De naam Achterhoek bestaat 350 jaar

Gepubliceerd: 09-08-2018 12:08. Bijgewerkt: 09-08-2018 12:36

Dichter Willem Sluiter was 350 jaar geleden de grondlegger van de term Achterhoek. In een gedicht dat in 1668 gepubliceerd werd, staan de bekende versregels: 'Waer iemant duisent vreugden soek; Mijn vreugt is in dees' achter-hoek'. De onthulling van een bord met het gedicht, woensdagmiddag, was één van de (letterlijke) hoogtepunten rondom de viering van 350 jaar Achterhoek.

"Hij moet hier zelf rondgelopen hebben en dat maakt dit zo bijzonder", vertelt Mans Koster van VVV Neede aan Omroep Gelderland. Samen met dichter Sander Grootendorst beklimt hij de uitkijktoren op de Needse berg. Ze hebben een grote kartonnen doos in de hand. In de doos zit een groot bord met daarop een gedicht van Grootendorst: 'Luister Sluiter Leeuwerik'.

Grootendorst liet zich inspireren door Willem Sluiter, Achterhoekse dichter en dominee. Boven op de toren wordt het karton van het bord verwijderd. Een groot groen bord met daarop het gedicht in witte letters verschijnt. "Ik weet niet wie de groene kleur gekozen heeft, maar het is heel erg mooi", zegt Grootendorst. "We gaan het bord in het trapgat hangen. Dan kan iedereen het goed bekijken en lezen", legt Koster uit.

Achterhoek klonk negatief
Volgens Sluiterkenner Arend Heideman doelde Sluiter destijds op de geloofsgemeenschap in Eibergen. Pas veel later werd het oostelijk deel van Gelderland de Achterhoek genoemd. "Ik weet nog dat we als journalist altijd worstelden met de naam van het gebied, De Graafschap dekte namelijk niet helemaal de lading en de Achterhoek had een negatieve klank", legt Heideman uit. "Ik denk dat een groep als Normaal er aan bijgedragen heeft dat de Achterhoek een positieve uitstraling kreeg."

Feest!
Hoewel de Achterhoek pas heel laat een geaccepteerde term was, wordt er dit jaar volop gevierd dat de term al 350 jaar bestaat. Zo is er een sluiterroute langs verschillende plekken die herinneren aan de dichter. Daarnaast staat de Cultuurzomer Achterhoek in het teken van 350 jaar Achterhoek en in Rekken is het dahliaveld op een bijzondere manier ingeplant. In het weekend van 7 en 8 september staan allemaal activiteiten gepland rondom Sluiter en de Leeuwerik.

Wie was Willem Sluiter?
Willem Sluiter werd geboren in 1627 tegenover de Oude Kerk in Neede. Hij werd later dominee in Eibergen. "Hij dichtte vooral om de kerkgangers de teksten beter te laten onthouden. Hij was meer stichter dan dichter zo zei hij zelf", legt Heideman uit. "Sluiter had ontdekt dat het gesproken woord niet zo lang onthouden werd door de kerkgangers en daarom gebruikte hij de dichtvorm en muziek om mensen de boodschap langer te laten onthouden."

Sluiter overleed in 1673 in Zwolle. Daar ligt hij ook begraven. Een paar jaar geleden is er een plaquette geplaatst ter herinnering aan Sluiter. Tijdens die bijeenkomst droeg Dichter Sander Grootendorst zijn gedicht, geïnspireerd door Sluiter, voor. Het gedicht dat vanaf vanmiddag prijkt op de uitkijktoren van Neede. "Dit geeft met toch echt wel een trots gevoel", zegt Grootendorst met een lach op zijn gezicht.

Foto: Omroep GLD


Copyright © 2019 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)