De Graafschap voelt zich serieus genomen

Gepubliceerd: 08-05-2020 16:05. Bijgewerkt: 08-05-2020 16:06

De Graafschap en Cambuur Leeuwarden stonden vrijdag tegenover de KNVB tijdens een kort geding in de rechtbank in Utrecht. Na een lange zitting van bijna drie uur, waarin door de rechter de nodige vragen werden gesteld, voelen de vertegenwoordigers van de voetbalclubs zich serieus genomen.


“Ik ben geen jurist, dus ik kan het niet goed duiden, maar hij (de rechter, red.) stelde wel een aantal scherpe vragen over de stemmingsronde en het proces daaromheen”, vertelt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp van De Graafschap na de zitting. “Daar hebben wij ook nog steeds veel vragen over en ik ben blij dat de rechter ook op dat punt doorprikte. Wat dat betekent, moeten we echt aan de rechter laten.” Advocaat Dolf Segaar was blij dat hij de ruimte kreeg voor zijn pleidooi: “De rechter had een hele goede rol, was open en stelde vragen”, vindt de jurist die De Graafschap en Cambuur Leeuwarden bijstaat in het proces. “Je kreeg de ruimte om dingen toe te lichten die op dat moment onduidelijk waren.”

De voetbalclubs willen het besluit van de KNVB om geen promotie naar de eredivisie toe te staan, laten terugdraaien. Sinds de voetbalbond die beslissing wereldkundig maakte, hebben onder meer AZ en de organisatie achter de Keuken Kampioen Divisie aangegeven open te staan voor een eredivisie met twintig clubs. “Ik voel op twee fronten steun”, zegt Ostendorp over de visie van de voetbalwereld. “Dat is één in mijn overtuiging dat het een ontzettend knullig proces is geweest van de KNVB. Maar ik voel ook een hele nadrukkelijke steun dat je sportieve gronden leidend moet laten zijn. Maar goed, het is kijken hoe de rechter daar instaat.” De uitspraak in het kort geding volgt waarschijnlijk volgende week, op donderdag 14 mei

Twee frontenoorlog
De clubs uit de Keuken Kampioen Divisie zetten voor hun strijd om een plek in de eredivisie in op twee fronten. Naast het traject bij de rechtbank, zijn Cambuur en De Graafschap voornemens om een buitengewone ledenvergadering van de KNVB te laten beleggen, waarbij clubs zich kunnen uitspreken over een nieuw besluit. Segaar geeft aan eerst het oordeel van de rechter af te willen wachten. “Omdat de KNVB niet zelf wil meewerken aan een snelle oproep, moeten we afwachten wat hier uitkomt. Aan de hand van het vonnis kunnen we dan besluiten hoe verder.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)