De Graafschap voelt steun voor promotie

Gepubliceerd: 05-05-2020 12:05. Bijgewerkt: 05-05-2020 12:08

De strijd van De Graafschap tegen het KNVB-besluit om geen promotie toe te staan wint aan steun in de voetbalwereld. Jurist Dolf Segaar hoopt vrijdag de rechter tijdens het kort geding aan de zijde van de Doetinchemmers te vinden, maar kijkt daarnaast vooruit naar een buitengewone ledenvergadering van de voetbalbond.

"Het is niet voor niks dat we op twee sporen inzetten", aldus Segaar, die naast De Graafschap ook Cambuur Leeuwarden bijstaat in het traject dat moet leiden tot promotie. "Want bij een kort geding zit er een onzekerheid in. Je kunt de waardering van de rechter niet voorzien", legt Segaar uit. Vrijdag staan De Graafschap en Cambuur Leeuwarden tegenover de KNVB tijdens een kort geding bij de rechtbank in Utrecht, waarbij Segaar onder meer betoogt dat de voetbalbond zich niet aan de eigen reglementen heeft gehouden. Ook het proces dat is doorlopen door de bond wordt besproken. De uitspraak volgt vervolgens binnen twee weken, voor een eventuele buitengewone ledenvergadering van de KNVB.

Hoewel er op 18 juni wel een periodieke ledenvergadering in de planning staat, is er bij de voetbalbond nog geen verzoek binnengekomen om een buitengewone algemene ledenvergadering te organiseren. Met steun van in totaal vier clubs kan dat overleg worden aangevraagd. "Bij dat schriftelijke verzoek moeten ze dan ook laten weten wat het onderwerp moet zijn van zo een vergadering, inclusief een toelichting daarop", zo laat de KNVB weten. "De vergadering moet vervolgens binnen vier weken na ontvangst van het daartoe strekkend verzoek door het bestuur betaald voetbal worden uitgeschreven. De oproepingstermijn van de vergadering bedraagt ten minste drie weken."

Weg vrij voor promotie
Als een meerderheid van de leden op de buitengewone ledenvergadering voorstander is van een ander besluit, lijkt de weg vrij voor promotie, hoewel het bestuur van de KNVB een besluit moet nemen. Een uitspraak van de rechter kan daarbij helpen, denkt Segaar: "Het is niet vervelend dat een rechter dan al gekeken heeft naar hoe het proces is verlopen", aldus de jurist die eerder FC Twente bijstond in een strijd tegen de voetbalbond. "Dat kan nooit kwaad, dat er een onafhankelijke derde is." De lobby van De Graafschap en Cambuur lijkt ondertussen steeds meer aan kracht te winnen in de voetbalwereld.

Steun vanuit voetbalwereld
Want waar zestien clubs al stemden voor het toestaan van promotie en degradatie bij de peiling van de KNVB voordat het besluit werd genomen, roeren ook andere partijen zich. De organisatie achter de Keuken Kampioen Divisie geeft aan open te staan voor een eredivisie met twintig clubs. Algemeen directeur Robert Eenhoorn sprak zich namens AZ uit voor een ander besluit. "Dat is belangrijk", zegt Segaar. "We willen dat er een breed gedragen beslissing komt. Het is prettig dat andere clubs dat steunen."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)