Corona

Horeca in Aalten mag terrassen uitbreiden

Aalten zet het coronabeleid met betrekking tot de terrassen door. De horeca in de gemeente krijgt meer ruimte voor het plaatsen van extra tafels en stoelen en die uitbreiding moet een definitief karakter krijgen.

Lees verder

Testlocaties in Achterhoek blijven voorlopig

De testlocaties van de GGD Noord- en Oost Gelderland in Groenlo en Doetinchem blijven voorlopig bestaan. Hoewel een positieve zelftest sinds maandag niet meer hoeft te worden bevestigd door de GGD, blijft de PCR-test voor bepaalde doelgroepen van belang.

Lees verder

Achterhoekse zorg slaakt noodkreet

Ziekenhuizen, zorgorganisaties en andere partijen luiden de noodklok voor de zorg in de Achterhoek. Vanwege oplopende coronabesmettingen zijn er handen tekort, waardoor de druk volgens de organisaties in de gehele sector oploopt en personeel onder hoogspanning staat.

Lees verder

Spreekuur voor mensen met prikangst in Lichtenvoorde

De GGD Noord- en Oost Gelderland start per direct met een speciaal spreekuur voor mensen met prikangst. Mensen kunnen daarvoor terecht bij een speciaal ingerichte ruimte naast de vaste vaccinatielocatie in Lichtenvoorde.

Lees verder

Recorddrukte in teststraten van de GGD

Bij teststraten van de GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) in de Achterhoek is sprake van recorddrukte door de stijgende besmettingscijfers. Mensen die zich willen testen moeten gemiddeld 24 tot 36 uur wachten voordat ze terecht kunnen voor een afspraak.

Lees verder

Feestfabriek wil seizoen in april aftrappen

De Feestfabriek wil het festivalseizoen in het eerste weekend van april aftrappen met het Startschotgala waar onder meer Rowwen Hèze, Heino en The Dirty Daddies optreden. Het evenement stond al ingepland onder de naam ‘Mega Immuun Party’, maar is door de organisatie omgedoopt.

Lees verder

Studenten terug op het Graafschap College

De locaties van het Graafschap College in de Achterhoek zijn maandag weer volledig opengegaan. Na een periode waarin veel digitaal les werd gegeven, zijn alle mbo-studenten nu weer welkom in de klaslokalen.

Lees verder

Parade van trekkers bij verzorgingshuizen

Tientallen boeren hebben vrijdagavond bewoners van verschillende verzorgingshuizen in Ulft en Gendringen een hart onder de riem gestoken met een lichtjestocht. Na een heftige periode met onder meer een corona-uitbraak, wilden de initiatiefnemers zorgen voor een leuke avond.

Lees verder

Theaters in de Achterhoek kunnen weer open

Medewerkers van het Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem en het DRU Industriepark in Ulft staan te popelen om weer publiek te ontvangen. Het kabinet maakte dinsdagavond bekend ruimte te bieden aan de cultuursector, wat in de Achterhoek met ingetogen vreugde wordt ontvangen.

Lees verder

Geen enkele coronapatiënt meer in het SKB

Het aantal coronapatiënten in de Achterhoekse ziekenhuizen is de afgelopen tijd flink teruggelopen. In het Slingeland in Doetinchem gaat het dinsdag om enkele patiënten, terwijl er in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk geen enkele coronapatiënt meer ligt.

Lees verder

Testlocatie Doetinchem dinsdag in gebruik

De nieuwe testlocatie van de GGD Noord- en Oost-Gelderland in Doetinchem wordt dinsdag in gebruik genomen. De locatie vervangt de vorige testplek van de organisatie op het A18 Bedrijvenpark in Wehl.

Lees verder

Carnavalsverenigingen verplaatsen optocht

De carnavalsverenigingen uit Loil en Nieuw-Dijk hebben besloten carnaval te verplaatsen naar het Pinksterweekend in de lente. Daarmee hopen ze de vele wagenbouwers in de omgeving, die het al twee jaar moeten doen zonder de grote optocht in Didam, tegemoet te komen en duidelijkheid te geven.

Lees verder

Achterhoekse musea gaan toch niet open

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten en Museum Villa Mondriaan in Winterswijk gaan woensdag toch niet open. De musea wilden hun deuren openen voor de actie Museum Gym, maar de gemeenten in de Achterhoek accepteren de openstelling niet en zouden gaan handhaven.

Lees verder

GGD verhuist testlocatie naar Doetinchem

De testlocatie van de GGD Noord- en Oost Gelderland (GGD NOG) in Wehl verhuist evenals de vaccinatielocatie naar Doetinchem. De organisatie hoopt vanaf volgende week te kunnen testen in de nieuwe locatie aan de Havenstraat.

Lees verder

Amphion niet open als ‘Kapsalon Theater’

Het theater van Amphion Cultuurbedrijf haakt woensdag niet aan bij het landelijke initiatief ‘Kapsalon Theater’. Verschillende theaters laten gasten tijdens een knipbeurt optredens aanschouwen, maar de Doetinchemse schouwburg haakt niet aan omdat het volledig open wil gaan.

Lees verder

Winkelen op afspraak is doekje voor bloeden

Het lijkt erop dat de detailhandel vanaf zaterdag weer wat lucht krijgt: waarschijnlijk mogen niet-essentiële winkels op afspraak weer open. Winkeliers in het centrum van Doetinchem zien het als niet meer dan een doekje voor het bloeden.

Lees verder

Maatregelen over de grens aangescherpt

De coronamaatregelen over de grens worden vanaf donderdag aangescherpt. Gevaccineerde personen die in Noordrijn-Westfalen naar een restaurant willen, krijgen te maken met het zogenaamde 2G-plus-beleid.

Lees verder

Doetinchem wil uitzicht voor ondernemers

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem roept namens het college het kabinet op om meer rekening te houden met kleine ondernemers. Vrijdag volgen mogelijk aanpassingen van de coronamaatregelen, waarbij de burgervader hoopt dat er perspectief komt voor onder meer eigenaren van kleine winkels.

Lees verder

Ondernemers in Ulft willen zaterdag open

Verschillende ondernemers uit Ulft zijn van plan om zaterdag hun winkels open te gooien, mochten er geen versoepelingen worden aangekondigd tijdens de nieuwe coronapersconferentie. Volgens Erna Mecking, eigenaresse van een kledingzaak, is bij meerdere collega's de maat vol.

Lees verder

Vrije inloop op vaccinatielocatie Doetinchem

Personen kunnen vanaf woensdag zonder afspraak een vaccinatie tegen het coronavirus halen in de nieuwe locatie van de GGD Noord- en Oost-Gelderland in Doetinchem. Later hoopt de organisatie dit ook mogelijk te maken in Lichtenvoorde.

Lees verder

Priklocatie Doetinchem klaar voor gebruik

De nieuwe vaccinatielocatie van de GGD Noord- en Oost Gelderland (GGD NOG) in Doetinchem vervangt vanaf dinsdag de oude plek op het bedrijventerrein in Wehl. Hoewel de locatie kleiner lijkt, gaat de verhuizing niet ten koste van de prikcapaciteit.

Lees verder

Carnaval 's-Heerenberg verplaatst naar juni

Het carnaval in 's-Heerenberg vindt dit jaar grotendeels in de lente plaats. Na enkele digitale momenten rond het traditionele weekend eind februari, volgen onder meer de optocht en het feest in juni.

Lees verder

Vaccinatielocatie Doetinchem opent dinsdag

De GGD Noord- en Oost-Gelderland opent dinsdag de deuren van de vaccinatielocatie aan de Havenstraat in Doetinchem. De nieuwe locatie vervangt de huidige locatie op het A18 Bedrijvenpark in Wehl.

Lees verder

Geen drukte bij voedselbanken door corona

Voedselbanken in de Achterhoek zien geen stijging in het aantal klanten vanwege de coronacrisis. Hoewel deze trend in grote steden wel wordt gezien, is er in deze regio volgens bestuursleden nog geen sprake van.

Lees verder

Doetinchemse horeca zorgt voor kerstdiners

Horecazaken uit Doetinchem zorgen dat bijna achthonderd personen met een minimaal inkomen vrijdagavond alsnog kunnen genieten van een kerstdiner met drie gangen. Met het project 'Het Grootste Kerstdiner' hopen de initiatiefnemers en alle andere betrokkenen de donkere dagen voor minima én de horeca op te fleuren.

Lees verder

Doetinchem krijgt vaccinatielocatie van GGD

De GGD Noord- en Oost-Gelderland opent een extra vaccinatielocatie in de gemeente Doetinchem. Naast de locatie in Wehl wordt het binnenkort mogelijk om een prik te halen aan de Havenstraat op het bedrijventerrein.

Lees verder

Kreis Borken roept om in Nederland te blijven

De bestuurder van de Duitse Kreis Borken roept Nederlanders en Duitsers op om het aantal grensbewegingen terug te dringen. Hij maakt zich zorgen over het aantal besmettingen met de Omikron-variant van het coronavirus.

Lees verder

Zwarte Cross blijft op zelfde plek na akkoord

De Zwarte Cross kan in Lichtenvoorde blijven nu er een akkoord is bereikt met de motorcrossclub MACL. Organisator De Feestfabriek had een conflict over de huur van het circuit op de Besselinkschans, maar nu is er een overeenkomst voor onbepaalde tijd gesloten tussen de partijen.

Lees verder

Run op carbid bij De Heide Smid in Halle

Voor het tweede jaar op rij floreert de verkoop van carbid door het ingestelde landelijke vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. De Heide Smid in Halle heeft ruim honderden kilo's meer ingekocht dan vorig jaar om alle liefhebbers te kunnen voorzien van de grondstof voor het carbidschieten.

Lees verder

Wijkverpleging is puzzel in de Achterhoek

Bijna drie weken geleden luidden de thuiszorg en wijkverpleegkunde in de Achterhoek de noodklok: ook zij moesten de zorg afschalen tot bijna code zwart. Er worden nu nauwelijks nieuwe cliënten aangenomen en daardoor komen mensen die zorg nodig hebben op een wachtlijst.

Lees verder

2G over grens is wennen voor Nederlanders

Sinds vorige week vrijdag gelden er in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen strengere coronaregels vanwege de hoge besmettingscijfers. Een van de meest ingrijpende maatregelen is de 2G-regel, waar ook Nederlandse bezoekers in de grensstad Emmerik mee geconfronteerd worden.

Lees verder

Noordrijn-Westfalen start 'kindervaccinaties'

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen start volgende week vrijdag met het vaccineren van kinderen. Jeugdigen tussen de vijf en elf jaar komen in aanmerking voor deze speciale kindervaccinaties.

Lees verder

Stad Doetinchem gebukt onder coronaregels

Het centrum van Doetinchem is door de coronamaatregelen momenteel na 17.00 uur 's middags uitgestorven. Horecazaken mogen de deuren daarna niet meer openen, wat na een reeks van inperkingen de volgende klap is voor eigenaren.

Lees verder

SKB helpt zorgorganisaties met boosterprik

Drie Achterhoekse zorgorganisaties gaan in het oosten van de regio in samenwerking met het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) zorgmedewerkers voorzien van een boostervaccinatie. Dit jaar hopen Marga Klompé, Sensire en Careaz 3.500 personeelsleden een prik te kunnen geven.

Lees verder

Soepactie in Varsseveld weer met drive-thru

De traditionele ‘soepactie’ van muziekvereniging Jubal vindt vanwege de coronasituatie weer plaats via een drive-thru. Sinds 1993 zamelt de vereniging uit Varsseveld via de verkoop van erwtensoep en rookworsten geld in voor onder meer instrumenten.

Lees verder

Europese wedstrijd van Orion is uitgesteld

De Europese wedstrijd tussen Active Living Orion en TSV Jona uit Zwitserland van donderdag is uitgesteld. Vanwege de coronasituatie in het Alpenland kan de return niet plaatsvinden.

Lees verder

Carbidschieten ingeperkt in Bronckhorst

Het carbidschieten wordt in Bronckhorst rond de jaarwisseling net als vorig jaar ingeperkt. De nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente werd donderdagavond aangenomen, maar van een verbod is geen sprake.

Lees verder

Theater Amphion dicht door coronaregels

Het theater van Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem gaat vanaf zondag drie weken volledig dicht naar aanleiding van de coronamaatregelen die vrijdagavond zijn afgekondigd. In theorie mag het theater tot 17.00 uur open blijven, maar dat is niet rendabel.

Lees verder

Boosterprik voor zorgpersoneel Slingeland

In het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is deze week gestart met het zetten van de zogenaamde ‘boosterprik’. In eerste instantie worden werknemers in de acute zorg uitgenodigd om de derde vaccinatie tegen het coronavirus te halen.

Lees verder

GGD bereikt bijna grens van testcapaciteit

De grote vraag naar coronatesten bij de testlocaties van de GGD Noord- en Oost Gelderland (GGD NOG) in de Achterhoek zorgt ervoor dat het twee dagen kan duren voordat er een test kan worden afgenomen. De GGD geeft aan tegen de grenzen van de testcapaciteit aan te lopen en is naarstig op zoek naar testers.

Lees verder

Locatie voor boosterprik in Lichtenvoorde

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) begint vrijdag met het zetten van de eerste zogenaamde boosterprikken. Naast de bestaande vaccinatielocatie in Wehl opent er maandag 29 november een tweede locatie in de Achterhoek in het gebouw van de voormalige Brede School in Lichtenvoorde.

Lees verder

Corona dwingt Slingeland tot afschalen

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem schaalt de planbare zorg af in verband met de coronasituatie. De komende tijd worden er meer bedden ingericht voor coronapatiënten, waardoor geplande afspraken niet door kunnen gaan.

Lees verder

Besmettingen na driedaags evenement in Ulft

Meerdere bezoekers van het driedaagse ‘Terug De Tent In’ in Ulft zijn de afgelopen dagen positief getest op het coronavirus. Het organiserende Schuttersgilde Sint Joris noemt het een domper op een goed verlopen weekend en roept gasten met klachten op om zich te laten testen.

Lees verder

Vijf Testen voor Toegang-plekken in regio

Het aantal locaties voor Testen voor Toegang in de Achterhoek is donderdag gegroeid naar vijf. In Doetinchem kunnen mensen zich nu ook laten testen op een plek aan de Walstraat, naast de al bestaande testlocatie.

Lees verder

Testen voor Toegang kan weer in Doetinchem

Mensen kunnen vanaf woensdag weer een afspraak in Doetinchem maken om een QR-code te krijgen door middel van Testen voor Toegang. Dinsdag was Borculo de enige overgebleven locatie in de Achterhoek.

Lees verder

Achterhoek blinde vlek Testen voor Toegang

Achterhoekers die in de regio een Testen voor Toegang-afspraak willen maken kunnen momenteel alleen terecht in Borculo. Aanbieder Open Nederland is vanaf maandag overgestapt op een nieuw systeem, waarbij testaanbieders zélf aangeven waar ze locaties openen.

Lees verder

Zanger Jolink komt terug op zijn uitspraken

Zanger Bennie Jolink komt maandag terug op zijn uitspraak over 'Asociale Achterlijke Wappie', waarmee hij doelde op mensen die geen coronavaccinatie nemen. Zijn post op sociale media kwam hem op veel kritiek te staan.

Lees verder

Slingeland stuurt brief voor derde coronaprik

Bepaalde patiënten met een ernstige afweerstoornis krijgen deze maand van het Slingeland Ziekenhuis een uitnodiging voor een derde coronavaccinatie. Het daadwerkelijke vaccineren gebeurt bij de GGD.

Lees verder

Winterswijk heeft Testen voor Toegang-plek

Winterswijk heeft vanaf maandag een locatie voor ‘Testen voor Toegang’ aan de Kortestraat in het dorp. De locatie is in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid gerealiseerd.

Lees verder

Mondkapje blijft verplicht in het Slingeland

Ondanks de landelijke versoepelingen van coronamaatregelen houdt het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem vast aan de meeste voorschriften. Zo moeten patiënten, bezoekers en medewerkers ook na zaterdag een chirurgisch mondneusmasker dragen in het ziekenhuis.

Lees verder

Nieuw festival brengt Oerol naar Achterhoek

Bezoekers verplaatsten zich dit weekend per fiets tussen de podia in Halle-Heide tijdens de eerste editie van Op ’t Arf in de Hiet. Initiatiefnemers Maria en Bernard Lucassen raakten geïnspireerd door Oerol op Terschelling en zagen in de festivalloze zomer ruimte voor het nieuwe cultuur- en muziekevenement.

Lees verder

Vaccinatietour GGD doet Doetinchem aan

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD-NOG) probeert met pop-up priklocaties de vaccinatiegraad in de Achterhoek te vergroten. Donderdag konden studenten, medewerkers en omwonenden van de Iselinge Hogeschool in Doetinchem zich laten vaccineren of informatie over het vaccin ophalen.

Lees verder

Bronckhorst koploper in coronavaccinaties

Meer dan driekwart van de volwassen in de Achterhoek is gevaccineerd tegen het coronavirus. De gemeente Bronckhorst kent procentueel de meeste volledig gevaccineerden.

Lees verder

GGD start vaccinatietour door Achterhoek

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) trekt de komende tijd met een vaccinatietour door de Achterhoek met tijdelijke pop-up priklocaties. De komende maand doet de organisatie onder meer Aalten, Winterswijk en 's-Heerenberg aan.

Lees verder

Pop-up priklocaties in Aalten en Dinxperlo

Op drie locaties in de gemeente Aalten is het eind volgende week mogelijk om zonder afspraak een coronavaccinatie te halen. De GGD Noord- en Oost-Gelderland gaat na het sluiten van de grote vaccinatielocaties nu iedere gemeente langs, waarbij Aalten de eerste is.

Lees verder

Puzzeltocht mogelijk blijvertje bij Huis Bergh

Het Mechteld ten Ham-weekend in 's-Heerenberg moest het dit jaar door de coronabeperkingen onder meer doen zonder het traditionele Fluisterwoud bij Kasteel Huis Bergh. In plaats daarvan werd een puzzeltocht georganiseerd voor kinderen.

Lees verder

Vaccinatie zonder afspraak mogelijk in Wehl

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) maakt het de komende tijd mogelijk dat Achterhoekers zonder afspraak een coronavaccinatie kunnen halen bij de vaccinatielocatie in Wehl. Eerder werd er ook al in Doetinchem een vrije inloop gehouden.

