Crowdfunding voor sneltests Nederlanders

Gepubliceerd: 11-04-2021 12:04. Bijgewerkt: 11-04-2021 12:14

De Duitse ondernemer Tobias Groten is de crowdfundingsactie 'Holland in Not' begonnen waardoor Nederlandse grenswerkers zich gratis kunnen laten testen op corona in het district Borken in Duitsland. De teller stond vrijdagmiddag op bijna 19.000 euro.

"We vinden het niet goed dat een Nederlander moet betalen voor een test en een Duitse collega niet. Dat klopt niet", aldus Peter Sommer, werknemer van Groten. Het ingezamelde bedrag geldt als een bijdrage in de kosten van een sneltest, waarvoor de Nederlandse grenswerkers via een app een afspraak kunnen maken. De uitslag van de test wordt ook op de app vermeld. Mocht de test positief uitvallen, dan volgt er nog een PCR-test zoals de GGD die in Nederland ook afneemt. Groten vindt dat de Duitse bedrijven net zo goed de dupe zijn van de verplichte negatieve coronatest voor Nederlandse grenswerkers. Die kunnen bijvoorbeeld niet op hun werk komen omdat de kosten van herhaalde tests te hoog zijn.

Sommer zegt dat er zeventig testlocaties zijn in de grensstreek waar de Nederlanders terecht kunnen. "We hebben de actie een voorzet gegeven en als eerste geld in de pot gedaan", zegt Groten, die zelf tienduizend euro heeft ingelegd. De gemeente Winterswijk is blij met de ontwikkeling. "Het probleem was dat een Nederlander niet voor een gratis test in aanmerking kwam", zegt Nicky Eppich, adviseur grensoverschrijdende samenwerking bij de gemeente. "Maar de pandemie stopt niet bij de grens. Daarom is Tobit, het softwarebedrijf van Groten, met de actie begonnen, zodat Nederlanders zich nu ook gratis kunnen laten testen."

Meerdere locaties
Waar de Nederlandse grenswerkers donderdag nog minimaal achttien euro voor een sneltest moesten betalen, is er nu de gratis app waar mensen zich kunnen aanmelden voor een test. Een oproep van de initiatiefnemers om mee te doen is vooral gericht aan ondernemers, maar eigenlijk iedereen in het district Borken. De app werkt volgens Eppich gemakkelijk. Ze zegt dat er in de Achterhoek wordt gewerkt aan een gezamenlijke bijdrage aan de Duitse actie.


Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)