Das blokkeert aanleg zonnepark in Silvolde

Gepubliceerd: 17-08-2021 14:08.

Tot vreugde van de oudheidkundige vereniging Old Sillevold heeft de bestuursrechter de verleende vergunning voor de aanleg van een zonnepark bij Silvolde verworpen. De vondst van een tunnel voor een das is, naast aanmerkingen op brandveiligheid, reden om het sein voor ‘Havebos’ op dit moment op rood te zetten.


“Dat was wel een opsteker voor ons”, zegt voorzitter André Tangelder van de oudheidkundige vereniging. Zijn vereniging Old Sillevold maakte onder meer bezwaar tegen de wijze van participatie en vanwege mogelijke schade aan cultuurhistorische objecten door de aanleg. De rechter stelde ze echter in het gelijk vanwege de vondst van een zogenaamde vluchtpijp van een dassenburcht. “Verrassend”, vindt Tangelder, die aangeeft pas laat te hebben gekeken naar de aanwezigheid van de dieren in het traject om de realisatie tegen te houden. “Toen hebben we het verhaal van de dassen erbij in kunnen zetten, dat blijkt nu onze redding te zijn. En misschien ook wel voor de dassen.”

Initiatiefnemer LC Energy wil een zonnepark van zeventien hectare realiseren op de landbouwgrond aan de Munstermanstraat. Het park moet daarnaast dienst doen als onderzoekslocatie voor onder meer de Wageningen Universiteit. Oude IJsselstreek gaf groen licht voor de plannen, de aanwezigheid van de das was ook voor de gemeente een verrassing. “Het was niet aannemelijk, dat heeft de rechter in het oordeel gezegd”, aldus wethouder Janine Kock. “Het is een perceel dat meerdere malen per jaar landbouwkundig wordt bewerkt. Dan is het niet de verwachting dat er een vluchtpijp zit.”

Raad van State
LC Energy is teleurgesteld in de uitspraak. Op dit moment beraadt het bedrijf zich op een eventueel beroep bij de Raad van State. De initiatiefnemer noemt het wel positief dat Oude IJsselstreek een nieuwe beslissing moet nemen. “Het is geen vernietiging met een punt, maar meer een vernietiging om te repareren”, vindt projectmanager Bram van der Beek, die in september spreekt met de gemeente. “Dan hoop ik ook te horen welk pad de gemeente voor ogen heeft. Ik wil vooral dat het goed gerepareerd wordt.”

Bijzondere grond
De ontdekking van de das was een toevalstreffer, Old Sillevold maakt zich grotere zorgen over de cultuurhistorische waarde van de grond. Volgens de voorzitter is de locatie al eeuwen in dienst als landbouwgrond. “We hebben sporen gevonden uit de prehistorie”, zegt Tangelder. “Dat moet beschermd worden.” LC Energy geeft aan dat er alleen palen worden geplaatst op plekken waar nu al geploegd wordt. “Daarna zorgen we dat het dertig jaar met rust gelaten wordt”, aldus Van der Beek. “Dat is ook met de archeoloog van de gemeente afgestemd.

Opnieuw in de raad
Het bedrijf heeft inmiddels bij de provincie een ontheffing aangevraagd voor de Wet Natuurbescherming om de aanleg alsnog mogelijk te maken. Wethouder Kock laat weten dat het college van Oude IJsselstreek binnenkort beslist of ze het onderwerp opnieuw in de raad bespreken: “We zijn nu met wat minder mensen aanwezig vanwege de vakantieperiode. De komende weken zullen uitwijzen wat wij als college gaan beslissen.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2021 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)