De Graafschap in onzekerheid door crisis

Gepubliceerd: 23-03-2020 12:03. Bijgewerkt: 23-03-2020 13:55

De Graafschap zou tekenen voor een ‘noodscenario’ vanuit de KNVB waarbij het zonder het seizoen uit te spelen zou promoveren, maar hoopt op een vervolg van de competitie. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp poogt tegelijkertijd beleid te maken om de voetballoze periode financieel te overbruggen.

“We hebben meer dan drie kwart van de competitie gespeeld, dus dat scenario is niet gek”, aldus algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp. “Tegelijk vind ik het lastig speculeren omdat het niet vanuit de KNVB komt.” Het noodscenario betekent volgens De Telegraaf dat, als de competitie niet voor 30 juni wordt hervat, De Graafschap en Cambuur Leeuwarden op basis van de huidige stand promoveren naar een eredivsie met twintig clubs. Ostendorp zijn voorkeur gaat uit naar de twee scenario’s waarbij de competitie met, dan wel zonder publiek wordt vervolmaakt. Tot in ieder geval 6 april wordt er niet getraind op de club, in de ogen van Ostendorp zou er dan na drie weken ‘optrainen’ weer kunnen worden gevoetbald: “Maar mocht de verspreiding van het virus een stijgende lijn laten zien, snap ik dat de termijnen verschuiven.”

De Graafschap wordt op financieel vlak hard geraakt door de crisis, onder meer door het uitblijven van wedstrijd- en horecainkomsten. Op een aanvraag voor werktijdverkorting is nog geen reactie gekomen. “We proberen met beleid de club overeind te houden”, zegt Ostendorp, die het omschrijft als overbruggen. “Daar werken we dag en nacht aan en op dit moment redden we het nog gewoon.” De salarissen worden deze week gewoon betaald, terwijl de algemeen directeur een scenario uitwerkt om tot eind augustus te blijven draaien. Ook is bij voetbalbond KNVB een oproep gedaan om een overbruggingskrediet te realiseren voor clubs, mocht de coronacrisis voortduren.

Hulp van supporters
Op social media roepen supporters op dat ze nu al de seizoenkaart voor volgend seizoen willen bestellen om de club financieel te helpen. “Ik krijg het mee en vind het fantastisch om zulke grote betrokkenheid te zien”, aldus Ostendorp. “Maar als je meegaat in dat soort acties moet je mensen op kantoor hebben om het te verwerken. Dat willen we niet, mensen moeten thuis blijven en afstand houden. Mogelijk halen we de termijn om seizoenkaarten te bestellen wel iets naar voren, maar in de periode tot 6 april werken we op deze manier.”

‘Hopen op duidelijkheid’
Grootste probleem is voor De Graafschap een gebrek aan perspectief. “Heel Nederland hoopt op duidelijkheid over de crisis, maar dat is er niet”, verzucht Ostendorp, die tegelijkertijd hoopt dat Nederlanders zich zoveel mogelijk houden aan de richtlijnen van de overheid. “Als ik mijn hoop uit mag spreken, hoop ik dat we rust bewaren, dat we vertrouwen houden en dat we met anderhalve meter afstand tussen elkaar schouder aan schouder blijven staan.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)