De Visser verrast door afscheid van Hiddink

Gepubliceerd: 10-09-2021 15:09. Bijgewerkt: 10-09-2021 15:14

De aankondiging van het afscheid van voetbaltrainer Guus Hiddink was een verrassing voor meesterscout en oud-voetbaltrainer Piet de Visser. De twee werkten samen bij De Graafschap, PSV en het Engelse Chelsea, maar een definitief stoppen zag de 86-jarige De Visser niet aankomen.

“Ik dacht dat Guus altijd nog wel door wilde gaan, niet bij een club, maar bij een nationale ploeg”, zegt De Visser in reactie op het aangekondigde afscheid van de Varsseveldse voetbaltrainer. “Maar goed, het is best een goede beslissing denk ik om ook eens te genieten van het leven.” Het eerste contact tussen De Visser en Hiddink was in de periode dat de meesterscout trainer was bij De Graafschap in de jaren '70. Met Hiddink als aanvoerder promoveerden de Doetinchemmers naar de eredivisie. “Hij stond in de middencirkel en gaf allemaal diepe, splijtende passes met die fenomenale linkspoot”, zegt De Visser, die het betitelt als een van zijn mooiste tijden als trainer. “Dat was fantastisch.”

Sindsdien hielden de voetballegendes contact, op afstand. “Het vreemde met Guus is, hij laat maanden niks van zich weten, maar altijd als het nodig is meldt hij zich”, zegt de 86-jarige De Visser, die recent een zware operatie onderging. “Toen heeft hij een fantastisch bericht gestuurd dat ik het weer overleefd had. Ik had ook een keer problemen bij mijn voetbalacademie in Ghana. Dan steekt hij ook een hand uit om te helpen met advies. Dat is Guus, maar hij is zeer selectief. Hij is niet vriendelijk voor iedereen, hij zoekt zijn mensen uit. Zijn oude vrienden in de Achterhoek waar hij vroeger mee ging motorrijden zal hij altijd blijven waarderen als vriend.”

Europa Cup en WK-succes

Hiddink veroverde als trainer van PSV onder meer de Europa Cup 1 en meerdere landstitels. In de jaren '00 hielp De Visser de Varsseveldse trainer als scout nog aan de Braziliaanse voetballers Alex en Gomes. Internationaal had Hiddink succesvolle periodes bij onder meer het Nederlands elftal, Australië en Rusland. “Ik heb via Roman Abramovitsj (Chelsea-eigenaar, red.) nog meegewerkt aan zijn contract in Rusland. Ook daar werd hij enorm gewaardeerd om zijn kunde als coach.” Met Zuid-Korea werd Hiddink vierde op het WK in eigen land. “Ongelofelijk, heel Zuid-Korea stond toen op stelten", weet de meesterscout. "Als hij daar nu weer binnenkomt, is het nog steeds de meester.”

‘Een intelligente trainer’
De Visser heeft ook mooie herinneringen aan de periode van Hiddink bij Chelsea. Na het ontslag van de Portugese succestrainer Jose Mourinho werd de 86-jarige meesterscout om advies gevraagd. “Ik zeg: ‘nu moet je gewoon een trainer nemen die intelligent is en die van een verdeelde groep een eenheid maakt'”, legt De Visser uit. De aanstelling werd een succes, Chelsea kwam ver in de Champions League en veroverde de FA Cup. “In Nederland maken ze een geintje van de beker, maar in Engeland staat het bij het publiek en de club soms nog hoger aangeschreven dan het kampioenschap. Dat betekende heel veel voor Guus.”


‘Perfecte combinatie’

Nu Hiddink zijn afscheid heeft aangekondigd, hoopt De Visser de Varssevelder snel te treffen. “Dat staat nog altijd in de planning en het komt zeker een keer, maar dan wel op zijn manier en op zijn tijd", zegt de meesterscout lachend. "Onze relatie is altijd een perfecte combinatie geweest. Hij met zijn slimheid en kunde van trainen en mensen benaderen. Ik met mijn fanatisme, we waren een prima koppel. Ik ben ook wel een beetje trots op wat we bereikt hebben.”

Foto: REGIO8 (archief)

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)