De Graafschap beeft niet door coronacrisis

Gepubliceerd: 21-09-2020 16:09.

De Graafschap weet de effecten van de coronacrisis met hulp van supporters en sponsors dit seizoen financieel het hoofd te bieden. Ook een tweede golf van besmettingen kan de club opvangen, maar algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp kijkt wel met een bezorgde blik naar de langere termijn.


"Stel dat we het hele seizoen met beperkt publiek moeten spelen, wat doet dat met de belangstelling voor volgend seizoen?", zo schetst Ostendorp zijn zorgen in een vraag. "Krijgen mensen niet andere bezigheden? Mochten we een heel seizoen in deze sfeer blijven spelen, maak ik me zorgen over de jaren erna." Wel heeft de corona-uitbraak dit seizoen al een groot effect op de financiën. Naast het mislopen van losse kaartverkoop en horeca-inkomsten, moet er geld worden uitgegeven aan coronatests. Alleen het testen van de eerste selectie kost dit jaar tussen de vijftig- en zestigduizend euro.

De financiële crisis die in andere voetbalstadions meer wordt gevoeld, kan in Doetinchem volgens Ostendorp zonder gedwongen ontslagen worden opgevangen. Ook een promotie is niet noodzakelijk om te overleven. "In financieel opzicht zou het zeer welkom zijn, maar nog een jaar eerste divisie zou De Graafschap ook overleven", zegt de algemeen directeur, die promotie wel om een andere reden als noodzaak ziet: "Promoveren is noodzakelijk omdat we er allemaal naar snakken. De club, de Achterhoek, al onze supporters en ik denk de rest van Nederland ook."

Solidariteit door Europese clubs
Waar Ostendorp rond de stemming over promotie en degradatie een gevoel van solidariteit mistte in het betaald voetbal, is hij erg te spreken over de keuze van clubs die in Europa uitkomen om een deel van de internationale inkomsten te delen met alle profclubs. "De coronagerelateerde kosten voor clubs zijn hoog", zegt de algemeen directeur, doelend op onder meer de uitgaven aan tests. "Ik vind het dan een solidair gebaar om dan wel te delen."

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)