Lees verder

Weinig 'inhaalzorg' voor Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis kampt, in tegenstelling tot veel andere ziekenhuizen, niet met lange wachttijden voor de reguliere zorg. Het Doetinchemse ziekenhuis heeft alle zorg vanuit één punt geregeld met als resultaat dat zij alle inhaalzorg al bijna achter de rug hebben.

Lees verder

Onbegrip bij Feestfabriek door coronabeleid

Met een groot gevoel van onbegrip kijkt de Feestfabriek naar de huidige coronamaatregelen. Door alle festivals van het bedrijf, de Zwarte Cross, Mañana Mañana en later de Mega Immuun Party ging een streep, terwijl sportevenementen als de Formule 1 wel doorgaan.

Lees verder

Geen openluchtconcert Normaal in Lochem

Het openluchtconcert van Normaal in Lochem gaat vanwege de geldende coronamaatregelen niet door. Organisator Mojo laat weten te zoeken naar een andere datum voor het optreden.

Lees verder

Definitieve streep door kermis in Gaanderen

Schuttersgilde Sint Martinus heeft een streep gezet door de kermis in Gaanderen. Het is het tweede jaar op rij dat de festiviteiten in het dorp niet door kunnen gaan door de coronacrisis.

Lees verder

Thuiszorgorganisaties worstelen met drukte

Thuiszorgorganisaties in de Achterhoek worstelen deze zomer extra met de drukte in de thuiszorg. De zomervakanties zijn altijd al krap, maar dit jaar is het door de coronapandemie extra zwaar.

Lees verder

Kermis in Bocholt gaat weer niet door

De kermis in Bocholt, over de grens bij Aalten, is voor het tweede jaar op rij wegens corona afgezegd. De organisatie heeft niet voldoende tijd om het voor te bereiden en krijgt geen toestemming voor een groot evenement.

Lees verder

Kleiner Berkelfestival wil grens slechten

Het grensoverschrijdende Berkelfestival in Eibergen gaat alsnog door, maar wel in afgeslankte vorm. In het Openluchttheater Eibergen treden op zaterdag 21 augustus onder meer Wibi Soerjadi en Mart Hillen op.

Lees verder

Duitsland versoepelt regels voor Nederland

Duitsland ziet Nederland vanaf middernacht op zondag niet meer als een hoogrisicogebied. Dat heeft de Duitse tegenhanger van het RIVM, het Robert Koch Instituut, vrijdag bekend gemaakt.

Lees verder

Vrij vaccineren in Doetinchem na succes

Vanwege het succes kunnen personen zich ook komende week zonder afspraak laten vaccineren in het werkgebied van de GGD Noord- en Oost-Gelderland. De afgelopen week lieten bijna vierhonderd mensen zich zonder afspraak vaccineren in de Achterhoek.

Lees verder

Vrije inloop voor vaccinatie op twee locaties

Personen die nog geen eerste coronaprik hebben gehad kunnen zich deze week zonder afspraak laten vaccineren in Borculo en Lichtenvoorde. De GGD Noord- en Oost-Gelderland laat weten dat in verband met de drukte de toeloop tijdelijk kan worden stopgezet.

Lees verder

Strengere regels voor reis naar Duitsland

Door het aanwijzen van Nederland als hoogrisicogebied door Duitsland gaan er vanaf dinsdag weer strengere inreisregels gelden. Zo is er naast de algemeen geldende registratie- en quarantaineverplichtingen ook weer een testplicht van kracht voor mensen die niet, of niet volledig, gevaccineerd zijn.

Lees verder

Grolse kermis geschrapt, Winterswijk onzeker

Winterswijk krijgt mogelijk een afgeslankt Volksfeest, de grote feesttent op de Markt komt er in ieder geval voor het tweede achtereenvolgende jaar niet te staan. De Stichting Grolse Kermis (SGK) heeft definitief een streep gezet door de kermis in Groenlo.

Lees verder

Huntenpop organiseert indoor evenement

Huntenpop organiseert in november een indoorevenement in Ulft als alternatief voor het afgelaste festival. Het weekend zal onder meer bestaan uit een tribute-avond met livemuziek.

Lees verder

Slingeland scherpt coronamaatregelen aan

Het Slingeland Ziekenhuis kijkt met een gevoel van bezorgdheid naar de oplopende besmettingscijfers van de GGD in de Achterhoek. Hoewel het momenteel 'rustig' is qua coronazorg in het Doetinchemse ziekenhuis, zijn de coronaregels vanaf donderdag weer aangescherpt.

Lees verder

Zorgen over coronasituatie in de Achterhoek

Het aantal coronabesmettingen in de Achterhoek is in een week flink toegenomen. Het risiconiveau voor de regio Noord- en Oost-Gelderland is opgeschaald naar het niveau 'ernstig', mede door een grote besmettingsgolf onder horecabezoekers zijn de cijfers flink gestegen.

Lees verder

Streep door Vive la France in Hummelo

De organisatie van Vive la France heeft besloten de editie van dit jaar niet door te laten gaan. Het aanscherpen van de coronaregels maakt het onmogelijk het evenement in Hummelo te organiseren.

Lees verder

Feestfabriek bij kort geding om maatregelen

De Feestfabriek, het bedrijf achter festivals als de Zwarte Cross en Mañana Mañana, heeft zich aangesloten bij een kort geding dat is aangespannen tegen de overheid. In totaal gaat het om ruim dertig organisaties die de beslissing aanvechten van het kabinet om zogeheten 'ongeplaceerde publieksevenementen' te verbieden.

Lees verder

Tientallen besmettingen na stappen in regio

De GGD Noord- en Oost-Gelderland meldt vrijdagmiddag dat er tientallen feestgangers besmet zijn geraakt na het stappen in de Achterhoek. Van de mensen die zaterdagavond naar de Radstake gingen, zijn inmiddels 21 mensen positief getest op het coronavirus.

Lees verder

Ook dit jaar geen festival Mañana Mañana

Festival Mañana Mañana van de Feestfabriek gaat ook dit jaar niet door. Hoewel een locatie was gevonden in Laren, is het volgens de festivalorganisatie uit Hengelo niet mogelijk om een festival met camping te organiseren.

Lees verder

City Lido dicht na drie coronabesmettingen

Discotheek City Lido in Groenlo blijft voorlopig gesloten. Drie personen die zaterdagavond gingen stappen, zijn positief getest op het coronavirus.

Lees verder

Long-covid dwingt Voorstse tot veel rust

Toen Wilma Rougoor uit Voorst afgelopen december besmet raakte met het coronavirus had ze niet kunnen vermoeden dat ze een half jaar later nog zó ziek zou zijn. Therapie helpt, haar alpaca’s ook, maar haar long-covidklachten zorgen voor onbegrip in haar omgeving.

Lees verder

Openluchtspel in Loil is volledig uitverkocht

De zeven uitvoeringen van het openluchtspel ‘Nooit Meer’ in Loil zijn volledig uitverkocht. In totaal heeft de organisatie 2.400 kaarten verkocht voor de uitvoeringen, die donderdag van start gaan.

Lees verder

Publiek welkom bij duel met IJsselmeervogels

Negentig supporters van De Graafschap zijn welkom bij het oefenduel tegen IJsselmeervogels. De Doetinchemmers spelen zaterdagmiddag in Spakenburg de tweede wedstrijd van de oefencampagne.

Lees verder

Optredens brengen lach terug bij de DRU

Na een half jaar zonder livemuziek voor een volle zaal was er zaterdagavond meer dan honderd man publiek welkom op het DRU Industriepark in Ulft. De Niemanders mochten tot twee keer optreden voor de ogen van een klein honderdtal toeschouwers, tot vreugde van de band en de organisatie.

Lees verder

Alsnog geen eerste stapavond in Radstake

Door de eerste stapavond in uitgaansgelegenheden De Radstake in Heelweg en City Lido in Groenlo is zaterdagavond alsnog een streep gegaan. Aanleiding zijn problemen rond Testen voor Toegang en de CoronaCheck-app.

Lees verder

Burgemeesters woest op minister De Jonge

Achterhoekse burgemeesters reageren woest op uitspraken van demissionair minister Hugo de Jonge over de regionale aanpak van coronamaatregelen. Het kabinet wil voortaan per regio zelf de lockdownregels afkondigen bij een eventuele nieuwe uitbraak van het coronavirus.

Lees verder

Mega Piraten Festijn komt weer naar Zelhem

Het Mega Piraten Festijn vindt dit jaar weer plaats in Zelhem. Op 30 oktober kunnen bezoekers in de 'Megatent' genieten van optredens van onder meer Gerard Joling, Mooi Wark en Jannes.

Lees verder

Teststraten in de Achterhoek schalen af

Het coronavirus is op zijn retour en dat valt af te lezen aan het bezoek aan de teststraten in Wehl en Winterswijk. Steeds meer Achterhoekers zijn gevaccineerd en in combinatie met het zomerweer zorgt dat voor een flinke afname van het aantal coronatesten bij de GGD.

Lees verder

Weer streep door Stadsfeest in Doetinchem

Het Stadsfeest in Doetinchem kan ook dit jaar niet doorgaan. Eventuele versoepelingen van coronamaatregelen komen volgens het bestuur te kort voor de start van het feest.

Lees verder

Stadsmuseum heropent feestelijk de deuren

Na een half jaar kunnen musea in de Achterhoek vanaf woensdag weer bezoekers ontvangen. Reden voor Stichting Achterhoek Toerisme om met een speciaal notitieboekje, dat gratis werd uitgedeeld in onder meer het Stadsmuseum Doetinchem, de verschillende musea in de regio te verbinden.

Lees verder

Didammer bokst op de Olympische Spelen

Bokser Enrico Lacruz heeft zaterdag met zijn prestaties tijdens het kwalificatietoernooi in Frankrijk een plek op de Olympische Spelen veroverd. De 27-jarige bokser, die in Didam woont, gaat met dat ticket als enige mannelijke Nederlandse bokser naar het evenement.

Lees verder

Veel Achterhoekers willen coronavaccinatie

Uit onderzoek GGD Noord- en Oost-Gelderland blijkt dat negen op de tien mensen in de Achterhoek bereid zijn zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. In Winterswijk is de vaccinatiebereidheid onder inwoners het hoogst.

Lees verder

Opa en kleinzoon verrassen bewoners

Bewoners van verpleeghuis Gertrudis in ’s-Heerenberg werden zondag verrast door een optreden van het Barghse Trompetten Trio. Roberto Firing, opa Bennie Mennings en kleinzoon Nick toverden met hun instrumenten een lach op de gezichten van de bewoners.

Lees verder

Spontane feesten maken einde aan Reurpop

Spontane buurt- en straatfeesten hebben zaterdagavond een einde gemaakt aan de alternatieve versie van Reurpop in Ruurlo. De organisatie had een coronaproof variant van het driedaagse festival bedacht, maar omdat de coronaregels niet werden nageleefd was het van korte duur.

Lees verder

Geld voor coronaproblematiek Montferland

Montferland krijgt tonnen van het Rijk om ouderen, jongeren en kwetsbare groepen die geraakt zijn door de coronacrisis te helpen. De gemeente wil het bedrag onder meer gebruiken om activiteiten uit te rollen en om in gesprek te treden.

Lees verder

Bloemencorso's lijken dit jaar door te gaan

Met nog drie maanden te gaan en versoepelingen in het vooruitzicht lijkt het erop dat de bloemencorso's in de Achterhoek eind augustus kunnen plaatsvinden. Door het op één na grootste dahliacorso ter wereld, het bloemencorso van Lichtenvoorde, ging in april wel een streep, maar in Winterswijk, Beltrum en Rekken worden de opties open gehouden.

Lees verder

Pretpark in Kalkar open met eigen teststraat

Na ruim acht maanden dicht te zijn geweest opende Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij 's-Heerenberg, donderdagochtend haar deuren op de Duitse feestdag Sacramentsdag. Directeur Han Groot Obbink heeft daarvoor zelfs een eigen coronateststraat gerealiseerd bij het pretpark, hoewel er tot twee dagen geleden nog onzekerheid was over de heropening.

Lees verder

Truckstop van Ettense gered door donaties

De jonge ondernemer Leana Evers uit Etten zag haar droom om een truckstop te runnen langzaam veranderen in een nachtmerrie. De twintigjarige startte twee jaar geleden Truckstop Babberich nabij de grensovergang op de snelweg A12, maar door de coronacrisis en de minimale steun van de overheid dreigde ze haar zaak te moeten sluiten, tot een crowdfunding redding bracht.

Lees verder

Muzikanten in wachtkamer voor optredens

Een festivalzomer vol optredens zou normaal rond deze tijd losbarsten, maar muzikanten Kevin Raayman uit Wehl en de Baakse Marise den Bakker wachten nog altijd tot ze het podium weer op kunnen. De coronacrisis heeft de creativiteit en het geduld van het tweetal de afgelopen maanden flink getest.

Lees verder

Testplicht vervalt voor grensreizigers

Duitsland beschouwt Nederland niet langer als een hoog risicogebied, maar als een risicogebied. Dit betekent dat Nederlanders vanaf zondag de grens kunnen passeren zonder een negatief testbewijs te laten zien.

Lees verder

Loil herbeleeft oorlog met openluchtspel

Het openluchtspel 'Nooit Meer' in het kader van 75 jaar vrijheid wordt begin juli, een jaar later dan gepland, alsnog opgevoerd in Loil. Schrijver Frank Gies verwacht dat het verhaal meer inzicht geeft in de grote invloed van de Tweede Wereldoorlog op het dorp.

Lees verder

Coronaregels versoepelen over de grens

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt vanaf vrijdag de coronaregels wegens de dalende besmettingscijfers. Of de status van Nederland als hoog risicogebied van Duitsland komt te vervallen door de teruglopende besmettingscijfers is nog niet duidelijk.

Lees verder

Fietsival op basisscholen in Doetinchem

Dertien basisscholen in Doetinchem doen de komende weken mee aan de alternatieve vorm van het Fietsival. Met onder meer een pumptrackbaan kunnen leerlingen kennis maken met verschillende fietssporten, terwijl tegelijkertijd geld wordt opgehaald voor een goed doel.

Lees verder

Nieuwe teststraat voor Liemerse bedrijven

Personeel van bedrijven uit de Liemers kan vanaf woensdag terecht in een nieuwe coronasnelteststraat in Didam. Hoewel de sneltesten niet bruikbaar zijn voor bijvoorbeeld bezoeken aan Duitsland, zijn lokale ondernemers blij met de mogelijkheid.

Lees verder

Coronaregels in Duitsland versoepelen

De corona-noodrem in de Duitse grensstreek vervalt vanaf zondag omdat de besmettingsgraad aanzienlijk lager is geworden. Dit zorgt voor versoepelingen op verschillende gebieden, zo vervalt onder andere de avondklok.

Lees verder

Coronaregels voelbaar bij grenspompen

Dat Nederlanders beperkt zijn in hun bezoek aan Duitsland merken ze bij tankstations aan weerszijden van de grens. Waar normaal een lange rij met Nederlandse kentekens bij de pomp van Kuster Olie in Emmerik staat, bleven de klanten nu een negatief testbewijs verplicht is de afgelopen maand weg.

Lees verder

Optreden 'oude' Normaal Hemelvaartsdag

Normaal gaat donderdag met de originele bandleden een live optreden geven. Net als vorig jaar kan het traditionele optreden in het openluchttheater van Lochem door corona niet doorgaan.

Lees verder

Meer gratis testlocaties voor grensgangers

De lijst met locaties waar mensen zich gratis kunnen laten testen om de grens met Duitsland over te gaan groeit de komende tijd. Uiteindelijk moeten er 21 plaatsen komen, onder meer in zes Achterhoekse gemeenten.

Lees verder

Euregio trekt uitspraak coronaregels in

De Euregio Rijn-Waal komt terug op de boodschap dat de testplicht voor Nederlanders in Duitsland vervalt bij immuniteit voor het coronavirus. Achteraf blijkt dit niet waar te zijn en komt de organisatie terug op de verstrekte informatie, tekenend voor de onduidelijkheid in de grensregio.

Lees verder

Testplicht vervalt alsnog bij immuniteit

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt alsnog de regels voor grensreizigers. Nederlanders die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of die onlangs het virus hebben gehad worden alsnog vrijgesteld van de testplicht.

Lees verder

Corona in verpleeghuis Wehl onder controle

In verpleeghuis Oldershove in Wehl zijn bij een nieuwe serie coronatests geen nieuwe besmettingen vastgesteld. Alle uitslagen waren negatief, meldt een woordvoerder van Sensire waar het woonzorgcentrum onder valt.

Lees verder

Campinggasten trotseren storm in de regio

Campinggasten laten zich tijdens de voorjaarsvakantie niet afschrikken door de harde wind en hagelbuien. Zowel Stichting Achterhoek Toerisme als campingeigenaren merken dat veel Nederlanders de voorjaarsstormen in de regio trotseren met tentjes en caravans.

Lees verder

Gratis laten testen vóór inreizen Duitsland

Ondanks eerdere berichtgeving moeten volledig gevaccineerde en onlangs van corona genezen Nederlanders zich alsnog laten testen voor een bezoek aan Duitsland. Deelstaat Noordrijn-Westfalen is teruggefloten door de landelijke overheid, maar een oplossing voor grenspasssanten dient zich inmiddels aan.

Lees verder

Borken vaccineert supermarktmedewerkers

Medewerkers in de voedingsmiddelenbranche in het Duitse district Borken kunnen zich laten vaccineren. Het vaccineren in het Duitse district verloopt dusdanig voorspoedig dat supermarktmedewerkers nu gevaccineerd kunnen worden.

Lees verder

Festival Achterland gaat door in 'Festihal'

Hoewel Festival Achterland in Doetinchem definitief is afgelast, kan losgaan volgens de organisatie nog steeds in de overdekte locatie nabij de stad. Het voormalige pand van Festival wordt de komende tijd omgebouwd tot een overdekt evenemententerrein voor onder meer optredens en foodtrucks.

Lees verder

Feestfabriek houdt hoop op Startschotgala

De Feestfabriek hoopt nog altijd het Startschotgala te kunnen organiseren in Lichtenvoorde. Het bedrijf uit Hengelo geeft mensen die kaarten hebben gekocht op korte termijn wel de gelegenheid om hun geld terug te krijgen.

Lees verder

Testplicht Duitsland vervalt bij immuniteit

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen versoepelt vanaf maandag 3 mei de regels voor grensreizigers. Nederlanders die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus of die onlangs positief zijn getest worden vrijgesteld van de testplicht.

