De Jong ondanks kritiek blij met Cambuur

Gepubliceerd: 20-03-2019 15:03. Bijgewerkt: 20-03-2019 15:38

Henk de Jong is woensdagmiddag gepresenteerd als de nieuwe trainer van Cambuur Leeuwarden. De huidig trainer van De Graafschap wilde door privéomstandigheden zijn contract in Doetinchem niet verlengen en keert komend seizoen, ondanks kritiek, terug naar Friesland.


“Ik moet hier stoppen”, zegt een duidelijke De Jong, die kiest voor zijn gezin in Drachten. Een ruime week geleden maakte hij duidelijk dat gezondheidsproblemen bij zijn vrouw reden zijn om de Achterhoek te verlaten, desondanks kan de keuze op kritiek rekenen. De Jong zou zijn thuissituatie hebben gebruikt om te kunnen vertrekken bij de Doetinchemse voetbalclub. “Dat snap ik dan niet”, aldus de 54-jarige trainer. “Het is vrij normaal als je ontslag krijgt, dan is het goed. Als je dan zelf zegt dat het door omstandigheden zo is, zetten mensen daar vraagtekens bij. Niet heel veel, maar een enkeling. Of het wel klopt op deze manier en of het bekonkeld is. Er is maar één ding belangrijk en dat is mijn thuissituatie. Vandaar dat ik dit besluit genomen heb.”

De trainer heeft samen met assistent Sandor van der Heide voor drie jaar getekend in Leeuwarden. “Dat is in de voetballerij heel lang”, weet De Jong, die veel perspectief ziet bij de Friese eerstedivisionist. “Er komt een nieuw stadion en de mensen geven me ook echt het gevoel dat ik hier in Doetinchem ook heb. De warmte straalt er vanaf.” Volgens de trainer waren er ook andere mogelijkheden, zo was er interesse vanuit Heerenveen, maar werd Cambuur als enige concreet. “Als mensen mij niet bellen is het geen optie”, aldus De Jong. “Ik kies dan voor degene die wel belt en uitstraalt dat ze mij willen hebben. Ik wil zo snel mogelijk weer dicht bij huis aan het werk.”

Popovics-scenario in nacompetitie
In 1985 koost toenmalig De Graafschap-trainer Sandor Popovics ervoor om in het nacompetitieduel tegen NEC (0-0) op de tribune plaats te nemen omdat hij al een contract bij de Nijmegenaren had getekend. “Dat is op dit moment niet aan de orde. Dan ben ik hier trainer, want ik ben gewoon professional”, aldus De Jong over een eventuele ontmoeting met Cambuur. “Maar er is niet één die daar over in hoeft te zitten, in Leeuwarden niet, maar hier ook niet.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2020 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)