Didammer bokst op de Olympische Spelen

Gepubliceerd: 08-06-2021 16:06. Bijgewerkt: 08-06-2021 16:49

Bokser Enrico Lacruz heeft zaterdag met zijn prestaties tijdens het kwalificatietoernooi in Frankrijk een plek op de Olympische Spelen veroverd. De 27-jarige bokser, die in Didam woont, gaat met dat ticket als enige mannelijke Nederlandse bokser naar het evenement.

"Het gevecht was spannender dan normaal", aldus de bokser over de overwinning waarmee hij zich kwalificeerde voor de Olympische Spelen. "Ik heb een jaar en drie maanden moeten wachten op die wedstrijd, zonder duidelijkheid." Lacruz had vorig jaar al een ticket naar de Spelen kunnen bemachtigen maar door de coronacrisis werd het Olympisch Kwalificatietoernooi vroegtijdig beëindigd. "Toen we terugkwamen van dat toernooi maart vorig jaar zat alles dicht", vertelt de bokser. Ook sportcentrum Papendal, waar de bokser traint, moest de deuren dichthouden. "Het was moeilijk om de motivatie te behouden", aldus Lacruz. "Maar je bent een topsporter dus je moet."

Het is de tweede keer dat de bokser naar de Olympische Spelen gaat, in 2016 was Lacruz er ook bij. Hoewel dit zijn tweede keer wordt, is hij niet minder zenuwachtig: "Dat gevoel gaat niet weg, het is zo'n bijzonder evenement." In Rio eindigde de topsporter bij de laatste acht. Hij streeft om ten minste dat resultaat opnieuw te halen in Tokio, maar hoopt op meer: "Ik wil een medaille, het liefst goud natuurlijk, daar gaan we alles aan doen." De topsporter denkt dat die resultaten haalbaar zijn: "Ik ben vijf jaar verder, beter en sterker."

Boksend Nederland
Lacruz, die nu twee jaar met zijn vriendin in Didam woont, is de enige mannelijke bokser die Nederland dit jaar representeert in Tokio: "In 2016 waren we met twee mannen, Peter Müllenberg en ik, daarvoor was het 24 jaar geleden dat iemand uit Nederland bokste op de Spelen." Naast Lacruz gaat, net als in 2016, de vrouwelijke bokser Nouchka Fontijn vanuit Nederland naar de Spelen. Zij won in Rio een zilveren medialle. Lacruz is trots op zijn ticket naar de Olympische Spelen: "Hiermee kan ik een stijgende lijn vasthouden en laten zien dat boksend Nederland nog steeds meedoet."

Pieken
De bokser traint al sinds 2012 iedere dag voor de Olympische Spelen: "Je volgt een plan dat vier jaar duurt en dan is het pieken op het juiste moment, dat kan niet iedereen." Na de spelen in Rio heeft Lacruz een vakantie genomen om zijn familie in Curacao te bezoeken. "Toen heb ik gekeken of ik dit nog eens vier jaar wilde en besloten om het te gaan doen", aldus de topsporter. "En nu heb ik mijn ticket voor Tokio. Ik heb er geen moment spijt van gehad."

Foto: Enrico Lacruz

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)