Lees verder

Huntenkunst in Ulft gaat weer niet door

Huntenkunst gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Door de huidige coronamaatregelen is het Ulftse kunstevenement verplaatst naar volgend jaar.

Lees verder

Extra controle door Duitse politie in Borken

De Duitse politie gaat in het eerste weekend van mei hun aanwezigheid verhogen in het district Borken. Agenten zullen steekproefsgewijs controleren of Nederlanders zich aan de geldende regels in Duitsland houden.

Lees verder

Terrassen in Doetinchem zijn weer open

Het liep woensdagmiddag storm tijdens de heropening van de terrassen in het centrum van Doetinchem. Om klokslag 12.00 uur mochten horecazaken na een halfjaar weer gasten ontvangen en daar maakten veel mensen dankbaar gebruik van.

Lees verder

Ministers willen grensbewegingen beperken

Zowel de Nederlandse als de Duitse overheid roept mensen op om de komende tijd de grens zo min mogelijk te passeren. In de Achterhoek is het net als in de rest van het land onder meer toegestaan om op een terras te zitten, terwijl de coronaregels in Duitsland juist zijn aangescherpt.

Lees verder

Drukte verwacht op terrassen Doetinchem

Doetinchemse horecaondernemers bereiden zich voor op drukte tijdens de heropening. Woensdag mogen de terrassen na ruim zes maanden weer open en naar verwachting komen veel mensen naar de binnenstad.

Lees verder

Festival Huntenpop in Ulft doorgeschoven

Huntenpop vindt ook dit jaar niet plaats bij het DRU Industriepark in Ulft. De organisatie verwacht eind juli nog geen festival te kunnen organiseren.

Lees verder

Duitsland neemt extra coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen met het coronavirus in Duitsland zorgen ervoor dat de regering extra coronamaatregelen heeft aangekondigd. Zo is er onder meer een avondklok van kracht. 

Lees verder

Gemeente maakt dorpshuizen coronaproof

De dorpshuizen in Nieuw-Dijk, Loil, Kilder, Braamt en Zeddam worden toegankelijker en coronaproof gemaakt. Montferland zorgt dat er ruim dertigduizend euro beschikbaar voor onder meer het aanschaffen van desinfectiemiddelen.

Lees verder

Café in Stokkum sluit definitief de deuren

Eetcafé De Pluum in Stokkum moet na vijftien jaar noodgedwongen de deuren sluiten. Door de coronacrisis kunnen de eigenaren het hoofd niet langer boven water houden.

Lees verder

Duitse pomp lokt Nederlanders met test

Tankstation Aral in Elten biedt sinds dinsdag gratis coronasneltests aan voor Nederlanders om zo het boodschappen doen en tanken over de grens weer mogelijk te maken. Hoewel de Duitse overheid hoopt het aantal grensbewegingen te verminderen met de strenge coronaregels, zorgde de aankondiging voor drukte bij de pomp.

Lees verder

Emotioneel afscheid Terhorst in Netterden

Na bijna 110 jaar betekent de coronacrisis voor Partycentrum Terhorst in Netterden het definitieve einde. Eigenaren Jan en Marie-Louise waren met hun zaak jarenlang een spil in het dorp, maar ze hebben nu noodgedwongen en met pijn in het hart de deur definitief dicht moeten trekken.

Lees verder

Doetinchem kritisch op Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek heeft winkeliers laten weten niet meer te handhaven op de vier uur die moeten zitten tussen het maken van een afspraak en het winkelbezoek en op het buiten stallen van maximaal twee stellingen. In buurgemeente Doetinchem wordt kritisch gereageerd, maar de ondernemersvereniging in Ulft is blij met de beslissing om het in hun ogen oneerlijke voordeel voor essentiële winkels recht te trekken.

Lees verder

Startschotgala vult Feestfabriek met trots

De Feestfabriek organiseert als onderdeel van de serie proeven van Fieldlab Evenementen een groot testevenement op de Schans in Lichtenvoorde. Tienduizend mensen zijn met een negatieve coronatest op zak op zaterdag 1 mei welkom op het Zwarte Crossterrein tijdens het Startschotgala.

Lees verder

Zorgen over besmettingen Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek behoort de afgelopen weken tot de kopgroep als het gaat om het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in gemeenten. Burgemeester Otwin van Dijk noemt het zorgelijk en ziet meerdere verklaringen.

Lees verder

Grote fieldlabtest op Zwarte Crossterrein

De Feestfabriek organiseert een groot testevenement op de Schans in Lichtenvoorde. Als onderdeel van de serie opschalingstesten van Fieldlab Evenementen zijn er op zaterdag 1 mei tienduizend bezoekers welkom.

Lees verder

Basisschoolklas uit Ulft krijgt buiten les

Leerlingen uit groep 7 van basisschool De Woelwaters uit Ulft verruilden dinsdag tijdens de nationale buitenlesdag het klaslokaal voor het openluchttheater in Engbergen. De kinderen volgden in de buitenlucht verschillende lessen waaronder natuureducatie en film maken en dat beviel hen goed.

Lees verder

Slingeland schaalt op voor de coronazorg

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is opgeschaald in verband met de coronazorg. Op dit moment worden zeven van de in totaal tien Intensive Care-bedden ingezet voor de zorg aan coronapatiënten.

Lees verder

Bijna veertig overtredingen bij Duitse grens

Bijna veertig mensen zijn bij grenscontroles in het district Kleef betrapt op overtredingen van de nieuw geldende coronamaatregelen. Sinds dinsdag is een negatieve coronatestuitslag nodig bij een bezoek aan Duitsland, een maatregel die voor veel vragen zorgt aan de Euregio Rijn-Waal.

Lees verder

Gratis sneltest Nederlandse grenspendelaars

Nederlandse grenspendelaars kunnen een gratis coronasneltest laten uitvoeren in Duitsland. Bij testlocaties die aangesloten bij Chayns zijn personen die voor onder meer werk de grens passeren welkom.

Lees verder

Uitzonderingspositie voor grensdorp Dinxperlo

De Duitse overheden werken aan een uitzonderingspositie voor het grensdorp Dinxperlo. Bewoners krijgen mogelijk een uitzondering op de verplichting om een negatieve coronatest bij zich te dragen in Duitsland.

Lees verder

Zorg populair op het Graafschap College

Het Graafschap College grijpt de maand april aan om meer jongeren te helpen met de opleidingskeuze. Minder toekomstig studenten lijken interesse te hebben in een horecaopleiding terwijl zorg populair is, maar de school waarschuwt om niet te kiezen op basis van de situatie tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Coronatest verplicht bij reis naar Duitsland

Nederlanders die naar Duitsland reizen zijn na Pasen verplicht om het bewijs van een negatieve coronatest bij zich te dragen. De verplichting komt voort uit de aanwijzing van Nederland als hoog risicogebied door de federale overheid.

Lees verder

GGD opent extra coronatestlocatie Zelhem

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft een extra teststraat geopend op het terrein van de brandweerkazerne in Zelhem. De locatie is tot minstens 18 april in gebruik.

Lees verder

GGD bereidt zich voor op massavaccinatie

De GGD Noord- en Oost Gelderland bereidt zich samen met het Graafschap College voor op een massavaccinatie tegen het coronavirus. Op het hoofdgebouw van de school in Doetinchem krijgen studenten Verpleegkunde en mensen met een medische achtergrond les om op korte termijn de prikken te kunnen zetten.

Lees verder

Mondkapjesplicht in buitenruimte Emmerich

Stadt Emmerich stelt rond de paasdagen een maskerplicht in op de Rijnpromenade en het Rijnpark. Dit besluit is genomen omdat wordt verwacht dat het erg druk wordt.

Lees verder

Pasgeboren lammetjes missen kraambezoek

De pasgeboren lammetjes bij kinderboerderij Kokiezier in Doetinchem moeten het doen zonder kraamvisite van enthousiaste kinderen. Buiten de coronacrisis betekent de start van de lente een verdubbeling van het aantal bezoekers, dit jaar blijft de kinderboerderij gedwongen dicht.

Lees verder

Grensbewegingen niet gewenst met Pasen

Verschillende Achterhoekse burgemeesters en een Duitse districtsbestuurder roepen bewoners van het grensgebied op om met Pasen thuis te blijven en niet de grens over te gaan. De grens blijft wel gewoon open.

Lees verder

Coronatest nodig voor winkelen Duitsland

Winkelen kan sinds maandag in verschillende districten in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen alleen met het laten zien van een negatieve corona(snel)test. Voor een bezoek aan supermarkten en tankstations geldt deze maatregel niet.

Lees verder

Twentse pastoor landt in de Achterhoek

Middenin de coronacrisis is Marc Oortman eind vorig jaar van start gegaan als nieuwe pastoor in de Parochie H. Gabriël. De geboren Tukker sprak zondag tijdens de viering voor Palmpasen in de Sint-Martinuskerk in Beek, maar van een uitbundig moment was volgens hem geen sprake.

Lees verder

Lokale horeca pleit voor openen terrassen

Tientallen mensen verzamelden zich zondagmiddag in en rond het centrum van Doetinchem om te picknicken als onderdeel van een actie van de lokale horeca. In navolging van een oproep van Koninklijke Horeca Nederland sloot onder meer Villa Ruimzicht-eigenaar Kees Hensen zich aan bij het initiatief.

Lees verder

Zwarte Cross vindt nieuwe data in september

De Zwarte Cross heeft met potlood een nieuwe datum ingetekend voor het festival in Lichtenvoorde. De Feestfabriek hoopt het evenement eind september te kunnen organiseren.

Lees verder

Picknickprotest in centrum van Doetinchem

Meerdere horecazaken in Doetinchem roepen mensen op om zondag te picknicken in en rond het centrum van de stad. De lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoopt dat meerdere horecaondernemers het voorbeeld van Stadscafé Simons en Villa Ruimzicht volgen en lunchpakketjes gaan verkopen.

Lees verder

Winterswijk wil meer geld voor coronasteun

Meer dan 25 ondernemers in Winterswijk doen een beroep op de extra 'coronalening' van maximaal twintigduizend euro om de laatste maanden van de lockdown te doorstaan. De bodem van de extra pot met daarin vijf ton is daardoor binnen vier dagen alweer in zicht, maar wethouder Inge Klein Gunnewiek wil hem weer vullen.

Lees verder

Duitse lockdown rondom Pasen geschrapt

Na veel kritiek heeft bondskanselier Angela Merkel woensdag bekend gemaakt dat de strenge lockdown rond Pasen in Duitsland niet doorgaat. Dit besluit kwam uit het overleg dat Merkel woensdagmorgen had met de zestien Minister-presidenten.

Lees verder

Corona-uitbraak op school in Gendringen

De Christoffelschool in Gendringen houdt voorlopig haar deuren gesloten vanwege een coronauitbraak. Bij drie leerlingen en een leerkracht van de basisschool is het virus al vastgesteld, daarnaast laat een aantal docenten met klachten zich woensdag en donderdag testen.

Lees verder

Muzikant ontwerpt sinds corona websites

Wouter Hendrixen uit Gendringen heeft door de coronacrisis noodgedwongen een tijdelijke carrièreswitch gemaakt. Waar hij voorheen actief was als bandlid van Q5, ontwerpt de muzikant nu websites.

Lees verder

Geen extra vaccins voor Kleve en Borken

Kreis Kleve en Kreis Borken krijgen geen extra coronavaccins. Beide districten hadden via de deelstaat Noordrijn-Westfalen de landelijke overheid om extra coronavaccins gevraagd omdat ze bezorgd zijn over de coronasituatie in Nederland.

Lees verder

Duitse supermarkten dagen dicht met Pasen

Duitse supermarkten moeten vanwege de aangescherpte coronamaatregelen vanaf 1 tot en met 5 april hun deuren sluiten. Alleen op zaterdag 3 april mogen de supermarkten beperkt hun deuren openen.

Lees verder

Leden van stembureaus Bronckhorst besmet

Leden van drie verschillende stembureaus in Bronckhorst zijn besmet geraakt met het coronavirus. Volgens de GGD is het risico voor mensen die hebben gestemd ‘nagenoeg nihil’.

Lees verder

Vakantieganger trekt naar de Achterhoek

Stichting Achterhoek Toerisme merkt een stijging in het aantal Nederlanders dat een vakantie in de regio wel ziet zitten. Met name campings krijgen veel boekingen binnen en verwachten een druk zomerseizoen.

Lees verder

Schoolexamens Almende College op DRU

Tweehonderd eindexamenleerlingen van het Almende College maken deze week hun schoolexamens in verschillende zalen op het DRU Industriepark in Ulft. De middelbare school kan op de verschillende locaties niet alle coronamaatregelen naleven en ondervindt hinder van een verbouwing op het schoolterrein in Silvolde.

Lees verder

Coronadrukte bij fietsenwinkels in regio

Het loopt tijdens de coronacrisis storm bij fietsenwinkels in de Achterhoek. De vraag naar tweewielers is door de lockdown zo groot dat de levertijden oplopen en sommige modellen helemaal niet meer leverbaar zijn.

Lees verder

Briefstem geen probleem in Oude IJsselstreek

Oudere Nederlanders kunnen vanwege de coronapandemie dit jaar ook per brief stemmen om kwetsbare inwoners te behoeden voor een besmetting met het virus. In Oude IJsselstreek zijn de zeventigplussers blij dat ze op een coronaproof manier toch hun stem kunnen doen klinken.

Lees verder

Prima Hollandia is troostradio in coronatijd

Het radioprogramma Prima Hollandia dat zondagochtend wordt uitgezonden op Optimaal FM doet in coronatijd dienst als troostradio voor luisteraars binnen en buiten de Achterhoek. Dj Twan van Zee presenteert het programma al dertig jaar, maar nog nooit kreeg het telefoonteam zoveel verzoekjes binnen als tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Coronadrukte neemt toe bij het Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem merkt dat het aantal beschikbare plekken voor coronapatiënten volstroomt. Na een rustigere periode moet er binnenkort mogelijk weer worden opgeschaald.

Lees verder

Eerste stemmen uitgebracht in Doetinchem

Inwoners van Doetinchem kunnen vanaf maandagochtend fysiek hun stem uitbrengen in onder andere het Waterschapsgebouw. Het vroegstemmen is in het leven geroepen zodat risicogroepen veilig naar de stembus kunnen.

Lees verder

Definitieve streep door Over De Top Festival

Het Over De Top Festival in Lichtenvoorde gaat ook dit jaar definitief niet door. Gekochte kaartjes voor de editie in 2020 waren nog altijd geldig, maar nu worden alle entreebewijzen ongeldig verklaard om volgend jaar een 'frisse start' te kunnen maken.

Lees verder

Kritiek op Duitse vraag extra coronavaccins

Het crisisteam van de stad Duisberg heeft kritiek op de vraag van bestuurders om extra coronavaccins voor Duitse grensregio’s in Noordrijn-Westfalen. Karl-Josef Laumann, minister van volksgezondheid in de deelstaat, reageerde eerder net als het grensoverschrijdend gemeentelijk samenwerkingsverband EUREGIO nog positief op het verzoek.

Lees verder

Steun in rug voor ondernemers Winterswijk

Ondernemers in Winterswijk kunnen gebruik maken van een overbruggingsplan, zodat de laatste coronaloodjes niet te zwaar zijn. Dankzij een renteloze lening van maximaal twintigduizend euro kunnen ze de coronacrisis de baas blijven.

Lees verder

Grensregio's Duitsland willen meer vaccins

Inwoners van Duitse grensregio’s zijn bezorgd om de coronasituatie in Nederland en willen meer coronavaccins. Het aantal coronabesmettingen in Noordrijn-Westfalen stijgt meer dan gemiddeld in Duitsland, reden voor onder meer Kreis Kleve en Kreis Borken om in een brandbrief aan de deelstaat te vragen om extra vaccins.

Lees verder

Sporthal Borculo wordt vaccinatielocatie

Sporthal 't Timpke in Borculo wordt de derde vaccinatielocatie in de Achterhoek. Vanaf eind maart kunnen senioren in de sporthal terecht voor de coronaprik.

Lees verder

Marianum start thuisonderwijs via VR-bril

Scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde is als eerste school in Nederland gestart met thuisonderwijs via virtual reality. Door de huidige coronamaatregelen is fysiek les krijgen op school maar beperkt mogelijk, dus kan thuisonderwijs in een virtueel klaslokaal een uitkomst zijn.

Lees verder

Studenten helpen bij vaccineren ouderen

Studenten van het Graafschap College helpen de GGD Noord- en Oost-Gelderland in Doetinchem met het vaccineren van ouderen. Door studenten in te zetten hoopt de school de druk op het GGD-personeel te verminderen.

Lees verder

Doetinchem trekt beurs voor coronasteun

Doetinchem stelt meer dan anderhalve ton extra beschikbaar voor coronagedupeerde verenigingen, stichtingen en ondernemers. Vorig jaar werd door de gemeente al anderhalf miljoen euro geserveerd voor extra steunmaatregelen tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Bezoekers weer onthaard in beautykliniek

De meeste contactberoepen mogen vanaf woensdag weer aan de slag. Door de aangescherpte coronamaatregelen mocht onder andere beautykliniek Be-Smooth in Doetinchem geen bezoekers ontvangen.

Lees verder

Burgemeester zit al vroeg bij de kapper

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk was woensdagochtend als een van de eersten aan de beurt om zijn haar te laten knippen. Na een maandenlange sluiting mogen de deuren van kappers weer open, met een overvolle agenda tot gevolg.

Lees verder

Doetinchemmers gevraagd voor onderzoek

Ongeveer drieduizend inwoners in de omgeving van Doetinchem krijgen een uitnodiging om mee te werken aan een onderzoek naar het coronavaccin. Het RIVM wil zo inzicht krijgen in de werking van het vaccin op de langere termijn.

Lees verder

Woninginbraken in Achterhoek afgenomen

Het aantal woninginbraken in de Achterhoek is in 2020 met een kwart gedaald ten opzichte van 2019. In alle gemeentes zijn de cijfers afgenomen behalve in de gemeente Bronckhorst.

Lees verder

DRU in Ulft eert historie met drive-through

Het DRU Industriepark en het Nederlandse IJzermuseum hebben de handen ineengeslagen om de ijzerindustrie te eren. De stoofpotjes drive-through in de SSP-HAL is ingeruild voor een nieuwe drive-through genaamd 'Ode aan de DRU'.

Lees verder

Horeca Doetinchem blijft achter plan staan

Doetinchemse horeca zet dinsdag de terrassen buiten, ook na een stevige oproep van het kabinet om dat vooral niet te doen. Minister Ferd Grapperhaus waarschuwde vrijdag dat uitbaters boetes zullen krijgen, maar in Doetinchem zijn ze er niet van onder de indruk.

