Dione Housheer is wereldkampioen handbal

Gepubliceerd: 15-12-2019 14:12. Bijgewerkt: 15-12-2019 14:17

De Ulftse handbalster Dione Housheer heeft zondag met Oranje geschiedenis geschreven door het WK in Japan te winnen. In een finale waardig duel werd Spanje met 29-30 verslagen, waardoor Nederland voor het eerst in de geschiedenis wereldkampioen werd.

In de eerste helft opende Spanje de score. Oranje moest duidelijk even de zenuwen van zich afschudden en kwam op een achterstand van vier goals te staan. Niet veel later kwamen de Nederlandse handbalsters beter in hun spel en begonnen ze ook beter te verdedigen. De achterstand werd goedgemaakt, maar pas aan het einde van de eerste helft kwam Oranje voor het eerst op voorsprong. De Nederlandse keepsters speelden een belangrijke rol, mede door twee 7-meter schoten te keren. Dat bood de aanval van Oranje de ruimte om de voorsprong uit te breiden, wat gretig werd uitgevoerd. Zodoende werd er met een 13-16 stand gerust.

Oranje begon wel scherp aan de tweede helft. De voorsprong bleef lang behouden en werd zelfs uitgebouwd naar vijf doelpunten. Dat kwam mede wederom door een uitstekend keepende Tess Wester. De handbalsters werden daarna mogelijk wat overmoedig, want een aantal schoten op doel werden gemist. De voorsprong slonk naar twee, wat reden was voor bondscoach Emmanuel Mayonnade om zijn ploeg op scherp te zetten voor het laatste kwartier. Dat lukte niet volledig en de Spanjaarden wisten de stand gelijk te trekken.

Krankzinnig einde
Zo ging Nederland een krankzinnige laatste minuut tegemoet. Met nog zestig seconden te gaan kreeg Nederland de aanval, waardoor Spanje de laatste kans van de wedstrijd zou krijgen. Nederland benutte de kans niet en werd afgefloten voor tijdspel. Dat betekende dat Spanje met nog vijftien seconden te gaan op de winnende goal afstevenden. Tot ze Tess Wester tegenkwamen. De keepster redde het team door de bal zes seconden voor tijd te stoppen.

Ze wilde het spel snel hervatten maar een Spaanse speler blokte haar schot van dichtbij. Aangezien dit seizoen de regel is ingevoerd dat er bij een uitworp minimaal drie meter moet zitten tussen aanval en verdediging kreeg de Spanjaard een rode kaart en Nederland een 7-meter worp. Door die te benutten bezorgde Lois Abbingh de ploeg de winst.

Geschiedenis met Housheer
Het was het eerste WK waar Dione Housheer deel uitmaakte van het nationale team. Ze kwam in meerdere groepswedstrijden in actie en wist daarin het net meermaals te vinden. In de finale bleef ze echter op de bank, maar schrijft ze geschiedenis door onderdeel te zijn van het team dat Nederland voor het eerst de titel 'wereldkampioen' bezorgde.

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)