De Graafschap strijdt met Cambuur tegen KNVB

Gepubliceerd: 28-04-2020 17:04. Bijgewerkt: 29-04-2020 11:12

De Graafschap heeft een jurist in de arm genomen en onderzoekt samen met Cambuur Leeuwarden de mogelijkheden tot een rechtsgang tegen de KNVB. Volgens algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp voedt het gebrek aan communicatie van de voetbalbond de vastberadenheid van de club om zich niet neer te leggen bij het mislopen van promotie.


"Met hem (Dolf Segaar, red.) zullen we alle mogelijkheden gaan bekijken, waaronder het uitroepen van een ledenvergadering zoals de burgemeester schetste", vertelt de algemeen directeur van De Graafschap, die binnen een week duidelijkheid verwacht over eventuele stappen. Daarbij trekt de Doetinchemse voetbalclub samen op met het eveneens gedupeerde Cambuur Leeuwarden. De KNVB besloot vrijdag, na het eerder stopzetten van de competities, om geen kampioen aan te wijzen en geen promotie en degradatie te laten plaatsvinden. Net als De Graafschap loopt koploper Cambuur daardoor promotie mis: "We zijn twee vergelijkbare gevallen en ik denk dat het goed is dat we samen optrekken. Dat we elkaar versterken en dat we eenheid in geluid houden."

Supporters zijn een petitie gestart tegen de beslissing van de KNVB. Ook hebben bestuurders van clubs en andere prominenten zich de afgelopen dagen uitgesproken. "Heel veel mensen voelen zich aangetrokken tot de onrechtvaardigheid van dit besluit", denkt Ostendorp, die nog altijd vol frustratie zit: "Los van het besluit, hoe heeft de procedure zo kunnen lopen? En waarom is voor deze wijze van communiceren gekozen? En het feit dat er na de call vrijdag geen gelegenheid werd gegeven om vragen te stellen. Als je clubs achterlaat met zoveel vragen, het gaat echt om miljoenen euro's. Hoe heeft dit zo kunnen lopen?"

Compensatiemogelijkheden
Ostendorp heeft dinsdag een gesprek met de KNVB waarin hij hoopt meer duidelijkheid te krijgen. "We hebben heel veel vragen, maar nog nul antwoorden", aldus Ostendorp. "Over compensatie is vrijdag in de call door de KNVB gesproken, maar vervolgens gaven ze aan dat het betaald moet worden door overige eredivisieclubs. Dat is wel een beetje betalen met de portemonnee van een ander. Ik heb daar vragen over. Ik hoop dat Eric Gudde (directeur KNVB, red.) me die antwoorden kan geven."

Onduidelijkheid
De KNVB geeft aan niet duidelijk te hebben welke compensatie er geboden kan worden, evenals wie hiervoor moet gaan betalen. Wel heeft de bond inmiddels contact gehad met clubs. "Het niet uitspelen van de competities en de beslissingen die daaraan hangen, druisen regelrecht in tegen ons sporthart, welke optie van de twee dan ook gekozen zou worden. Er was geen optie die nergens pijn zou doen. Dat voelde je op dat bewuste moment van uitspreken dan ook aan beide kanten van de camera", zo laat de KNVB weten over de call van vrijdag.

Vertrouwen in bond verdwijnt
De KNVB kon dinsdag overdag nog geen antwoord geven op vragen over onder meer compensatie. Het vertrouwen in de voetbalbond heeft volgens Ostendorp, na een eerder kort geding in 2016 rond de licentieperikelen van FC Twente, een nieuwe tik gekregen. "Ik kan niet ontkennen dat het vertrouwen in de bond brozer is geworden", zegt Ostendorp. "Dat is wel spijtig in een situatie waarin je als betaald voetbalsector dicht bij elkaar moet blijven. Het vertrouwen moet echt wel weer opgebouwd worden."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)