Coronaregels versoepelen over de grens

Gepubliceerd: 26-05-2021 17:05. Bijgewerkt: 26-05-2021 17:09

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt vanaf vrijdag de coronaregels wegens de dalende besmettingscijfers. Of de status van Nederland als hoog risicogebied van Duitsland komt te vervallen door de teruglopende besmettingscijfers is nog niet duidelijk.

"De dalende besmettingscijfers laten zien dat we de derde golf hebben doorbroken", aldus Karl-Josef Laumann, minister van Volksgezondheid van de Duitse deelstaat. "Maar ik benadruk ook: de pandemie is nog niet voorbij". De versoepelingen verschillen per gebied, dat ligt aan de besmettingscijfers die daar gelden. Algemene coronaregels zoals de afstandsregel, de mondkapjesplicht en het kunnen tonen van een testcertificaat blijven wel gelden. Het tonen van een testresultaat is echter niet overal en altijd meer nodig, dit verschilt per activiteit en per geldende versoepelingen in een bepaald gebied.

In de districten Kleef en Borken ligt het aantal besmettingen onder de vijftig. Bij gebieden met een dergelijke besmettingsgraad gelden meerdere versoepelingen. Zo mogen er besloten feesten binnen worden gehouden met maximaal vijftig personen, buiten met maximaal honderd personen. Ook mag er gewinkeld worden zonder een negatief testresultaat, wel gelden er klantbeperkingen. Daarnaast mogen restaurants weer binnen gasten ontvangen. Bij een aantal besmettingen van minder dan 35 per 100.000 inwoners worden de regels nog verder versoepeld. Alle versoepelingen zijn te vinden op de site van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Versoepelingen aan de grens?
Het besmettingscijfer van Nederland ligt al meer dan zeven dagen onder de tweehonderd per 100.000 inwoners, wat zou betekenen dat het volgens Duitsland niet meer als een hoog risicogebied wordt gezien. Dit is echter nog niet bevestigd door het Bondsministerie. Andere instanties zoals het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, kunnen hier nog geen uitspraak over doen. Als dit zou gebeuren, zouden er versoepelingen komen wat betreft het passeren van de grens zoals het vervallen van de testplicht.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)