De Graafschap zoekt samenwerking met PSV

Gepubliceerd: 04-05-2021 16:05.

De Graafschap gaat op het gebied van jeugdscouting samenwerken met PSV. De Doetinchemse voetbalclub wil het netwerk van de eredivisionist gebruiken om jeugdspelers uit heel Nederland aan te kunnen trekken.

“Het moet een win-winsituatie zijn”, zegt hoofd jeugdopleiding Jefta Bresser van de Doetinchemse voetbalclub, die aangeeft dat de afspraken op dit moment op papier worden gezet. Op de werkvloer is de samenwerking al wel van start gegaan. De scouting tussen negen en twaalf jaar blijft De Graafschap intern verzorgen, maar voor de leeftijden van dertien tot achttien wil de club het scoutingsnetwerk van PSV inzetten. “Zij zijn als organisatie landelijk gezien veel groter, dus er liggen veel kansen”, vindt Bresser. “Maar om ons een satellietclub te noemen gaat veel te ver.”

Het is niet zo dat spelers die normaal voor Jong PSV zouden uitkomen, nu naar De Graafschap gaan. Bresser hoopt vooral meer talenten uit heel Nederland naar jeugdcomplex De Bezelhorst te lokken. Als voorbeeld van kansen wijst het hoofd jeugdopleiding naar huidig Heracles Almelo-speler Delano Burgzorg, die vanuit amateurclub Zeeburgia uit Amsterdam naar de Doetinchemse jeugdafdeling kwam. “We hebben niet voor niks gastgezinnen”, zegt Bresser. “Zeker in de eindfase van de jeugdopleiding is er ruimte om ook buiten de Achterhoek te scouten.”

Talenten naar PSV en Ajax

Bresser ziet veel kansen, maar beaamt dat talenten ook een andere keuze dan De Graafschap kunnen maken. Onder 13-speler Musa Tanir vertrekt komende zomer naar Ajax, terwijl Dean IJssel de Schepper van De Graafschap Onder 14 naar PSV overstapt. De Graafschap wil op korte termijn zelf jeugdspeler Devin Haen vastleggen. Daarnaast hoopt Bresser dat er ruimte is om meer spelers van de bewierookte Onder 17-selectie te contracteren: “Maar of dat kan hangt af van de financiële situatie, waarbij promotie belangrijk is.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)