De Graafschap evalueert toekomst scouting

Gepubliceerd: 05-07-2018 10:07. Bijgewerkt: 05-07-2018 11:06

De Graafschap bezint zich op de toekomst van de scouting. De voetbalclub uit Doetinchem twijfelt of het bezoeken van wedstrijden door een scout de manier voor de toekomst is en ziet heil in het gebruik van computerprogramma’s.

“Dat we stoppen met de scouting is flauwekul”, benadrukt manager voetbalzaken Peter Hofstede. “We kijken hoe we het ‘t best in kunnen richten.” In de ogen van Hofstede is de huidige manier van scouten te arbeidsintensief. “Als je kijkt naar spelers die we gehaald hebben, dan hebben we spelers gehaald die hier passen, dus dat hebben we goed gedaan. Maar als we kijken naar de manier waarop dat is gegaan, is dat misschien niet goed. Moet je blijven werken met een hoofdscout die wedstrijden bekijkt?”, vraagt de manager zich hardop af. “Want die wedstrijden kan hij ook op een beeldscherm bekijken.”

Hofstede laat weten gecharmeerd te zijn van het gebruik van scoutingprogramma’s als Wyscout. “Met alle programma’s die er zijn, kunnen we met één druk op de knop alle beelden binnenhalen. Je tikt bijvoorbeeld de naam van een speler uit Colombia in en krijgt alle informatie die je wilt. Het gaat er ons om dat we alle spelers in beeld hebben.” Daarnaast ziet Hofstede de persoonlijke contacten als goede manier om spelers te vinden. “We hebben een uitgebreide staf die wedstrijden en spelers ziet”, aldus de manager voetbalzaken, die wijst op de kennis van assistent-trainers bij De Graafschap en de contacten met zaakwaarnemers.

Toekomst voor hoofdscout Lötters ongewis
De Graafschap laat weten Marcel Lötters mee te nemen in het traject. “Het gaat helemaal niet over de kwaliteit van de scouting”, benadrukt algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp, die gesprekken voert met de hoofdscout. In plaats van het bezoeken van wedstrijden, kan Lötters mogelijk een plaats achter een beeldscherm krijgen op het stadion, dicht bij de club. “Het aantal uren van de scout gaat in de Eredivisie fors omhoog. Stel dat je doorgaat, moeten we die uren zo goed mogelijk inzetten. Dat gesprek moeten we met elkaar voeren.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)