De Graafschap betreurt belaging bij stadion

Gepubliceerd: 09-05-2021 17:05. Bijgewerkt: 09-05-2021 17:47

Een goed bedoelde steunactie voor de selectie van De Graafschap eindigde vrijdagnacht in het belagen van een persfotograaf bij stadion De Vijverberg. Te midden van de promotiestrijd is de Doetinchemse voetbalclub het middelpunt geworden van een nationale rel.

"Maar ik laat mijn hele weekend niet verpesten door één incident, dat moeten we niet doen", aldus algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp, die het belagen van de media betreurt. De afgelopen dag voerde hij gesprekken met betrokken partijen over wat er precies gebeurde bij het stadion. "Als je probeert te nuanceren, krijg je het verwijt dat je bagatelliseert", zegt Ostendorp, die het incident zelf niet heeft gezien. "Maar het is ook mijn plicht om te kijken wat er precies gebeurt. Als ik sommige media geloof, is er iemand volledig in elkaar geslagen. Wat ik van de stewards terugkrijg is dat er kort duw- en trekwerk is geweest. Ik val voor nu terug op de stewardorganisatie die ik het vertrouwen heb gegeven."

Het incident gebeurde toen tweehonderd supporters zich verzamelden om de spelers van De Graafschap een hart onder de riem te steken na het gelijkspel bij Jong Ajax. "De stewardorganisatie zegt dat een aantal journalisten ondanks herhaalde vragen niet ingingen op aanwijzingen om afstand te nemen", vervolgt Ostendorp. "Toen is het gekomen tot duw- en trekwerk met enkele supporters. Dat betreur ik, maar op het stadionterrein moet je je houden aan aanwijzingen van stewards." Ostendorp zegt nog geen identiteit te weten van supporters die de fotograaf belaagden. Hij wil niet vooruitlopen op eventuele straffen vanuit de club, zoals een stadionverbod: "We hebben een commissie die daarover gaat."

Kneuzing
De persfotograaf van persbureau Heitink sprak Ostendorp nog niet, hij wil maandag contact opnemen met de organisatie. Eigenaar Roland Heitink is niet te spreken over de woorden van de algemeen directeur, maar wil eerst in gesprek voor hij reageert. Ook de video die De Graafschap zondag op de eigen social media plaatste, schiet bij hem in het verkeerde keelgat. De fotograaf van Heitink liep bij de belaging een kneuzing in zijn hand op nadat er volgens de eigenaar secondenlang op hem werd ingeslagen: "Op zich gaat het lichamelijk wel, maar het gaat vooral om het geestelijk verwerken. Hij ziet continu het beeld voor zich van mensen die op hem af komen rennen."

Politie start onderzoek
Ook andere media werden vrijdagavond bij het stadion belaagd. De eigenaar van persbureau Heitink heeft inmiddels aangifte gedaan van mishandeling en de politie is een onderzoek gestart naar het incident. Ook agenten waren vrijdag aanwezig bij De Vijverberg. "Onze rol is dat wij op dat moment in de buitenring zitten en monitoren", zegt een woordvoerder van de politie tegenover Omroep Gelderland. "Toen het incident zich voordeed, grepen de stewards direct in. Wij zijn er toen ook gelijk op afgegaan."

Internationale aandacht
Het was een pijnlijk einde van wat een feestelijke avond had moeten worden voor De Graafschap. De trekkeruittocht over de snelweg A18 tussen Doetinchem en Didam zorgde voor lof vanuit zelfs internationale media, zoals het Amerikaanse ESPN en het Engelse The Sun. Nadat de voetballers het in Amsterdam lieten afweten (1-1), was het belagen van de media een tweede dieptepunt op één dag. "Maar wat voor mij overeind blijft staan, is dat we supporters hebben die ons door dik en dun steunen", aldus Ostendorp.

Hek open?
De Graafschap kan woensdagavond alsnog promoveren tegen Helmond Sport. De komende dagen bereidt de voetbalclub zich in overleg met de gemeente en de politie voor. Moeten de stadionhekken bijvoorbeeld open blijven? "Anders heb je de supporters op de openbare weg", schetst de algemeen directeur, die niet wil spreken over extra druk naar aanleiding van het incident. "Dat is niet veranderd. Wij doen er alles aan om het zo veilig mogelijk te houden en mijn oproep blijft: blijf thuis, mocht er iets te vieren zijn."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)