Lees verder

Dienstregeling Arriva terug naar normaal

Wegens versoepeling van de coronamaatregelen gaat de dienstregeling van vervoersmaatschappij Arriva voor de bussen in de Achterhoek en Rivierenland per 1 maart weer terug naar een normaal. Ook gaan de scholierenlijnen grotendeels weer starten in verband met de opening van de scholen.

Lees verder

IC-verpleegkundige Cor kreeg zelf corona

Bijna een jaar geleden zag Intensive Care-verpleegkundige Cor de Koning uit Doetinchem tijdens de eerste coronagolf met eigen ogen wat de ziekte met mensen kan doen. Niet veel later kwam hij zelf terecht op de intensive care en balanceerde hij op de rand van leven en dood.

Lees verder

De Graafschap organiseert geen open dag

De Graafschap organiseert komende zomer geen open dag. Hoewel de club een slag om de arm houdt voor een mogelijke spelerspresentatie, is het door de coronamaatregelen niet mogelijk om publiek en spelers door elkaar te laten lopen.

Lees verder

Sportschool in Terborg geeft zaterdag les

Met de landelijke actie 'stilzitten is geen optie' willen sportscholen zaterdag de noodzaak van heropening onder de aandacht brengen. Sportschool Physique uit Terborg sluit zich aan bij de actie en organiseert lessen in de buitenlucht omdat ze net als kappers en andere contactberoepen weer open willen.

Lees verder

Oude IJsselstreek blaast alle paasvuren af

Oude IJsselstreek heeft besloten dat paasvuren in de gemeente dit jaar niet door kunnen gaan, omdat de coronamaatregelen in april waarschijnlijk nog niet genoeg versoepeld zijn. Het besluit betekent dat het Paasvuur in Etten voor het tweede opeenvolgende jaar niet door kan gaan.

Lees verder

Horeca in Doetinchem zet terras naar buiten

Horecazaken in Doetinchem zetten dinsdag de terrassen weer buiten neer. Volgens Robby Welling, de lokale voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, is het niet uit te leggen dat parken en bossen volstromen, terwijl hij geen klanten mag ontvangen op zijn terras.

Lees verder

Telefoon roodgloeiend bij kapster in Ulft

Het kabinet maakte dinsdagavond bekend dat kappers en de meeste andere contactberoepen vanaf woensdag drie maart hun werkzaamheden weer mogen hervatten. Ook bij Simone Hermsen van Haarmode Simone in Ulft gaat de telefoon, tot haar tevredenheid, constant over.

Lees verder

Leerlingen weer welkom op Metzo College

Middelbare scholieren mogen na weken van thuis online lessen volgen vanaf volgende week weer fysiek naar school komen. Het Metzo College in Doetinchem is blij dat ze alle leerlingen weer kunnen ontvangen.

Lees verder

Quiz als cadeau voor publiek van Amphion

Cabaretier Peter Heerschop was blij dat hij zaterdag als presentator de Online PubQuiz van het Amphion Cultuurbedrijf in goede banen mocht leiden. Honderden digitale toeschouwers zagen en hoorden bekende Achterhoekers en collega-cabaretiers vragen stellen over de theaterwereld.

Lees verder

Dit jaar geen herdenking bij Rademakersbroek

De jaarlijkse herdenking van het fusilleren van 46 Nederlanders aan de Rademakersbroek in Varsseveld gaat dit jaar niet door. Vanwege de coronacrisis kiest Oude IJsselstreek voor een bloemlegging zonder publiek.

Lees verder

Crowdfundingsactie voor Terborgs cafe

Een groep stamgasten heeft een crowdfundingsactie op touw gezet voor het Terborgse café '1 met de jas aan', om zo eigenaar Monique Bouwman een steuntje in de rug te geven tijdens de coronacrisis. Binnen vier dagen is er met de actie ruim 2.500 euro opgehaald voor de kroeg.

Lees verder

Kooplui keren terug op markt in de regio

Diervoeders en bloemisten zijn na vijf weken weer welkom op de markten in de regio. In januari kregen de kraamhouders te horen dat zij vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet meer op de markten in onder andere Montferland mochten staan.

Lees verder

Streep door Achterhoekse Wandel4daagse

Het bestuur van de Achterhoekse Wandel4daagse heeft wegens de coronacrisis een streep gezet door de editie van dit jaar. De zestiende editie van het wandelevenement vindt nu in mei 2022 plaats.

Lees verder

Lichten blijven branden bij kapperszaken

Kapperszaken door het hele land laten donderdagavond hun lichten branden met de actie #lichtvoordathetuitgaat. Onder meer de vestigingen van AMI Kappers in de regio sluiten aan bij het protest en hopen op een verruiming van de coronamaatregelen.

Lees verder

#DTCchill brengt jongeren in beweging

Doetinchemse jongeren die zich door de coronamaatregelen vervelen kunnen binnen #DTCchill iedere doordeweekse dag sporten. Verschillende partijen hebben de hoofden bij elkaar gestoken en organiseren de komende weken activiteiten als freerunnen en boksen voor jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar oud.

Lees verder

BN'ers stellen vragen in pubquiz Amphion

Cultuurbedrijf Amphion in Doetinchem organiseert zaterdagavond een pubquiz waarbij verschillende BN'ers zoals Bert Visscher en Jochem Myjer vragen stellen. Dit is de eerste keer dat de schouwburg een online evenement verzorgd.

Lees verder

Bloemist weer welkom op markten in regio

Bloemisten en diervoeders zijn weer welkom op alle markten in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), nadat zij de afgelopen weken in onder meer Montferland werden geweerd wegens de aangescherpte coronamaatregelen. Bij gemeentes in omliggende veiligheidsregio’s mocht dit wel, waardoor een frustrerende situatie ontstond voor deze branches.

Lees verder

Barbier uit Doetinchem op rand van afgrond

Het water staat barbier Joucke Modderkolk uit Doetinchem aan de lippen na een inmiddels maandenlange gedwongen sluiting door de coronacrisis. Met lede ogen ziet hij hoe collega-kappers in België en Duitsland meer ruimte krijgen, terwijl Joucke zonder hulp binnen twee maanden definitief stopt met zijn barbershop.

Lees verder

Apart tijdsblok zorg en onderwijs in Zelhem

De Zelhemse teststraat creëert een tijdsblok specifiek voor zorgmedewerkers en onderwijspersoneel met coronaklachten. In het tijdsblok waarin de prioriteitsgroep geplaatst is, worden er geen reguliere tests afgenomen.

Lees verder

Circus uit de brand geholpen door pretpark

Circus Maximum zou de afgelopen maanden op tournee zijn, maar is vanwege de coronacrisis al sinds oktober gestrand op het parkeerterrein van Wunderland Kalkar, vlak over de grens bij 's-Heerenberg. De directeur van het Duitse pretpark zag de circusgasten ploeteren met de Siberische omstandigheden en bood ze de faciliteiten van hun hotel aan.

Lees verder

Achterhoekers welkom bij Duitse kappers

Het is nog onbekend wanneer kappers in Nederland weer openen, maar Achterhoekers kunnen vanaf 1 maart wél hun haar laten knippen in Duitsland. Hoewel zowel de Duitse als de Nederlandse overheid grensverkeer wil beperken, is een kappersbezoek in de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) toegestaan.

Lees verder

Schaatspret zorgt voor drukte in Slingeland

Naast drukte op het ijs was het dit weekend ook druk op de spoedeisende hulp van het Slingeland Ziekenhuis. Hoewel het ziekenhuis voorbereid was op een toename in het aantal patiënten was het hard werken voor het personeel.

Lees verder

Drive-in safari Wunderland Kalkar uitgesteld

Door het hevige winterweer gaat zondag een streep door de opening van de drive-in safari van Circus Maximum op het terrein van Wunderland Kalkar. Om onveilige situaties van mens en dier te voorkomen stelt Han Groot Obbink, directeur van het Duitse attractiepark, de opening twee weken uit.

Lees verder

Slingeland niet extra druk door gladheid

Het winterse weer heeft in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem nog niet voor drukte gezorgd. Wel bereidt het ziekenhuis zich voor op meer patiënten tijdens een eventuele derde coronagolf.

Lees verder

Vaccineren in Doetinchem weer begonnen

Ouderen kunnen sinds maandagochtend weer in Doetinchem terecht voor de coronavaccinatie. De GGD Noord- en Oost-Gelderland hield vanwege de winterse omstandigheden afgelopen weekend de Topsporthal gesloten, maar heeft maatregelen genomen om tijdens code oranje toch te kunnen vaccineren.

Lees verder

Slingeland raakt niet in paniek van gladheid

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem raakt niet in paniek om de drukte die mogelijk ontstaat door de voorspelde gladheid in combinatie met het coronavirus. Gladheid op de weg veroorzaakt vaak drukte op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis.

Lees verder

Online warme truiendag op Didamse school

De basisscholen mogen weer open, maar welke regels voor de heropening van de scholen gelden is nog onbekend. Als opwarmertje naar de heropening organiseert basisschool IKC De Toorts uit Didam een online warme truiendag, om op die manier aandacht te vragen voor energiebesparing.

Lees verder

Vertraagde start vaccineren in Doetinchem

Het vaccineren van ouderen is donderdagochtend met wat vertraging begonnen in de Topsporthal in Doetinchem. De vaccins waren aanwezig, maar niet alle materialen om de inentingen uit te voeren waren op tijd voorhanden.
Foto: REGIO8

Lees verder

Ouderen wachten buiten op coronavaccin

Tientallen ouderen staan donderdagochtend in Doetinchem buiten te wachten op een coronavaccinatie. Volgens de GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) had het RIVM niet alle materialen op tijd geleverd, waardoor de start werd vertraagd.

Lees verder

Coronacrisis nekt wijnboer uit Doetinchem

Na achttien jaar stopt Paul Nieuwenhuis met het runnen van zijn wijngaard in Doetinchem. De extreem droge zomers van de afgelopen jaren maakten het exploiteren lastiger, maar de coronacrisis doet de wijnboer definitief de das om.

Lees verder

Noodverordening Winterswijk ingetrokken

De noodverordening voor het centrum van Winterswijk is woensdagmiddag door burgemeester Joris Bengevoord ingetrokken. Van een mogelijke dreiging van rellen is volgens de gemeente geen sprake meer.

Lees verder

Pitbox wacht door corona nog op startsein

Raceliefhebbers kunnen in de nieuw ontwikkelde gamehal De Pitbox in Doetinchem hun hart ophalen. In december stond het personeel van de gamehal in de startblokken om mensen te laten racen, maar vanwege de invoering van de aangescherpte lockdown bleef het startlicht op rood.

Lees verder

Tweede coronaprik gezet in het Slingeland

De vaccinatiecampagne in Nederland komt in vergelijking met andere Europese landen langzaam op gaan. Toch waren er in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem donderdag mensen die al hun tweede prik kregen.

Lees verder

Winterwijk wil hulp van ouders tegen rellen

Burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk doet een beroep op de ouders om relgedrag van hun kinderen in Winterswijk te voorkomen. Hij heeft een brief geschreven aan alle vaders en moeders van leerlingen in het dorp.

Lees verder

SaZa Topsporthal nieuwe vaccinatielocatie

Vanaf volgende week donderdag kunnen Achterhoekers gevaccineerd worden in de SaZa Topsporthal in Doetinchem. In eerste instantie gaat het om de thuiswonende ouderen van boven de negentig jaar oud en het zorgpersoneel.

Lees verder

Studenten helpen ouders met thuisopvang

Studenten van het Graafschap College gaan werkende ouders met kinderen in de Achterhoek ontlasten door te helpen met thuisopvang en onderwijs. Het initiatief ontstond door een samenwerking van de mbo-school met Seesing Flex, Maqqie en VNO-NCW.

Lees verder

Invoering van de avondklok verloopt rustig

Het invoeren van de avondklok in de Achterhoek is volgens de politie rustig verlopen. Om klokslag 21.00 uur was het voor mensen zonder geldige verklaring niet toegestaan om op straat te zijn.Lees verder

Politie waarschuwt niet bij overtreden avondklok

De politie zet extra personeel in om de invoering van de avondklok in de regio goed te laten verlopen. Vanaf 21.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ’s ochtends mogen personen zonder verklaring niet meer op straat zijn, bij een overtreding volgt direct een boete van 95 euro.

Lees verder

Corona-uitbraak op afdeling in Slingeland

De dialyse-afdeling van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kampt met een uitbraak van het coronavirus. De zorg voor dialysepatiënten komt volgens het ziekenhuis niet in gevaar.

Lees verder

CIVON broedplaats voor corona-innovaties

Het CIVON Innovatiecentrum in Ulft ontpopt zich als een broedplaats van ontwikkelingen die inspelen op de coronacrisis. Zo heeft kunstenaar Jólan van der Wiel de vloer in de hal voorzien van geanimeerde lijnen die een andere vorm aannemen als de afstand te klein wordt, dit voor een goede naleving van de anderhalvemetersamenleving.

Lees verder

Politie beëindigt straatfeestje in Winterswijk

De politie heeft dinsdagavond een einde gemaakt aan een verjaardagsfeest in de buurt van de Olmenstraat in Winterswijk. Voor het huis van de jarige was een grote groep mensen verzameld en trad onder meer een volkszanger op.

Lees verder

Online open dagen bij het Graafschap College

Het Graafschap College organiseert tussen maandag 25 januari en vrijdag 12 februari online open dagen voor toekomstige studenten. Door de verlenging van de geldende coronamaatregelen is een fysieke open dag niet mogelijk.

Lees verder

Voedselvoorziening minima niet in gevaar

De voedselvoorziening aan minima door de Voedselbank en de Mini Manna komt in de Achterhoek voorlopig niet in gevaar door de coronacrisis. Hoewel met name de Mini Manna problemen kent door de pandemie, kunnen inwoners die het nodig hebben blijven rekenen op eten en drinken.

Lees verder

GGD klaar voor start van coronavaccinaties

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (NOG) staat in de startblokken om vrijdag te beginnen met het vaccineren van zorgmedewerkers. In Apeldoorn werden woensdag trainings- en informatiesessies gehouden voor medewerkers die betrokken zijn bij de aanstaande coronavaccinaties.

Lees verder

Eerste vaccinatie van Achterhoek uitgevoerd

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem is woensdagmiddag om klokslag 16.00 uur gestart met het vaccineren van medewerkers tegen het coronavirus. Longarts Hugo van Bergeijk kreeg in het auditorium als een van de eersten het Pfizer-vaccin geïnjecteerd.

Lees verder

Slingeland start donderdag met vaccineren

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem krijgt woensdag de eerste coronavaccins binnen. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis wordt donderdag begonnen met vaccineren van medewerkers.

Lees verder

Vaccineren tegen coronavirus start eerder

Het vaccineren van het zorgpersoneel tegen het coronavirus start in Noord- en Oost Gelderland op vrijdag 15 januari. Dat is drie dagen eerder dan eerder gecommuniceerd werd door de GGD.

Lees verder

Gemeentes strikt op naleving carbidregels

Carbidliefhebbers in Montferland en Oude IJsselstreek kunnen op oudejaarsdag van 10.00 uur tot 18.00 uur naar hartenlust knallen, mits zij zich aan de gestelde regels houden. De gemeentes hameren er op dat alle veiligheids- en coronamaatregelen strikt nageleefd moeten worden en zullen daar met handhavers en politie op controleren.

Lees verder

Planbare zorg afgeschaald in het Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem schaalt, net als de andere ziekenhuizen in Nederland, een deel van de planbare zorg af. Dat is nodig om voldoende capaciteit te hebben om coronapatiënten te behandelen.

Lees verder

Gabi verruilt bakwinkel voor coronazorg

De Veiligheidsregio en de GGD Noord- en Oost Gelderland doen een dringende oproep aan mensen met een zorgachtergrond om bij te springen in zorghotels en verpleeghuizen. Gabi Hunter uit Doetinchem las de oproep en verlaat tijdelijk haar bakwinkel in Doetinchem om coronapatiënten te verzorgen in het zorghotel in Gaanderen.

Lees verder

Extra bedden voor coronapatiënten in SKB

Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk heeft dinsdag besloten de zorg voor coronapatiënten verder op te schalen. Daarmee creëert het SKB meer ruimte voor coronapatiënten uit de Twentse ziekenhuizen, waar een zorgelijke situatie is ontstaan.

Lees verder

Achterhoekers in Arnhem welkom voor prik

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) heeft sporthal Mheenpark in Apeldoorn aangewezen als locatie voor vaccinaties tegen het coronavirus. Achterhoekse zorgmedewerkers kunnen vanaf maandag 18 januari ook kiezen om de coronaprik op een andere locatie te halen.

Lees verder

Geplande zorg gaat door in het Slingeland

De planbare zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem blijft in ieder geval tot vrijdag gewoon doorgaan. Ook is er momenteel geen sprake van een nijpend tekort aan personeel, wat betekent dat werknemers gewoon vrij kunnen zijn tijdens de feestdagen.

Lees verder

Politie belaagd bij schuurfeest in Winterswijk

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen opgepakt bij een feest in een schuurtje bij een woning in Winterswijk. Een van de arrestanten wordt verdacht van poging tot zware mishandeling van een agent.

Lees verder

Zorghotel in Gaanderen ziet druk toenemen

Zorghotel de Slingebeek in Gaanderen ziet de druk toenemen vanwege de stijging van het aantal besmettingen in de regio. Van acute personeelstekorten is mede door een samenwerking met het Graafschap College geen sprake, waardoor het Rode Kruis niet hoeft bij te springen in de Achterhoek.

Lees verder

Natuurgebied bij Winterswijk gaat op slot

Natuurgebied Wooldse Veen bij Winterswijk is vanaf donderdag afgesloten voor het publiek. Reden is een grote toestroom aan natuurliefhebbers afgelopen weekend.

Lees verder

Arriva schrapt scholierenlijnen in de regio

Vervoerder Arriva heeft vanwege de nieuwe coronamaatregelen besloten alle schoollijnen (de lijnen met een 600-nummer) in de Achterhoek vanaf zaterdag te schrappen. Door het besluit vallen er voor reizigers in de regio acht buslijnen weg.

Lees verder

Erna verblijdt voedselbanken met pakketten

De voedselbanken in de regio hebben duizenden euro's en honderden voedselpakketten cadeau kregen dankzij een uit de hand gelopen actie van Erna Mecking. De eigenaresse van Erna's Boutique in Ulft vierde het 20-jarig jubileum van haar winkel met een inzamelingsactie.

