanen zijn, maar je zult ook verjonging zien. In de loop van de jaren hebben we daar een heel plan voor gemaakt. Zo gaan we heel langzamerhand verjongen, zodat je weer generaties verder kan”, stelt van den Brink. Het comité blijft kritisch meekijken. "We willen wel dat de lanen vervangen worden, maar we kijken ook of je iets kan behouden. In dit geval hebben we dat geprobeerd met twee prachtige beuken, en dan is het jammer dat je niet nader tot elkaar komt."


Foto: REGIO8


Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)