De Graafschap kraamkamer voor keepers

Gepubliceerd: 01-04-2020 16:04. Bijgewerkt: 01-04-2020 16:51

De Graafschap ontpopt zich de afgelopen jaren tot een kraamkamer voor talentvolle keepers. In vier jaar tijd verruilden vijf doelmannen de Doetinchemse voetbalclub voor een Nederlandse topclub, komende zomer komt daar met de overstap van de 16-jarige Sten Kremers uit Lichtenvoorde naar Ajax weer een vertrekkend keeperstalent bij.


“Je kunt het zien als een bekroning op ons werk, omdat we er keihard ons best voor doen”, zegt Kevin Swarthoff, een van de keeperstrainers binnen De Graafschap. “Maar ook voor ons kan het zwaar bevallen, omdat je dan toch weer wat gaten in de opleiding hebt.” In vier jaar tijd stapten Oliver Kruger (PSV), Tyrick Bodak (PSV), Rick Jonkers (PSV), Harm Dieker (Ajax) en Hidde Jurjus (PSV) vanuit de Achterhoek over naar een topclub. “Ik denk dat er niet heel veel clubs zijn waar hetzelfde bij gebeurt”, zegt Edwin Susebeek, keeperstrainer bij het eerste elftal en oprichter van de Gelderse Keepersschool in Veldhoek. “Dat geeft wellicht aan dat we een hele goede keepersopleiding hebben.”

Vijf doelmannen, inclusief Kremers, verlieten De Graafschap zonder een wedstrijd in het eerste te spelen. Hoewel de trots bij de vertrekkende keeper zelf en de keeperstrainers van de club overheerst, geven Susebeek en Swarthoff de voorkeur aan het ‘Hidde Jurjus-traject’. De eveneens Lichtenvoordse doelman, inmiddels als huurling terug in Doetinchem, groeide uit tot vaste waarde op De Vijverberg voor hij naar PSV vertrok. “Dat is natuurlijk het mooiste voorbeeld van hoe het moet gaan”, zegt Susebeek. “In het eerste elftal debuteren en dan verkopen. Dat is het ideale plaatje wat je in een jeugdopleiding graag ziet.”

Kremers is trots
Kremers snapt de gemengde gevoelens bij zijn trainers. “Ik vond het zelf ook zonde, want ik heb bij De Graafschap vier superjaren gehad in een topteam, dus die keuze was niet makkelijk”, aldus de keeper van De Graafschap onder 16 jaar, die aangeeft al zeven jaar onder de vleugels van Susebeek te hebben getraind. “Maar ik sta sowieso achter mijn stap.”

‘Best of the rest’
Het gat dat Kremers achterlaat in zijn lichting wordt opgevuld met een nieuwe keeper: “Dan praat je vaak over de best of the rest die we moeten halen”, legt Susebeek uit, die de meeste doelmannen uit de regio al in beeld heeft. “De amateurclubs sturen hun keepers naar mij toe bij de Keepersschool”, legt de keeperstrainer uit. “Grote topclubs halen keepers bij De Graafschap weg, en wij halen ze weer bij amateurclubs, zo is de cirkel weer rond.”

Foto: KNVB

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)