De Graafschap haalt ouderen uit isolement

Gepubliceerd: 27-10-2021 17:10. Bijgewerkt: 27-10-2021 17:02

Op stadion De Vijverberg in Doetinchem is woensdag het startschot gegeven voor het project Veur Altied. Door muurschilderingen te tonen en de oudere gasten spelletjes te laten doen met elkaar én oud-spelers van de club, hoopt De Graafschap ouderen uit het sociaal isolement te halen.


“We vinden dat we ons stadion vaker in kunnen zetten voor maatschappelijke activiteiten”, zegt Michael Ogubai, manager maatschappelijk verantwoord ondernemen bij De Graafschap en organisator van Veur Altied. “Onze insteek is echt om sociale ontmoetingen te stimuleren tussen mensen.” Voormalig De Graafschap-spelers Carlo Monasso, Henk Jansen en Joop Doornebosch waren woensdag op de club om uitleg te geven over de schilderingen, en herinneringen op te halen met de ouderen.

Op het eerste moment van Veur Altied kwamen ruim dertig 55+'ers af. Zij waren enthousiast over wat ze zagen. “Als er een wedstrijd is, kom je binnen in de meute en loopt iedereen voor de schilderingen”, zegt Piet van Eekelen. “Nu kon je het goed bekijken. Het verhaal erbij was ook mooi.” Van Eekelen overtuigde zijn kameraad Ben Nimberg om mee te gaan, tot zijn eigen vreugde: “Ik had het stadion nooit van binnen gezien, ondanks dat ik er dichtbij woon.”

Football memories
Naast het bestrijden van sociaal isolement, hoopt De Graafschap richting het voorjaar ook de doelgroep met dementie te bereiken. Daarbij kijkt de Doetinchemse club naar het voorbeeld van Willem II met football memories. Voetbal is volgens Ogubai een goed middel om in gesprek te komen: “Bij dementerenden zie je dat er herinneringen uit het verleden opgerakeld worden, dat kan je dus ook doen rond iets dat je liefhebt, zoals voetbal.”

Vervolg in december

Ondanks het enthousiasme over het project, laat de volgende editie van Veur Altied nog even op zich wachten. “De droom is om dit twee keer per maand te gaan doen”, benadrukt de manager maatschappelijk verantwoord ondernemen. “Maar we moeten ergens beginnen. Dit leek ons een leuk begin voor nu, maar op 1 december gaan het opnieuw doen.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)