Cultuurbedrijf Doetinchem zoekt 1,5 miljoen

Gepubliceerd: 16-06-2020 16:06. Bijgewerkt: 16-06-2020 16:19

Vertegenwoordigers van Schouwburg Amphion, Muziekschool Oost Gelderland en de Gruitpoort hebben hun handtekening gezet onder het fusieplan tot Cultuurbedrijf Doetinchem. Per 1 september moeten de organisaties samengaan, maar zonder een eenmalige injectie van 1,5 miljoen euro gaat een streep door het voornemen.

“Zonder die bijdrage gaan instellingen omvallen, dan is er geen fusie”, zegt Bart Vaessen, kwartiermaker van het Cultuurbedrijf. Waar de partijen de afgelopen jaren onenigheid hadden over voorwaarden, is de coronacrisis volgens Vaessen reden om over de eigen schaduw heen te stappen. Diezelfde crisis zorgt dat inkomsten wegvallen, waardoor de liquiditeit van het te vormen Cultuurbedrijf ernstig gevaar loopt. Om de 1,5 miljoen euro binnen te krijgen, kijkt Vaessen naar de provincie. Gelderland heeft een herstelprogramma ter waarde van vijftig miljoen euro gecreeerd, waarvan een aanzienlijk deel naar culturele instellingen moet gaan. Volgens Vaessen komen vertegenwoordigers van gemeenten maandag bij elkaar met de provincie. Vanuit het overleg moet een advies komen over de besteding van het provinciale geld.

Over het fusieplan, waar personeelsvertegenwoordigingen zich nog over moeten buigen, is de kwartiermaker positief. “Het is een ontzettend belangrijk moment”, vindt Vaessen, die aangeeft dat er sinds 2015 wordt gewerkt aan de samenvoeging. “En daar is ook nog een flinke gemeentelijke bezuiniging overheen gekomen.” Maar mocht er geen bedrag beschikbaar komen om de kas van het Cultuurbedrijf te vullen, gaat een streep door het werk. “Als dat zo is, ontstaat er een nieuwe werkelijkheid”, zegt de kwartiermaker. “Maar we hebben er alle vertrouwen in dat deze prachtige instellingen door hulp van buitenaf worden ondersteund zodat het Cultuurbedrijf er komt.”

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)