Lees verder

Telefoon van kappers staat roodgloeiend

De telefoons bij de kapsalons in de regio staan roodgloeiend nadat maandagmiddag bekend werd dat ze als gevolg van de strengere coronamaatregelen hun deuren moeten sluiten. Kappers in onder meer Doetinchem en Wehl zitten tot maandagavond volgepland.

Lees verder

Moeder Teresa Stichting krijgt een podium

Televisiezender REGIO8 zendt zondag in samenwerking met de Moeder Teresa Stichting een televisieprogramma uit over de projecten van de stichting in Roemenië. De uitzending is een vervanging voor de jaarlijkse actie met collectes en optredens.

Lees verder

Midwinterhoorn schalt 'gewoon' over land

Het midwinterhoornseizoen in de regio is gestart, maar door het coronavirus moeten de blazers hun hobby met afstand tot elkaar en zonder vaste uitvalsbasis uitoefenen. Jan Jansen, oervader van de 's-Heerenbergse midwinterhoornvereniging, is blij dat hij in Montferland traditioneel op pad kan met zijn zelfgemaakte blaasinstrument.

Lees verder

Metzo in Doetinchem schittert door lichten

Het Metzo College in Doetinchem schittert vanaf donderdag iedere avond als gastheer van een lichtshow. Met Ad Astra, zoals de show heet, wil bedenker Marco Groen onder meer de schoonheid van de Doetinchemse middelbare school uitlichten.

Lees verder

Montferland legt jubileumfeest Braamt stil

In Braamt is afgelopen weekend een jubileumfeest voor een 50-jarig huwelijk stilgelegd. Handhavers van Montferland constateerden dat een groep van twintig personen zich op straat niet aan de coronaregels hield.

Lees verder

Man weigert mondkapje en gooit met blikje

Een man heeft woensdagmiddag in het tankstation van Fokko Meijer in Doetinchem een vol blikje richting een medewerker en een klant gegooid. Hij werd aangesproken vanwege het niet dragen van een mondkapje en kon zich vervolgens niet beheersen.

Lees verder

Buurtbus rijdt in januari weer door de regio

De buurtbussen in de Achterhoek gaan volgend jaar vanaf 4 januari weer de weg op. Door de coronacrisis stonden de bussen al vanaf halverwege maart stil omdat de voertuigen moesten worden aangepast.

Lees verder

Ton voor verenigingen Oude IJsselstreek

Oude IJsselstreek gaat verenigingen financieel ondersteunen vanwege de coronacrisis en wil daarmee het belang van het verenigingsleven in de gemeente benadrukken. Het bedrag van 110.000 euro wordt ingezet voor alle verenigingen die een basissubsidie ontvangen, zowel voor sport, cultuur als welzijn.

Lees verder

Geen landelijk vuurwerkverbod in Duitsland

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdagavond tijdens de persconferentie bekend gemaakt dat het afsteken van vuurwerk verboden wordt op drukke pleinen en straten in het land. Daarnaast is besloten om de huidige maatregelen in Duitsland te verlengen tot de feestdagen.

Lees verder

Verpleegafdeling van het SKB weer open

Verpleegafdeling C1 van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix is weer geopend voor nieuwe opnames. Vorige week besloot het ziekenhuis in Winterswijk de afdeling te sluiten vanwege een corona-uitbraak.

Lees verder

Oude IJsselstreek wil meldplicht voor carbid

Burgemeester Otwin van Dijk kijkt naar de mogelijkheid om dit jaar een meldplicht in te stellen voor mensen die carbid willen schieten op oudejaarsdag. Maandagavond besloten de 25 veiligheidsregio's na overleg met minister Ferd Grapperhaus dat er geen landelijk verbod komt op carbidschieten.

Lees verder

Sinterklaas verwelkomd in SSP Hal in Ulft

Sinterklaas is zondagmiddag met een heuse drive-through verwelkomd door de kinderen uit Ulft en omgeving. De oplossing in de SSP Hal was noodgedwongen, nadat een rondtocht door het dorp een week eerder werd afgelast.

Lees verder

Geen coronageboortegolf in de Achterhoek

In de Achterhoek wordt geen geboortegolf door het coronavirus verwacht. In de meeste regio’s blijft het aantal zwangere vrouwen gelijk ten opzichte van voorgaande jaren in deze tijd.

Lees verder

Doetinchem reikt viertal kinderlintjes uit

In Doetinchem zijn donderdag vier kinderlintjes uitgereikt aan kinderen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor een ander. Door de coronamaatregelen kon de uitreiking niet plaatsvinden in een feestelijke raadszaal, maar de burgemeester en kinderburgemeester gingen zelf bij de kinderen langs.

Lees verder

Creativiteit moet mkb Montferland redden

Creativiteit en lef moeten het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Montferland op de been houden tijdens de coronacrisis. Vooral de horeca en evenementen hebben het zwaar, maar branchevereniging MKB Montferland, verwacht dat goed draaiende bedrijven de crisis wel overleven.

Lees verder

Kasteel Huis Bergh krijgt meer ademruimte 

Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg kan dankzij een bijdrage van Kickstart Cultuurfonds weer rondleidingen aanbieden aan kleine groepen. De Montferlandse toeristische trekpleister hoopt op deze manier het hoofd boven water te kunnen houden tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Alternatieve waardering voor mantelzorg

Oude IJsselstreek gaat de mantelzorgers uit haar gemeente op een alternatieve manier in het zonnetje zetten nu de traditionele kerstmarkt vanwege het coronavirus niet door kan gaan. Alle mantelzorgers ontvangen het boek 'Een dagboek van een mantelzorger' en een waardebon van 25 euro.

Lees verder

3D printer project Achterhoek krijgt vervolg

Het 3D printer project Achterhoek, dat de afgelopen tijd onder meer honderden producten leverde aan de gezondheidszorg, krijgt volgend jaar een vervolg. Tijdens een digitale bijeenkomst werden de huidige deelnemers bedankt voor hun inzet en ontvingen ze daarvoor een diploma.

Lees verder

Kaarsenactie verbindt Wehl op kortste dag

Een kaarsenactie verbindt Wehl op de kortste dag van het jaar. Alle huishoudens krijgen een kaars thuis en die moet op 21 december, de kortste dag van het jaar, aangestoken worden om hoop en vrijheid te symboliseren.

Lees verder

Puzzels vliegen spellenwinkel Doetinchem uit

De legpuzzels vliegen spelletjeswinkel De Betovering in Doetinchem uit. Al een half jaar zijn de dozen nauwelijks aan te slepen. Dat de fabrieken dicht gingen zorgde voor een tekort, merkten ze ook in Doetinchem.

Lees verder

Berghse kapjes voor minima Montferland

Minima in Montferland kunnen vanaf vrijdag gratis herbruikbare mondkapjes aanvragen. De ’s-Heerenbergse ondernemer Patrick Beverloo werkt momenteel hard om de ruim duizend kapjes op tijd af te krijgen.

Lees verder

Geen quarantaineplicht klein grensverkeer

Nederlanders die in Duitsland willen tanken of hun boodschappen doen, mogen dat ondanks de aangescherpte coronamaatregelen bij de oosterburen nog gewoon doen. Grensgemeente Montferland ziet geen reden om 'klein grensverkeer' te controleren, maar roept op om reizen naar het buitenland zoveel mogelijk te mijden.

Lees verder

Carnaval digitaal gevierd in Montferland

De elfde van de elfde is normaal de datum waarop het carnavalsseizoen losbarst in de verschillende kernen in de regio. Pronkzittingen kunnen door de coronacrisis niet fysiek plaatsvinden, waardoor de verenigingen in Loil, 's-Heerenberg en Beek kiezen voor een digitale variant.

Lees verder

Dag van Achterhoekse popmuziek gaat door

De Dag van de Achterhoekse popmuziek, DAP, gaat dit jaar door. Eigenlijk zou de dag aanstaande zaterdag plaatsvinden, maar het evenement is verplaatst naar 12 december en gaat dan in welke vorm ook door.

Lees verder

Geen Plat Gespöld, wel winnaar van Kleiroze

Het streektaalfestival Plat Gespöld gaat door de nieuwe coronamaatregelen definitief niet door. Wel kent de organisatie de Gelderse Kleiroze, een prijs voor dialectmuziek, zonder publieksstemming toe aan Peter Loeters.

Lees verder

Corona-uitbraak in drie locaties van Azora

In drie locaties van zorgorganisatie Azora in Oude IJsselstreek zijn cliënten positief getest op het coronavirus. Het gaat om bewoners van de locaties Debbeshoek (Ulft), De Meulenbeek (Ulft) en Antonia (Terborg).

Lees verder

Burgemeesters steunen Achterhoek met video

Acht burgemeesters uit de Achterhoek steken de bevolking een hart onder de riem met een videoboodschap. Vanaf onder meer De Vijverberg in Doetinchem en de DRU in Ulft wordt inwoners gevraagd om scholder an scholder te blijven staan tijdens de coronacrisis en vol te houden.

Lees verder

Rooie Vrouwen schenkt minima mondkapjes

Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek heeft dinsdag in samenwerking met de Jumbo ruim 2.600 mondkapjes aangeboden aan de Mini Manna in Ulft. Hoewel de gemeente zelf mondkapjes gaat verstrekken, wilde de actiegroep niet wachten en klanten van de supermarkt voor minima direct helpen.

Lees verder

Luisterboek uit Loil is steun in coronatijd

Bijna veertig online te luisteren anekdotes van de overleden ras-Loilenaar Ton Bolder moeten de inwoners van Loil steunen tijdens de coronacrisis. Initiatiefnemer Frank Gies stoeide met het idee om Bolders' persoonlijke verhalen uit het boek Loil 2000 in te zetten om het moraal in het dorp hoog te houden.

Lees verder

Groen licht voor coronateststraat in Didam

Montferland heeft maandagmiddag groen licht gegeven voor de opening van een particuliere snelteststraat op het terrein van Partycentrum Plok nabij Didam. Initiatiefnemer Richard van Manen wil woensdag of donderdag in bedrijf zijn.

Lees verder

Gedeeltelijke lockdown voor Duitsland

Duitsland gaat vanaf maandag in een gedeeltelijke lockdown om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Hierdoor moeten onder meer de horeca, bioscopen en vrijetijdsparken de deuren sluiten en wordt Duitsers verzocht zoveel mogelijk thuis te blijven.

Lees verder

Talententuin gaat door in aangepaste vorm

De Talententuin Achterhoek gaat in aangepaste vorm door. Tijdens het evenement in Ulft, dat normaal een dag duurt, kunnen jongeren op zoek naar een stageplaats of hun eerste baan.

Lees verder

Tweede coronasneltest in Oude IJsselstreek

Honderd mensen per dag kunnen zich vanaf volgende week in de coronasnelteststraten in Oude IJsselstreek laten testen. Naast de Frank Daamenstraat in Ulft, kunnen werknemers van bij twee ondernemersverenigingen aangesloten bedrijven dan ook in Varsseveld terecht.

Lees verder

Tweede coronagolf treft Achterhoek hard

De GGD Noord- en Oost Gelderland (NOG) heeft woensdag de tweede coronateststraat in de regio geopend in Winterswijk. Vanwege het oplopende aantal positieve coronatesten en het groeiend aantal mensen dat zich wil laten testen, was het noodzakelijk een nieuwe testlocatie te creëren.

Lees verder

Jeugd speelt onderling bij Viod Doetinchem

Voetbalvereniging Viod uit Doetinchem organiseert onderlinge toernooien voor de jeugd nu het voetbal in competitieverband door de verscherpte coronamaatregelen stilligt. De eerste toernooidag werd zaterdag goed ontvangen door zowel deelnemers als de organisatie.

Lees verder

Fairtradegroep Doetinchem mist activiteiten

Fairtrade Doetinchem, de werkgroep achter de faitrade gemeente mist voor de tweede keer dit jaar de activiteiten in de fairtradeweek. In het voorjaar ging het ontbijt in Wehl niet door, nu de brunch in Doetinchem niet als gevolg van het coronavirus.

Lees verder

Doetinchem reikt opnieuw kinderlintjes uit

Doetinchem gaat voor het tweede jaar op rij kinderlintjes uitreiken. De lintjes worden uitgereikt aan kinderen tot en met 17 jaar die zich belangeloos inzetten voor de maatschappij of een ander.

Lees verder

Online les voor zorgstudenten Achterhoek

De studenten zorg op het Graafschap College krijgen voorlopig alleen online les. Op verzoek van zorginstellingen heeft de school besloten om de komende vier weken geen fysieke lessen te houden.

Lees verder

Coronatest vanaf woensdag in Winterswijk

De nieuwe teststraat van de GGD Noord- en Oost-Gelderland in Winterswijk opent woensdag. De organisatie zocht al langer naar een testlocatie in het oosten van de Achterhoek omdat het een blinde vlek was.

Lees verder

Nog geen Achterhoekers op de Duitse IC

Ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen stellen momenteel tachtig ziekenhuisbedden beschikbaar voor de zorg van Nederlandse coronapatiënten. Zowel het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem als het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zijn blij met de Duitse steun, maar maken nog geen gebruik van de bedden op de Duitse IC.

Lees verder

Raadslid Montferland besmet met corona

Raadslid John van Schriek, fractievoorzitter van Lokaal Belang Montferland, is besmet met het coronavirus. Hij deed maandagavond zijn verhaal tijdens de digitale gemeenteraadsvergadering, een week nadat hij voor het eerst ziekteverschijnselen kreeg.

Lees verder

Weer optredens in Schouwburg Amphion

De deuren van Schouwburg Amphion in Doetinchem gaan mondjesmaat weer open voor publiek en artiesten. Hoewel er door de coronamaatregelen maximaal dertig bezoekers welkom zijn, willen meerdere artiesten graag spelen in het theater.

Lees verder

Gratis mondkapjes voor minima Montferland

Minima in Montferland krijgen gratis niet-medische mondkapjes, dat is maandagavond door de gemeenteraad besloten. De regeling geldt voor iedereen met een inkomen tot 120 procent van het minimumloon.

Lees verder

DRU in Ulft verkoopt duizend stoofpotjes

De uit nood geboren 'stoofpotjes drive-through' in Ulft is met meer dan duizend verkochte maaltijden in het eerste weekend een doorslaand succes. Het is voor het DRU Industriepark een manier om ondanks de coronamaatregelen het horecapersoneel toch aan het werk te houden.

Lees verder

Geen carnaval in ’s-Heerenberg en Didam 

Carnavalsverenigingen d’Olde Waskupen uit ’s-Heerenberg en De Geinsköp uit Didam hebben een streep gezet door de officiële activiteiten van dit carnavalsjaar. Hoewel het coronavirus veel activiteiten onmogelijk maakt, laten de verenigingen weten nog wel met alternatieven te komen. 

Lees verder

Burgemeester wil jeugd niet meer in keten

Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre roept de jongeren in haar gemeente op de vele (drank)keten in het buitengebied links te laten liggen. Ze doet daarbij ook een oproep aan de ouders daar op toe te zien.

Lees verder

Corona raakt reguliere zorg in Slingeland

De stijging in het aantal coronapatiënten raakt de reguliere zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Hoewel spoedeisende hulp niet in gevaar is, wordt een onbekend aantal andere operaties of behandelingen verplaatst.

Lees verder

Geen intocht van Sinterklaas in Doetinchem

De intocht van Sinterklaas in Doetinchem gaat vanwege het coronavirus definitief niet door in fysieke vorm. Volgens Jos Tiemessen, activiteitenmanager vanuit Binnenstadbedrijf Doetinchem, is het door de nieuwe noodverordening van de Veiligheidsregio niet mogelijk een intocht te organiseren, waarvoor een evenementenvergunning nodig is.

Lees verder

Snelle coronatest voor Liemerse bedrijven

Ondernemersvereniging Lindus heeft voor Liemerse ondernemers een snelle coronatestservice opgezet, waarmee werkgevers binnen één dag weten of een medewerker is besmet met het coronavirus. Een geteste medewerker kan dit thuis uitvoeren en het testbuisje laten inleveren bij een tankstation in Didam.

Lees verder

Verkopers verwachten run op kerstbomen

Kerstboomhandeleren verwachten dit jaar meer kerstbomen te verkopen door de coronacrisis. De Vereniging van Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) gaat uit van een verkoopstijging van minstens tien procent, in Doetinchem spreken kerstboomverkopers van een nog grotere toeloop.

Lees verder

Horecapersoneel werkt bij bakker in Didam

De nieuwe coronamaatregelen vallen rauw op het dak van de Ploccos Horeca Groep, het bedrijf achter onder meer partijcentrum Plok en Jan en Jan in Didam. De deuren van de verschillende horecazaken blijven gesloten, wat opnieuw vraagt om creatieve oplossingen van de eigenaar.

Lees verder

Vleugel zorghotel vol met coronapatiënten

Zorghotel de Slingebeek in Gaanderen schaalt op in verband met de toestroom van nieuwe coronapatiënten. De locatie is door zorgorganisaties uit de Achterhoek in april gecreëerd om coronapatiënten te verzorgen bij wie dat in de thuissituatie niet lukt.

Lees verder

Kerk in Silvolde kiest voor ingeperkte dienst

Met een gevoel van ongeloof wordt in de Oude Mauritiuskerk in Silvolde gekeken naar beelden van drukbezochte kerken in onder meer Staphorst. Waar normaal een klein vijftigtal mensen aanwezig is bij de dienst van de Protestantse Gemeente, is bewust gekozen om in te zetten op digitaal kijken en tijdens de coronacrisis maximaal dertig mensen toe te laten.

Lees verder

Carnaval in Oude IJsselstreek van de baan

De zeven carnavalsverenigingen uit Oude IJsselstreek en de gemeente hebben samen besloten het carnaval komend jaar niet door te laten gaan. Carnavalsvereniging Iseldonk in Ulft en De Foekepot uit Silvolde hadden eerder al besloten het feest met een jaar op te schorten.

Lees verder

Definitief geen carnavalsoptocht door Beek

De traditionele Rosenmontagcarnavalsoptocht door de dorpen Beek en Loerbeek vindt dit carnavalsjaar niet plaats. Carnavalsvereniging De Dösvlègels heeft besloten om vanwege het coronavirus alle officiële activiteiten af te gelasten.

