De Lange baalt van achterkamertjespolitiek

Gepubliceerd: 11-06-2021 12:06. Bijgewerkt: 11-06-2021 14:53

Oud-fractievoorzitter Richard de Lange besloot uit de VVD-fractie in Oude IJsselstreek te stappen na een verschil van inzicht met de overige leden van zijn partij. De Lange stoort zich onder meer aan de achterkamertjespolitiek in de gemeenteraad.

"We hadden een verschil van inzicht hoe we de gemeentelijke democratie verder kunnen verbeteren", verklaart De Lange zijn stap. "Burgers verdienen het dat er minder wordt gesproken in achterkamertjes en tijdens gesloten raadbijeenkomsten." Met name de situatie rondom de aanstelling van oud-wethouder Peter van de Wardt bij STOER is volgens De Lange een goed voorbeeld van een beslissing waar niet openlijk over gesproken kon worden: "Ik vind het bijzonder dat een wethouder die een jaar geleden is afgetreden op dit onderwerp én lid was van het dagelijks bestuur van Laborijn, nu weer een functie krijgt als leidinggevende bij de sociale dienst van de gemeente. Daar moet openlijk over gesproken kunnen worden. Als je in de situatie geraakt dat je daarover je mond moet houden en je je eigen standpunten moet verloochenen, moet je een keuze maken."

Rens Spijkers, die nieuwe fractievoorzitter van de lokale VVD-fractie, wil 'er niet teveel woorden aan vuil maken': "Het is een keuze van Richard en die moeten we respecteren. Het is een besluit dat, ook op persoonlijk vlak, veel impact heeft. Het is jammer dat het zo heeft moeten lopen, maar we moeten nu weer vooruit kijken." De Lange geeft aan dat hij zich nog beraadt of hij zijn zetel zal blijven invullen: "Er zijn ook argumenten daartegen te bedenken, maar ik ben gekozen op een programma dat ik hoogstpersoonlijk heb geschreven en ik heb daarnaast veel voorkeursstemmen gekregen."

Foto: REGIO8


Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)