Lees verder

Leerlingen van het Rietveld in quarantaine

Vier leerlingen van het Rietveld Lyceum in Doetinchem zijn deze week positief getest op het coronavirus. In navolging van de procedure van de GGD zijn dertig leerlingen van de middelbare school in quarantaine gegaan.

Lees verder

Verenigingen Montferland houden subsidie

Montferland gaat de verstrekte subsidies aan verenigingen uit de culturele sector voor dit jaar niet terugvorderen. Onder meer muziek- en toneelverenigingen hebben de gemeente gevraagd of zij de verleende subsidie mochten behouden.

Lees verder

GGD creëert coronateststraat in Winterswijk

Inwoners van de oostelijke Achterhoek kunnen zich binnenkort op het coronavirus laten testen in Winterswijk. Op dit moment bevindt de enige teststraat in de regio zich in Zelhem.

Lees verder

Ongerustheid om servicepunt 's-Heerenberg

De tijdelijke sluiting van het gemeentelijk servicepunt in Gouden Handen vanwege het coronavirus houdt de gemoederen in Montferland bezig. Voor oudere inwoners van ’s-Heerenberg en omstreken zou de heropening uitkomst bieden, maar wethouder Oscar van Leeuwen gaat vanwege het coronavirus voorlopig niet overstag.

Lees verder

Reguliere zorg niet in geding in Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis hoeft nog niet te schuiven met reguliere zorg door de tweede coronagolf. Wel bereidt het ziekenhuis zich voor op een verdere stijging van het aantal coronaverdenkingen en coronapatiënten.

Lees verder

Ondernemers Doetinchem zijn strijdvaardig

De coronacrisis is een onophoudelijke puzzel voor winkeleigenaren in de binnenstad van Doetinchem. Desinfectiemiddelen zijn inmiddels gemeengoed, maar onder meer het landelijk verscherpte mondkapjesadvies doet een beroep op het aanpassingsvermogen van ondernemers.

Lees verder

Tentoonstelling geplaagd door corona

De tentoonstelling ’75 jaar vrijheid in de kunst’ in het Stadsmuseum in Doetinchem wordt geplaagd door het coronavirus. Eerst moest de opening een half jaar uitgesteld worden, wat achteraf de tentoonstelling ten goede kwam, en nu zijn er opnieuw aangescherpte maatregelen.

Lees verder

Oude IJsselstreek actief tegen eenzaamheid

Sociaal Werk Oude IJsselstreek heeft in de week tegen eenzaamheid tot 8 oktober extra aandacht voor inwoners met een klein sociaal netwerk. De aangescherpte coronamaatregelen gooien roet in een deel van de plannen, maar toch proberen de sociaal werkers er het beste van te maken.

Lees verder

Geen mondkapjes op Graafschap College

Studenten van het Graafschap College hoeven geen mondkapje te dragen op school. De mbo-opleiding volgt daarmee het kabinetsadvies.

Lees verder

Mondkapjesverplichting in het Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem voert vanaf vrijdag een mondkapjesverplichting in. Iedereen boven de dertien jaar oud wordt geacht een kapje te dragen.

Lees verder

Opluchting na corona-ontheffing theaters

De DRU Cultuurfabriek in Ulft is een van de theaters die ontheffing heeft gekregen van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Met naleving van anderhalve meter afstand mag het theater meer dan dertig mensen ontvangen, ondanks de nieuw geldende coronamaatregelen.

Lees verder

Nieuwe maatregelen klap voor Doetinchem

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet komen hard aan bij horecaondernemers en De Graafschap. Hoewel de Achterhoek geen risicogebied is voor het virus, is er vanuit de gemeente Doetinchem wel begrip voor de landelijke restricties.

Lees verder

Doetinchem laat zien dat het wel meedoet

Met het uitdelen van polsbandjes in het centrum van Doetinchem maakten lokale PvdA-politici een vuist tegen de #ikdoenietmeermee van een aantal BN'ers. Honderden bandjes werden zaterdag in de binnenstad verspreid.

Lees verder

Honderd coronatests uit Zelhem zijn vermist

Honderd coronatests die dinsdag door de GGD Noord- en Oost Gelderland zijn afgenomen in Zelhem, zijn kwijtgeraakt. Hoe dat kon gebeuren is volgens een woordvoerder nog onduidelijk.

Lees verder

Huisartsen doen oproep over coronavirus

Huisartsen in de Achterhoek roepen op om alleen bij ernstige klachten als toenemende benauwdheid en ongerustheid contact op te nemen. Bij milde klachten is het volgens de artsen niet nodig om te bellen.

Lees verder

Studenten vinden stageplek in de Achterhoek

Ondanks de coronacrisis hoeven de meeste mbo-studenten in de Achterhoek zich geen zorgen te maken over een stageplek. Waar in regio's als Amsterdam en Rijnmond duizenden plekken worden gezocht, is er in deze regio op dit moment alleen een tekort aan stageplekken voor de opleiding Handhaving.

Lees verder

Sportpark Longa'30 open na negatieve testen

Longa'30 heropent vanaf maandag de deuren van het sportpark. De jeugdspelers van de club met verschijnselen van corona zijn allemaal negatief getest.

Lees verder

Oost Gelre tikt Longa '30 op de vingers

Oost Gelre heeft voetbalvereniging Longa'30 uit Lichtenvoorde een officiële waarschuwing gegeven. Volgens de gemeente heeft de club de coronaregels met name in en rondom de kantine niet goed genoeg nageleefd.

Lees verder

Corona-uitbraak wake-upcall in Oost Gelre

Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre doet een beroep op de zelfdiscipline van de inwoners van Oost Gelre. Met handhaven alleen kan de uitbraak van het coronavirus in verschillende kernen van haar gemeente niet worden ingedamd.

Lees verder

Boete voor boer na 'verboden bijeenkomst'

Een boete van duizend euro plofte dinsdag op de mat bij boer Thijs Wieggers uit Mariënvelde. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de agrariër een verboden bijeenkomst georganiseerd tijdens het uitbeelden van het vrijheidsteken in aanloop naar 5 mei.

Lees verder

Streep door Sinterklaas in de Achterhoek

Huis Bergh in ’s-Heerenberg zet vanwege het coronavirus een streep door het sinterklaasfeest in het kasteel. Ook in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo is dit jaar geen feestelijke intocht van de goedheiligman.

Lees verder

Coronabesmetting bij inwoners Vragender

Zeven inwoners van Vragender zijn besmet met het coronavirus. Dat is de voorlopige uitslag van het bron- en contactonderzoek van de GGD naar aanleiding van één besmette inwoner, die aanwezig was bij een lokaal feestje.

Lees verder

Speciaal coronaplan redt Centrumfeest Ulft

Ondanks de coronamaatregelen stond het centrum van Ulft zondag vol met kramen tijdens het jaarlijkse Centrumfeest. De extra koopzondag voor winkeliers, aangevuld met marktkramen, straatartiesten en speeltoestellen, kon doorgaan dankzij een speciaal coronaplan.

Lees verder

Openluchttheater Lichtenvoorde blijft open

Het tijdelijke Openluchttheater Lichtenvoorde blijft nog tot eind oktober open. De organisatie heeft groen licht gekregen van de gemeente Oost Gelre om ook in de maand oktober theatervoorstellingen en concerten te verzorgen.

Lees verder

Swim to Fight Cancer kijkt vooruit naar 2021

De organisatie achter Swim to Fight Cancer Achterhoek kijkt vooruit. Deze zondag zou eigenlijk de editie 2020 plaatsvinden, maar die is verschoven naar 12 september 2021.

Lees verder

Geen voetbal bij KSV en Erix door corona

Alle wedstrijden van voetbalclubs KSV Vragender en Erix Lievelde zijn dit weekend afgelast, Reden is dat er in Vragender twee jongeren besmet zijn geraakt met het coronavirus, zij kwamen op een klein feestje in contact met leden van de club.

Lees verder

Speciaal onderwijs in Didam wil maatwerk

Scholen in het voorgezet speciaal onderwijs nemen maatregelen om de veiligheid van leerlingen en personeel te waarborgen. De Ziep in Didam al flink wat hobbels moeten nemen om de school open te houden tijdens deze coronaperiode.

Lees verder

Leerling van Rietveld besmet met corona

Een mavo-leerling van het Rietveld Lyceum in Doetinchem is positief getest op het coronavirus. Zeven andere leerlingen die langer dan een kwartier binnen 1,5 meter met deze scholier in aanraking zijn geweest gaan thuis in quarantaine.

Lees verder

Horecazaken in Montferland weer geopend 

De vier horecagelegenheden in Montferland die uit voorzorg waren gesloten, zijn weer geopend. Begin deze week sloten zij preventief de deuren nadat in de directe omgeving personen positief testten op het coronavirus.

Lees verder

Arriva treft maatregelen door drukte in OV

Arriva neemt de nodige maatregelen om het openbaar vervoer in coronatijd veilig te laten verlopen. De komende tijd worden kuchschermen geplaatst, terwijl door de start van het schooljaar ook is gekozen om meer meer bussen in te zetten voor het vervoer van leerlingen.

Lees verder

Horecazaken in Didam dicht na coronatest

Horecazaken Jan&Jan, Plok en Steak’m in Didam zijn tot woensdag gesloten vanwege een positieve coronatest. Het gaat om een preventieve sluiting op eigen initiatief van eigenaar Frank Gesthuizen en zijn familie.

Lees verder

Stress en opluchting bij start van Amphion

Het nieuwe theaterseizoen is zondag met de vriendenmiddag gestart voor Schouwburg Amphion in Doetinchem. De brochure met informatie is dit jaar dunner omdat dezelfde voorstelling vaker wordt gespeeld, maar zowel bij het theater als bij artiesten is er vreugde dat het podium wordt gebruikt.

Lees verder

Uitslagen coronatests naar lab in Duitsland

Coronatests die worden afgenomen in de teststraten in Zelhem worden op korte termijn naar laboratoria in Duitsland gebracht. Donderdag luidde de GGD nog de noodklok dat de belofte om binnen 48 uur te testen niet meer nagekomen kan worden op meerdere testlocaties.

Lees verder

Quarantaine domper voor trainer Silvolde

Trainer Steven Verheijen was vanaf begin juni druk bezig met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen met hoofdklasser Silvolde, totdat het coronavirus sportpark de Munsterman bereikte. Vlak voor de start van de competitie moest de hele ploeg in quarantaine en ging het sportpark op slot.

Lees verder

Corona-uitbraak Silvolde lijkt onder controle

De grote corona-uitbraak in Silvolde lijkt volgens Oude IJsselstreek onder controle. De gemeente en de GGD Noord- en Oost-Gelderland melden donderdag dat het aantal positieve tests is opgelopen tot 21.

Lees verder

Stormloop op biologische groenten uit Wehl

De coronacrisis zorgt voor een explosie van de vraag naar groenten bij een biologische boerderij in Wehl. Erik Smeenk en Wilma Kraaij brengen hun producten in samenwerking met andere bioboeren uit de regio aan de man, maar ook bij hun eigen boerderijwinkel loopt het storm.

Lees verder

Oude IJsselstreek wil uitbraak indammen

Oude IJsselstreek probeert de corona-uitbraak in de gemeente onder controle te krijgen door het complex van Sportclub Silvolde een week lang op slot te houden. Tot nu toe zijn elf coronabesmettingen geconstateerd in en rondom de voetbalclub, terwijl driehonderd anderen wachten op een test.

Lees verder

Graafschap College puzzelt in coronatijd

Na een introductieweek start het reguliere onderwijs deze week op de diverse locaties van het Graafschap College. Studenten, leraren en andere gasten worden geconfronteerd met een reeks afspraken om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, terwijl een deel van het onderwijs nog altijd vanuit huis wordt gevolgd.

Lees verder

Eerste elftal Silvolde moet in quarantaine

Het eerste elftal van Sportclub Silvolde gaat tot volgende week vrijdag in quarantaine. Deze week bleek dat een speler van het team positief is getest op het coronavirus.

Lees verder

Hessenbad viert alsnog 50-jarig jubileum

Het Hessenbad in Hoog Keppel viert zaterdag 29 augustus alsnog het 50-jarig jubileum. Door de coronaperikelen viel het jubileumjaar in het water.

Lees verder

Varsseveldse kermis voorbeeld voor kernen

Ondanks het afgelasten van de Volksfeesten ging de kermis in Varsseveld afgelopen weekend toch door. Door afwezigheid van de traditionele feesttent konden de attracties ruimer worden opgezet zodat de RIVM-maatregelen gehandhaafd werden.

Lees verder

Coronaverdenking blijkt een onwelwording

Hulpdiensten zijn dinsdagochtend uitgerukt voor een coronaverdenking in een pand in Gendringen. Een man is overgebracht naar het ziekenhuis, waar later volgens Uitzendbureau Reyhan bleek dat er van een besmetting geen sprake was.

Lees verder

Openluchttheater brengt muziek in Oost Gelre

Er klinkt weer livemuziek in Oost Gelre nu de gemeente een tijdelijke vergunning heeft verleend voor een pop-up openluchttheater in Lichtenvoorde. Twee maanden lang bundelen de mensen achter de Timp en werknemers uit de evenementenbranche hun krachten om bezoekers een afgeslankte festivalprogrammering te bieden.

Lees verder

RIVM meldt stijging in coronabesmettingen

Het aantal positieve coronatests in de acht Achterhoekse gemeenten is volgens het RIVM met tien gestegen tot een totaal van zeventien. Met zeven Covid-19 patiënten kent Doetinchem de meeste gevallen in de regio.

Lees verder

Recreatieplas Hilgelo weer dicht door drukte

Leisurelands heeft zaterdagmiddag net als vrijdag een bezoekersstop ingesteld voor 't Hilgelo bij Winterswijk. De beheerder vraagt aan mensen om niet meer naar de recreatieplas te komen.

Lees verder

GGD ziet lichte stijging coronabesmettingen

De GGD Noord- en Oost-Gelderland merkt dat het aantal besmettingen in het werkgebied toeneemt. Waar eerder 0,2% van de coronatests in de teststraten in Zelhem en Apeldoorn positief was, is dit in de vorige week gestegen tot 0,5% van de bezoekers.

Lees verder

Opluchting en onzekerheid bij sportschool

Sportscholen en sporters zijn opgelucht dat ze, met inachtneming van de nodige maatregelen, weer actief kunnen zijn. Tijdens de eerste piek van coronabesmettingen moest onder meer de deur van Peak Fit in Silvolde noodgedwongen sluiten, waardoor het zoeken was voor de eigenaar, maar ook voor de gebruikers.

Lees verder

Deventer zet streep door duel De Graafschap

De burgemeester van Deventer heeft de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap in zijn stad op zondag 6 september verboden. De gemeente vreest dat beperkingen in verband met de corona-uitbraak kunnen zorgen voor ongeregeldheden.

Lees verder

Sluiting dreigt voor horeca in Doetinchem

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem heeft een duidelijke boodschap voor horecazaken in zijn gemeente: zorg dat de coronamaatregelen worden nageleefd. Horecaondernemers werden donderdag verrast met een brief vanuit het gemeentehuis die niet voor allen positief van aard is.

Lees verder

Derde teststraat voor coronavirus in Zelhem

De GGD Noord- en Oost-Gelderland (GGD NOG) opent deze week een derde teststraat bij de locatie op het bedrijventerrein in Zelhem. De explosieve stijging in het aantal mensen dat zich wil laten testen is reden voor de uitbreiding.

Lees verder

Coronabank voor organisaties Bronckhorst

Bronckhorst opent een coronabank om maatschappelijke organisaties en verenigingen financieel te ondersteunen om zo toekomstbestendig te blijven. Daarnaast verdeelt de gemeente ruim vijftigduizend euro onder dorps- en buurthuizen, culturele instellingen en organisaties met liquiditeitsproblemen.

Lees verder

Corona zorgt voor uitstel BROODS in Ulft

De opening van broodjeszaak BROODS in Ulft is door de coronacrisis voorlopig uitgesteld. Bouwwerkzaamheden aan het voormalige zwembad De Blenk werden vertraagd door strengere restricties, maar grootste probleem voor de eigenaresse is de onzekerheid over een mogelijke tweede coronagolf.

Lees verder

Nieuwe duofiets in gebruik genomen in Loil

De duofiets van de Dorpsraad in Loil is afgelopen week in gebruik genomen. De fiets zou eigenlijk dit voorjaar al voor het eerst op pad gaan, maar vanwege de coronacrisis ging daar een streep door.

Lees verder

Doe-dagen als alternatief voor Vennebulten

Het Kinderkamp Vennebulten kan dit jaar vanwege opgelegde coronamaatregelen in de traditionele opzet geen doorgang vinden. Als alternatief zocht de organisatie de samenwerking met verschillende sportverenigingen uit Varsseveld, met als resultaat dat op 4, 5 en 6 augustus Kinder-Doe-Dagen worden georganiseerd.

Lees verder

Toch feest in Doetinchem door Silent Disco

Het nachtleven en het bijbehorende feestvieren in het centrum van Doetinchem ligt door de coronamaatregelen grotendeels stil. Feestcafé Bubbels vond in het concept 'Silent Disco' op de Bleek een manier om toch drie dagen lang los te gaan.

Lees verder

Grol krijgt vermaning na overtreden regels

Oost Gelre heeft voetbalclub Grol uit Groenlo een officiele waarschuwing gegeven, omdat tijdens een oefenwedstrijd tegen Silvolde de coronaregels niet werden nageleefd. Zo waren er donderdagavond meer dan 250 mensen op het sportpark en werd de anderhalve meter niet aangehouden door een groot aantal toeschouwers.

Lees verder

Radstake start met tankshop 2.0 langs N18

De Radstake opent begin augustus een 'tankshop 2.0' op de parkeerplaats naast de N18. De zogenaamde N18 To Go is voor het bedrijf in Heelweg een manier om personeel aan het werk te houden en geld te verdienen tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Groen licht voor theater in Lichtenvoorde

Oost Gelre staat een tijdelijk openluchttheater toe naast de Timp drive-inn in Lichtenvoorde, achter het gebouw van tafeltennisvereniging Litac. Als gevolg van de coronacrisis worden de organisatoren van evenementen zwaar getroffen.

Lees verder

Streep door kermissen in Oude IJsselstreek

De organisatoren van de kermissen in Silvolde, Etten en Terborg hebben in overleg met burgemeester Otwin van Dijk besloten om vrijwel alle festiviteiten rond de kermissen in de dorpen af te gelasten. Volgens de organisatoren is het in een feesttent niet mogelijk om te voldoen aan de verschillende coronamaatregelen.

Lees verder

Festivalproducent bouwt camping in Aalten

Waar het bedrijf Deworrying normaal grote festivals als Defqon en Tomorrowland helpt produceren, is het personeel nu neergestreken in het buitengebied van Aalten. Aan de Boterdijk is onder de naam East Nomads een tijdelijke luxe camping opgebouwd, naar het concept glamping.

Lees verder

Canadaschool op fiets voor het goede doel

Een groep leerlingen van de Canadaschool in Doetinchem heeft in coronatijd door middel van een sponsorfietstocht ruim 1.100 euro opgehaald. Een gedeelte van het bedrag wordt gebruikt voor het opknappen van het schoolplein, maar het grootste deel wordt gedoneerd aan een specifieke doelgroep binnen stichting Kanjers voor Kanjers.

Lees verder

Schutterij in aangepaste vorm door Ulft

Schutterij Sint Hubertus uit Ulft zou afgelopen weekend eigenlijk hun traditionele jaarlijkse kermis vieren. Met twee muzikale rondgangen volgens de coronamaatregelen werd toch stilgestaan bij het feest nu veel activiteiten geen doorgang konden vinden.

Lees verder

Stadsfeest in Doetinchem gaat niet door

Het Stadsfeest in Doetinchem gaat dit jaar definitief niet door. Na overleg met de gemeente blijkt het onmogelijk te zijn om aan coronavoorschriften te voldoen.

Lees verder

Burgemeesters nemen duik tegen kanker

Omdat de derde editie van Swim to Fight Cancer dit jaar niet door kan gaan, werd er zaterdagochtend een burgemeestersduik georganiseerd bij recreatieplas Stroombroek in Braamt. De stichting Swim to Fight Cancer Achterhoek merkt dat door het coronavirus de aandacht voor de ziekte minder is geworden en is blij dat het op deze manier toch nog een gebaar kan maken naar kankerpatiënten uit de regio.

Lees verder

Fysieke lintjes zijn coronaproof uitgereikt

Burgemeester Peter de Baat sprak vrijdag voor de tweede maal de Montferlandse inwoners toe die dit jaar een lintje kregen. Aangezien het eind april vanwege corona niet mogelijk was om een bijeenkomst te houden, ontvingen de negen leden en de ridder in de Orde van Oranje Nassau vrijdag in zaal Teunissen in Kilder eindelijk hun lintje.

Lees verder

Negatief zwemadvies Braamt ingetrokken

Het negatieve zwemadvies voor Stroombroek bij Braamt is ingetrokken. Anderhalve week geleden werd het advies gegeven omdat er dode vogels gevonden werden.

Lees verder

Kerken tonen verbinding via het internet

Het traditionele buitenfestival Kerken in Engbergen kon vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Vandaar dat er zondag door de samenwerking van het klavertjevierverbond van kerken in Oude IJsselstreek werd teruggegrepen op een livestream om de traditionele oecumenische kerkdienst toch door te laten gaan.

Lees verder

Steun Oude IJsselstreek in nasleep corona

Oude IJsselstreek heeft 200.000 euro vrijgemaakt voor om de levensvatbare maatschappelijke organisaties in de gemeente te ondersteunen bij de nasleep van de coronacrisis. De gemeenteraad had het college hierom verzocht in de raadsvergadering van afgelopen juni.

Lees verder

Versoepeling reddingsboei voor Byvoorde

Het openluchtbad Byvoorde in Wehl stroomde woensdag ondanks de bijna tropische temperatuur vanwege de coronacrisis niet vol. Het water staat het zwembad inmiddels tot aan de lippen.

Lees verder

Achterhoekers schrijven anti-racismelied

De Achterhoekse muzikanten Dante van Hasselt en Pepijn Rözer wilden na het zien van de Amerikaanse opstanden, ook in Nederland gaan demonstreren tegen racisme. Vanwege het gevaar op een coronabesmetting besloten ze daar van af te zien en via sociale media een project op te starten om hun stem toch te laten horen.

Lees verder

Herbeleef Mañana Mañana 2019 op REGIO8

Festivalorganisator De Feestfabriek heeft besloten om Mañana Mañana, dat voor dit weekend gepland stond in Vorden, dit jaar niet door te laten gaan. Als oplossing wil de organisatie de editie van dit jaar, volgend jaar uitvoeren, op 10 tot en met 13 juni 2021. Om toch nog tijdens het zonnige zomerse weekend in Mañana-sferen te komen, zendt REGIO8 zaterdag en zondag de aftermovie uit van de editie van 2019. Kijk tussen 13.00 en 16.00 uur naar REGIO8.

Lees verder

Ulfts muziekevenement voor ouderen op tv

Het jaarlijkse muziekevenement 65-plus in Ulft kan dit jaar vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Omdat de doelgroep van het evenement tevens de grootste risicogroep is, heeft de organisatie besloten om een registratie van vorige jaren uit te zenden op het televisiekanaal van REGIO8.

Lees verder

Cultuurbedrijf Doetinchem zoekt 1,5 miljoen

Vertegenwoordigers van Schouwburg Amphion, Muziekschool Oost Gelderland en de Gruitpoort hebben hun handtekening gezet onder het fusieplan tot Cultuurbedrijf Doetinchem. Per 1 september moeten de organisaties samengaan, maar zonder een eenmalige injectie van 1,5 miljoen euro gaat een streep door het voornemen.

Lees verder

Positief geluid voor muziekgroep uit Didam

Muziekvereniging De Club uit Didam heeft woensdagavond de repetities weer opgestart. Daarvoor moest de muziekvereniging wel uitwijken naar Kilder, omdat de eigen repetitieruimte niet groot genoeg was om te voldoen aan de geldende coronaregels.

Lees verder

Warboel zoekt hulp van kinderen voor clip

Warboel roept de hulp van kinderen in om een videoclip te maken bij hun nieuwe nummer De Achterhoek Danst. Waar de artiesten normaal tientallen dansers om zich heen zien springen, is dat door de uitbraak van het coronavirus nu niet mogelijk.

Lees verder

Høkersweekend afgelast vanwege corona

Het fanclubweekend van Normaal, het zogenaamde Høkersweekend, dat gepland stond voor het eerste weekend van september gaat dit jaar niet door vanwege het coronavirus. De jaarlijkse reünie van de anhangers zou dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd worden.

Lees verder

Basisscholen voeren musical op in Amphion

Schouwburg Amphion stelt laatstejaarsleerlingen van basisscholen uit de regio via een prijsvraag in de gelegenheid om in de grote zaal te spelen. Omdat de eindmusical niet voor publiek kan worden gespeeld, wordt de voorstelling van de gelukkige winnaars opgenomen op film.

Lees verder

Grensoverschrijdende DinXperience in 2021

Het bestuur van DinXperience heeft besloten om de grensoverschrijdende festiviteiten naar volgend jaar mei door te schuiven. Duitsers en Nederlanders vieren 75 jaar vrijheid binnen het evenement samen in Dinxperlo en Suderwick.

Lees verder

Lichtshow alternatief voor Dorpsfeest Wehl

Omdat het dorpsfeest in Wehl door de coronacrisis dit jaar niet door kan gaan, heeft de organisatie als alternatief zaterdagavond een heuse lichtshow met muziek op touw gezet. Met medewerking van de dansgroep Sky Motion moet de show de Wehlenaren wat verlichting bieden in de coronatijd.

Lees verder

Schutterijen zien jubileum in duigen vallen

Het jaar 2020 moest het groots gevierde jubileumjaar worden voor de Ulftse Schutterijen Sint Joris, St. Hubertus en De Eendracht. Met verschillende grote activiteiten als een Federatieve Schuttersdag en een grote taptoe zou er stil gestaan worden bij het gezamenlijke 275-jarige jubileum, tot het coronavirus het bier in het glas deed doodslaan.

Lees verder

Minister neemt Montferland onder vuur

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport noemt de manier hoe Montferland omgaat met de huishoudelijke hulp in strijd met de wetgeving. Dat blijkt uit de antwoorden van de minister naar aanleiding van gestelde Kamervragen.

Lees verder

Vion heropent productielocatie in Groenlo

Vion Food Group heropent donderdag de productielocatie in Groenlo na goedkeuring van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). De locatie werd eerder gesloten na een uitbraak van het coronavirus onder het personeel.

Lees verder

Mondkapjes van en voor lokale verenigingen

Kunstenaar Patrick Beverloo uit 's-Heerenberg probeert in samenwerking met lokale verenigingen door de verkoop van speciaal ontworpen mondkapjes de leefbaarheid in de stad te ondersteunen. Door een deel van de opbrengsten te schenken komt er zowel bij de kunstenaar als bij de verenigingen geld in het laatje.

Lees verder

Hobby-dj geeft 130 optredens in coronatijd

Hobby-dj William Kraaijenbrink uit Dinxperlo grijpt de coronacrisis aan om mensen die grotendeels vast zitten in hun woning te verrassen met optredens. Zondag had hij alweer zijn 130ste optreden in de regio, ditmaal bij seniorencomplex Molenhof in zijn woonplaats.

Lees verder

Maria-Laetitia start kerkdiensten weer op

De parochie Maria-Laetitia start de kerkdiensten op locatie voorzichtig weer op. Onder strikte voorwaarden kunnen in eerste instantie dertig kerkgangers aanwezig zijn, per 1 juli wordt dit aantal verhoogd naar honderd.

Lees verder

Twee nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt vrijdag dat er ten opzichte van de update van donderdag twee nieuwe inwoners uit de regio zijn opgenomen in het ziekenhuis vanwege een coronabesmetting. Er zijn geen nieuwe overlijdensgevallen in verband met het virus gemeld in de Achterhoek.

Lees verder

Graafschap College bezorgt diploma's thuis

Docenten van het Graafschap College gingen donderdagmiddag verspreid door de hele Achterhoek langs bij geslaagden om hun diploma uit te reiken. Normaal worden de getuigschriften uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst op school, maar vanwege de coronacrisis is gekozen voor een ludieke 'drive-by-uitreiking'.

Lees verder

GGD klaar voor uitvoeren van meer tests

De GGD Noord- en Oost Gelderland start maandag met het testen van iedereen met milde klachten op een besmetting met het coronavirus. Via een landelijk telefoonnummer kan een afspraak worden gemaakt, waarna de test wordt uitgevoerd in Zelhem of Vaassen.

Lees verder

Leisurelands doet een beroep op bezoekers

In aanloop naar een zonovergoten Pinksterweekend doet beheerder Leisurelands van recreatieplassen in de regio een beroep op bezoekers. Om niet over te hoeven gaan tot een sluiting, zoals eerder bij 't Hilgelo in Winterswijk, moeten mensen zich houden aan de coronavoorschriften.

Lees verder

Streep door optredens in Openluchttheater

Het Buitengewoon Podium in het Openluchttheater Eibergen gaat alsnog niet door. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) geeft tot juli geen toestemming voor het ontvangen van meer dan dertig bezoekers.

Lees verder

Vion Retail in Groenlo open na controles

De locatie van Vion Retail in Groenlo is donderdagochtend vrijgegeven door de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Personeel van het bedrijf werd woensdag aan een controle onderworpen naar aanleiding van een corona-uitbraak.

Lees verder

Inwoner Montferland bezweken aan corona

Het RIVM meldt donderdag dat er ten opzichte van de update van woensdag één nieuwe inwoner van Montferland is overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Er zijn geen nieuwe ziekenhuisopnames gemeld in de Achterhoek.

Lees verder

Week zonder ziekenhuisopnames door corona

Het RIVM meldt wederom dat er in de Achterhoek geen nieuwe ziekenhuisopnames zijn voor een coronabesmetting. Het is exact een week geleden dat het instituut voor het laatst meldde dat een nieuwe coronapatiënt uit de regio in het ziekenhuis is opgenomen.

Lees verder

VNOG heeft corona-uitbraak Vion ingedamd

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) heeft de corona-uitbraak bij slachterij Vion in Groenlo verder ingedamd. Alle medewerkers zijn opgespoord en getest, waar geen nieuwe coronagevallen in Nederland uit zijn voortgekomen.

Lees verder

Consistentie in coronacijfers Achterhoek

Het RIVM meldt dinsdag voor de zesde dag op rij geen nieuwe bevestigde coronagevallen in het ziekenhuis in de Achterhoek. Ook zijn er volgens de organisatie geen nieuwe overlijdensgevallen bijgekomen door een besmetting met het coronavirus.

Lees verder

Publiek welkom in het Openluchttheater

Het Openluchttheater Eibergen organiseert vanaf maandag 1 juni weer concerten met publiek. Vanaf Tweede Pinksterdag zijn er elke zondag maximaal honderd bezoekers per optreden welkom, na goedkeuring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Lees verder

Week zonder gemelde coronadoden in regio

Het RIVM meldt maandag voor de vijfde dag op rij geen nieuwe bevestigde coronagevallen in de Achterhoek. Ook zijn er volgens de organisatie geen nieuwe overlijdensgevallen bijgekomen door een besmetting met het coronavirus.

Lees verder

Vijfde van personeel Vion positief op corona

Bij de slachterij van Vion in Groenlo is ruim twintig procent van het personeel positief getest op het coronavirus, meldt de GGD zondag. Het grootste deel van de besmettingen is vastgesteld bij medewerkers die in Duitsland wonen.

Lees verder

Coronacijfers in regio stijgen wederom niet

Het RIVM meldt zaterdag voor de derde dag op rij dat er geen nieuwe bevestigde coronagevallen in de Achterhoek zijn gemeld. Ook zijn er geen nieuwe overlijdensgevallen bijgekomen door een besmetting met het coronavirus.

Lees verder

Weer geen stijging in coronacijfers in regio

Het RIVM meldt vrijdag geen nieuwe bevestigde coronagevallen in de Achterhoek. Ook zijn er geen nieuwe overlijdensgevallen bijgekomen door een besmetting met het coronavirus.

Lees verder

Geen verandering in coronacijfers in regio

Het RIVM meldt donderdag dat er ten opzichte van woensdag geen nieuwe Achterhoekers zijn opgenomen in het ziekenhuis ten gevolge van het coronavirus. Er zijn ook geen nieuwe inwoners van de regio overleden aan het virus.

Lees verder

Slingeland start reguliere zorg langzaam op

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem kan de reguliere zorg deels hervatten nu het aantal opgenomen coronapatiënten is gedaald. Door omstandigheden valt de achterstand bij onder meer operaties en polikliniekafspraken niet op korte termijn weg te werken.

Lees verder

Twee nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt woensdag dat er ten opzichte van dinsdag twee nieuwe Achterhoekers zijn opgenomen in het ziekenhuis ten gevolge van het coronavirus. Er zijn geen nieuwe inwoners van de regio overleden aan het virus.

Lees verder

Horeca hoopt op duidelijkheid over terras

Horecaondernemers zitten in onzekerheid over de opening van de terrassen vanaf 1 juni. Omdat spelregels en de juiste wijze van omgaan met drukte nog tot kopzorgen leiden, hopen ze meer duidelijkheid te krijgen door de toespraak van de premier van dinsdagavond.

Lees verder

Geen verandering in coronacijfers in regio

Het RIVM meldt dinsdag dat er ten opzichte van de update van maandag geen verandering in de coronacijfers is. Er zijn dus geen nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis en geen inwoners overleden aan een besmetting.

Lees verder

TVOH-deelnemer Ubbink werkt aan album

Meike Ubbink uit Aalten en Jeanne Pattinasarany uit Ede grijpen de coronacrisis aan om samen te werken aan een nieuw mini-album. Ondanks dat de 19-jarige Achterhoekse deelnemer van The Voice of Holland (TVOH) 2020 door het coronavirus minder optredens heeft, klaagt ze niet.

Lees verder

Zwembaden in regio openen de deuren

Zwembaden in de regio openen stapsgewijs en onder voorwaarden hun deuren voor bezoekers na de versoepeling van de coronamaatregelen. Zwembad Rozengaarde in Doetinchem wacht tot juli met opengaan, terwijl andere baden in de regio open zijn, of concrete plannen hebben om bezoekers te ontvangen.

Lees verder

Virupa ondanks brand en corona in bloei

Virupa is een uitzondering op de economische malaise die de coronapandemie bij bedrijven veroorzaakt. Het bedrijf uit Aalten werd in januari nog getroffen door een verwoestende brand, maar produceert sinds de uitbraak van het coronavirus duizenden speciale hygiëneschermen in opdracht van grote winkelketens en voor lokale ondernemers.

Lees verder

Vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt maandag dat er vijf nieuwe patiënten uit de Achterhoek met corona zijn opgenomen in het ziekenhuis. Daarnaast is er ten opzichte van de update van zondag ook één nieuwe inwoner van de regio overleden aan het virus.

Lees verder

Geen verandering in coronacijfers in regio

Het RIVM meldt zondagmiddag dat er geen nieuwe patiënten met corona zijn opgenomen of overleden aan de gevolgen van het virus in de afgelopen 24 uur. Het totaal blijft daarmee staan op 122 ziekenhuisopnames en 61 overledenen.

Lees verder

Vier nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt zaterdag dat er vier nieuwe coronapatiënten uit de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis. Voor de tweede dag op rij zijn er geen nieuwe overlijdensgevallen gemeld door de organisatie.

Lees verder

Weer twee treinen per uur in de Achterhoek

Arriva start de reguliere dienstregeling voor de trein vanaf maandag 25 mei op. Een week later volgen de bussen in de regio, hoewel de vervoerder benadrukt dat er door de coronapandemie terughoudendheid nodig is bij reizigers.

Lees verder

Balkongym brengt Doetinchem in beweging

Op drie locaties in de stad is Sportservice Doetinchem tijdens de coronacrisis gestart met balkongym op muziek. Door vanaf de straat oefeningen uit te beelden, komen bewoners die door de coronacrisis hun vaste beweegmomenten moeten missen toch in actie.

Lees verder

Doetinchemmer opgenomen met corona

Het RIVM meldt donderdag dat er ten opzichte van woensdag een nieuwe coronapatiënt uit Doetinchem is opgenomen in het ziekenhuis. Er is ook één nieuw sterfgeval in de Achterhoek.

Lees verder

Bezoek kan weer bij verpleeghuis in Terborg

Rotaryclub Bergh heeft woensdagmiddag een bezoekunit bij zorgcentrum Antonia in Terborg laten plaatsen, zodat bewoners van het verzorgingstehuis ondanks de coronamaatregelen toch hun familie van dichtbij kunnen zien en spreken. De container werd met open armen ontvangen.

Lees verder

Achterhoekse Escaperooms open voor gezinnen

Enkele escaperooms in de Achterhoek mogen met de nodige aanpassingen weer open voor leden van één huishouden. Ondanks dat het vanwege die voorwaarde nog niet storm loopt, zijn eigenaren blij dat het slot van de deur mag.

Lees verder

Grenscontroles vanaf medio juni afgeschaft

De Duitse regering wil de grenscontroles die buitenlanders moeten weren vanaf 15 juni weer helemaal afschaffen. Dat melden Duitse media woensdag.

Lees verder

Inwoner Oost Gelre opgenomen met corona

Het RIVM meldt woensdag dat er ten opzichte van dinsdag een nieuwe coronapatiënt uit Oost Gelre is opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen in de Achterhoek.

Lees verder

Coronaspelregels voor bezoeken Slingeland

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem start na de eerste piek in coronabesmettingen de reguliere zorg geleidelijk op, maar treft daarvoor wel een aantal maatregelen. Zo moet voor een bezoek aan het ziekenhuis eerst een digitale coronacheck worden gedaan.

Lees verder

Noodlijdend DRU en Amphion vragen hulp

Culturele instellingen in de Achterhoek en daarbuiten vrezen voor hun voortbestaan door de geldende coronamaatregelen. In een brandbrief vragen onder meer Schouwburg Amphion en het DRU Industriepark de provincie om financiële steun, want de versoepeling voor de zomermaanden zorgt er niet voor dat de donkere wolken boven de instellingen verdwijnen.

Lees verder

Hockeyclub DHC zet poort open voor jeugd

Kinderen tot achttien jaar mogen tot de start van het nieuwe seizoen gratis meetrainen bij de Doetinchemse Hockey Club (DHC). Sinds twee weken mag jeugd weer op het veld trainen na de versoepeling van de coronamaatregelen.

Lees verder

Rijschool in Nieuw-Dijk mag weer op pad

Rijschoolhouder Harold Straatsma uit Nieuw-Dijk kan na acht weken zijn rijlessen hervatten. Met de nodige voorzorgsmaatregelen mag hij met zijn lesauto weer de weg op na de versoepeling van de coronamaatregelen door het kabinet.

Lees verder

Geen nieuwe opnames door coronavirus

Het RIVM meldt dinsdag dat er geen nieuwe coronapatiënten uit de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis. Ook zijn er geen inwoners van de regio overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting.

Lees verder

‘Groen is gaon’ geeft coronaspelregels aan

Om duidelijkheid te geven over de spelregels na de versoepeling van de coronamaatregelen is in de Achterhoek een speciale Handreiking gemaakt. Door het initiatief ‘Groen is gaon’ moeten groene posters en stickers in het straatbeeld en bij het bedrijfsleven verschijnen.

Lees verder

Kruisberg wil bruisen ondanks coronatijd

De Moederdag Drive-through van de Kruisberg Bruist in Doetinchem, waar cadeautjes voor moeders konden worden gekocht en opgehaald, liep zondag mede door tegenvallende weersomstandigheden niet storm. Door de coronacrisis moet het ondernemerscollectief zoeken naar manieren om toch bij de klant te komen.

Lees verder

Twee nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt maandag dat er twee nieuwe inwoners van de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Volgens de organisatie is er voor het eerst sinds woensdag sprake van een inwoner van de Achterhoek die is overleden door het virus.

Lees verder

Vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt zaterdag dat er vijf inwoners uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Sinds woensdag zijn er geen nieuwe overlijdensgevallen in de Achterhoek meer gemeld bij de organisatie.

Lees verder

Bezoekers welkom in verpleeghuis Vorden

Verpleeghuis De Lindenhof van Sensire in Vorden is een van de 25 verpleeghuizen in Nederland die gecontroleerd open wordt gesteld. Het toestaan van bezoek, dat vanaf maandag weer gebeurt, komt voort uit een versoepeling van de coronamaatregelen.

Lees verder

RIVM meldt geen nieuwe opnames of doden

Het RIVM meldt vrijdag dat er geen nieuwe Achterhoekse coronapatiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. Ook is er geen inwoner van de acht gemeenten overleden in vergelijking met donderdag.

Lees verder

Trainen is bevrijding voor De Graafschap

De spelers van De Graafschap hebben na een lange periode van het volgen van individuele programma's deze week in kleine groepjes het trainingsveld weer mogen betreden. In de hectiek van de coronacrisis en het lopende kort geding tegen de KNVB, was het voor de selectie een gevoel van bevrijding.

Lees verder

Coronapatiënt uit Montferland opgenomen

Het RIVM meldt donderdag dat er één nieuwe inwoner van de Achterhoek is opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Volgens de organisatie is er ten opzichte van woensdag geen nieuw overlijdensgeval uit de regio door het coronavirus.

Lees verder

Stadsfeest Doetinchem door in aangepaste vorm

De organisatie van het stadsfeest in Doetinchem is van plan om deze in aangepaste vorm door te laten gaan. Het feest zal van 3 tot en met 6 september alleen doorgaan op het Simonsplein als centrale locatie en zullen daarnaast tot in de huiskamers gestreamd worden via verschillende sociale media.

Lees verder

Zwarte Cross moet wachten op coronavaccin

De Zwarte Cross kan volgend jaar enkel doorgaan als er tegen die tijd een vaccin voor het coronavirus is gevonden. Dat laat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport donderdag weten in een Kamerbrief.

Lees verder

Jonge tennissers weer los in Doetinchem

De rackets en de tennisballen komen weer uit de kast bij Tennisclub Zuid in Doetinchem nadat het kabinet aankondigde dat jeugd de sportvelden weer op mag. Met een speciaal pakket aan maatregelen vanuit de nationale tennisbond KNLTB kon de club zich de afgelopen weken voorbereiden op de opening van de accommodatie.

Lees verder

Sportieve verrassing voor ouderen in Ulft

Oudere bewoners van zorgcentrum Meulenbeek in Ulft kregen woensdag een sportieve verrassing. Medewerkers van sportcentrum Physique kwamen in samenwerking met Azora op bezoek om samen met de ouderen een speciale workout te doen.

Lees verder

Coronapatiënt uit Doetinchem opgenomen

Het RIVM meldt woensdag dat er één nieuwe inwoner van de Achterhoek is opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Volgens de organisatie is er ten opzichte van dinsdag geen nieuw overlijdensgeval uit de regio door het coronavirus.

Lees verder

Boeren brengen samen vrijheidsboodschap

Honderden agrariërs hebben donderdagavond op een boerenerf in Mariënvelde met geparkeerde trekkers een vrijheidsboodschap gebracht. Hoewel de gemeente niet enthousiast was, hopen de boeren met de symbolische fakkel mensen bewust te maken dat Nederland 75 jaar vrij is.

Lees verder

De Graafschap voelt steun voor promotie

De strijd van De Graafschap tegen het KNVB-besluit om geen promotie toe te staan wint aan steun in de voetbalwereld. Jurist Dolf Segaar hoopt vrijdag de rechter tijdens het kort geding aan de zijde van de Doetinchemmers te vinden, maar kijkt daarnaast vooruit naar een buitengewone ledenvergadering van de voetbalbond.

Lees verder

Doetinchem staat stil bij Dodenherdenking

Bij verschillende monumenten in de gemeente Doetinchem zijn maandagochtend bloemstukken en kransen gelegd. Op die manier wordt lokaal stilgestaan bij oorlogsslachtoffers, nu er geen grote bijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van Dodenherdenking.

Lees verder

Scouting draagt steentjes bij aan herdenking

Scoutinggroepen in Doetinchem hebben inwoners opgeroepen om een herdenkingssteentje te maken met een boodschap of hun naam er op. Deze zijn verzameld en maandag neergelegd bij het oorlogsmonument in het Mark Tennantplantsoen.

Lees verder

Zes nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt maandag dat er zes nieuwe inwoners uit de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Volgens de organisatie is er ten opzichte van zondag ook één nieuwe coronapatiënt overleden.

Lees verder

Vijf jongeren in Zeddam krijgen 'coronaboete'

Vijf jongeren hebben zaterdagnacht in Zeddam een 'coronaboete' gekregen omdat ze geen anderhalve meter afstand tot elkaar hielden. Ook zijn twee personen uit de groep aangehouden omdat ze agenten beledigden.

Lees verder

Politie maakt einde aan feest Winterswijk

De politie heeft zondagmorgen een verjaardagsfeest in Winterswijk beëindigd, daarbij werden ook harddrugs gevonden. Het feest vond plaats in een woning aan de Kleine Parallelweg.

Lees verder

Twee nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt zondag dat er twee inwoners uit de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Volgens de organisatie zijn er ten opzichte van zaterdag geen nieuwe mensen uit de regio overleden.

Lees verder

Vier nieuwe coronadoden in de Achterhoek

Het RIVM meldt zaterdag dat er vier inwoners uit de Achterhoek zijn overleden zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Ook zijn er vijf personen uit de regio opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting.

Lees verder

Kinderen sporten weer in Doetinchem

Kinderen uit Doetinchem die niet lid zijn van een sportvereniging konden vrijdagochtend hun energie kwijt tijdens een sportinstuif van Sportservice Doetinchem bij atletiekvereniging Argo. De versoepeling van de maatregelen die het toelaat dat jeugd tot en met achttien jaar weer mag sporten, werd door zowel de organisatie, als door de kinderen met blijdschap ontvangen.

Lees verder

Drie nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt vrijdag dat drie nieuwe Achterhoekers zijn opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Ten opzichte van donderdag zijn er volgens de organisatie geen personen uit de regio overleden.

Lees verder

Gelderland heeft noodfonds voor gemeenten

De acht Achterhoekse gemeenten kunnen rekenen op bijna 850.000 euro steun uit het noodfonds van de provincie Gelderland. Het bedrag is bedoeld om acute knelpunten in de eigen organisatie en samenleving aan te pakken.

Lees verder

Teststraat in Zelhem open voor docenten

In de teststraat van de GGD Noord- en Oost Gelderland in Zelhem zijn sinds begin april 650 zorgmedewerkers getest op het coronavirus, waarvan ongeveer een kwart positief werd getest. Vanaf volgende week kunnen ook personen uit andere doelgroepen zich melden bij de brandweerkazerne.

Lees verder

Dahliaknollen de grond in ondanks afgelasting

Hoewel de bloemencorso's in de regio zijn afgelast door de coronacrisis, staan verschillende dahliavelden in de Achterhoek na de zomer wel in bloei. Organisatoren van corso's bekijken of ze een aangepast bloemencorso kunnen organiseren.

Lees verder

De Graafschap start maandag met trainen

De spelers van De Graafschap starten maandag weer met trainen. Door de coronacrisis moest de selectie de afgelopen periode individueel werken aan hun fitheid.

Lees verder

Twee nieuwe coronadoden in Achterhoek

Twee nieuwe Achterhoekers zijn volgens het RIVM overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. In vergelijking met woensdag is één coronpatiënt opgenomen in het ziekenhuis, een inwoner van Oost Gelre.

Lees verder

Landwinkels boeren goed in coronacrisis

Landwinkels in de regio hebben het drukker dan normaal tijdens de coronacrisis. Boerderijwinkel Luemes uit Ulft en Landwinkel Smits uit De Heurne merken dat consumenten heel bewust kiezen voor hun winkels.

Lees verder

Kinderen laten ouderen lachen met snoepjes

De Stichting Laat Kinderen Lachen probeert tijdens de coronacrisis niet alleen bij jongeren een lach op het gezicht te toveren, maar ook bij andere inwoners van Oude IJsselstreek. Dit doet de stichting door kinderen een tas vol lekkernijen te laten bezorgen bij onder meer ouderen binnen de gemeente.

Lees verder

Twee nieuwe coronadoden in de Achterhoek

Het RIVM meldt woensdag dat er ten opzichte van de vorige update twee inwoners uit de Achterhoek zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Zowel in Oude IJsselstreek als in Bronckhorst steeg het aantal met één persoon.

Lees verder

Biotopwildpark Anholter Schweiz weer open

Het Biotopwildpark Anholter Schweiz heropent de poorten vrijdag, nadat het dierenpark eerder moest sluiten vanwege de coronacrisis. Daarvoor kreeg het wildpark vlak over de grens bij Gendringen dinsdagavond toestemming van de burgemeester van Anholt.

Lees verder

Ouders bezoeken kinderen in 'Tante Rikie'-SRV

Zorginstelling De Lichtenvoorde heeft een voormalige SRV-wagen in gebruik genomen als ontmoetingsplek voor cliënten en hun families. Door de coronamaatregelen is bezoek in de zorginstelling verboden.

Lees verder

Één nieuwe coronadode in de Achterhoek

Het RIVM meldt dinsdag dat er één nieuwe inwoner van Doetinchem is overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal inwoners van de Achterhoek dat opgenomen is in het ziekenhuis bleef gelijk ten opzichte van maandag.

Lees verder

Jolink treedt thuis op met Jolij en Terhorst

Bennie Jolink geeft woensdagmiddag op Facebook een akoestisch concert samen met Normaal-bandleden Ferdi Jolij en Willem Terhorst. De 73-jarige muzikant uit Hummelo geeft verder aan zich zorgen te maken over de coronacrisis.

Lees verder

Oranjesoezen voor ouderen in Silvolde

Met een volgepakte bakfiets gingen zeven vrijwilligers van Stichting de Zonnebloem langs de ouderen in Silvolde om ze een hart onder de riem te steken. In totaal werden er 122 dozen met oranjesoezen rondgebracht, om zo de cliënten een minder-eenzame Koningsdag te bezorgen.

Lees verder

Twee Aaltenaren overleden aan coronavirus

Het RIVM meldt maandag dat er twee nieuwe inwoners uit Aalten zijn overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Ook is er een coronapatiënt uit de gemeente opgenomen in het ziekenhuis.

Lees verder

Extra onderzoek naar welzijn Achterhoekers

De GGD onderzoekt het welzijn van de Achterhoekers in deze coronatijd met iedere vier weken een speciale vragenlijst. Op deze manier monitort de organisatie de gezondheid en het welzijn meer dan normaal.

Lees verder

Eén nieuw sterfgeval door corona in regio

Het RIVM meldt zondagmiddag dat er één nieuw sterfgeval bij is gekomen als gevolg van het coronavirus. Het gaat om een inwoner van Berkelland.

Lees verder

Preventief mondkapjes bij Marga Klompé

Zorgmedewerkers van Marga Klompé dragen sinds vrijdag preventief mondkapjes. De zorgorganisatie heeft hier samen met een aantal andere zorginstellingen toe besloten om de kans op besmetting nog kleiner te maken.

Lees verder

Housheer met Nederland naar EK Handbal

Dione Housheer uit Ulft is met de Nederlandse handbaldames geplaatst voor het Europees Kampioenschap (EK) van 2020 in Noorwegen. Door de uitbraak van het coronavirus worden er geen kwalificatiewedstrijden meer gespeeld, en dat betekent dat de Euro Handball Federatie (EHF) de teams toewijst aan de hand van eerder behaalde resultaten.

Lees verder

Burgemeesters willen duidelijkheid van Santiz

De burgemeesters van Doetinchem en Winterswijk willen snel duidelijkheid over de toekomst van het SKB en het Slingeland Ziekenhuis. Beide bestuurders schreven een open brief aan Santiz, de overkoepelende ziekenhuisorganisatie, naar aanleiding van het opstappen van Rolf de Folter.

Lees verder

Vier nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt zaterdag dat er vier inwoners uit de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus. Een inwoner uit Oude IJsselstreek overleed aan het virus.

Lees verder

'Coronahoester' opgepakt in Winterswijk

De politie heeft vrijdagavond in Winterswijk-Woold een man aangehouden nadat hij mensen in het gezicht hoestte en bedreigde met het coronavirus. Hij is ingesloten voor nader onderzoek.

Lees verder

Achterhoeks duo gaat viral met dialectcover

Het Achterhoekse duo Udo Klompenhouwer en Denise Kerkhof gaat viral met hun dialectversie van het wereldbekende 'I Got You, Babe' van UB40. Het duo zong vrijdagmorgen 'Ik Heb Ow, Schat' voor het eerst live in de Ochtendshow van Optimaal FM.

Lees verder

Huntenpop zet alles op alles voor 2021

Huntenpop zet alles op alles om de vanwege het coronavirus afgelaste editie van dit jaar in 2021 plaats te laten vinden. In hoeverre die ambitie werkelijkheid wordt, is op dit moment voor de organisatie lastig te zeggen door de grote onzekerheid bij enkele betrokken partijen, maar duidelijk is dat er deze zomer geen festival plaatsvindt in Ulft.

Lees verder

Drie nieuwe sterfgevallen door coronavirus

Drie nieuwe inwoners van de Achterhoek zijn volgens het RIVM overleden aan het coronavirus ten opzichte van de laatste update van woensdag. Één nieuwe Achterhoeker is opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesmetting.

Lees verder

Noodopvang voor kinderen in Montferland

Humankind heeft in samenwerking met de gemeente Montferland en Kindercentra Puck en Co een locatie in 's-Heerenberg ingericht voor noodkinderopvang. Eerder startte de organisatie ook al een 24-uurs noodopvang voor kinderen in Oude IJsselstreek.

Lees verder

Geen nieuwe coronadoden in de Achterhoek

Drie nieuwe inwoners van de Achterhoek zijn volgens het RIVM opgenomen in het ziekenhuis in verband met een coronabesmetting. In vergelijking met woensdag zijn er geen nieuwe overlijdensgevallen gemeld in verband met het virus.

Lees verder

Vakbond wil investeringen in infrastructuur

De Vakbondsraad Rijn-IJssel roept de Provincie Gelderland op om de coronacrisis aan te grijpen om te investeren in de infrastructuur van onder meer de Achterhoek. De internationale vakbond is bezorgd over de werkgelegenheid in het grensgebied en roept in een brief op om het vermogen in te zetten als steunfonds.

Lees verder

Pastoor steunt coronapatiënt in ziekenhuis

Het toedienen van de laatste sacramenten, de zogenoemde ziekenzalving, brengt pastoors bij ernstig getroffen coronapatiënten. Ondanks de vele maatregelen en kans op besmetting, ziet pastoor Hans Pauw van de Parochie Maria-Laetitia uit Doetinchem het als zijn roeping om gelovigen te steunen in de mogelijk laatste fase van hun leven, ook in het ziekenhuis.

Lees verder

Drie nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt dinsdag dat er drie nieuwe personen uit de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus. Er zijn twee nieuwe personen uit de regio aan het virus overleden.

Lees verder

Wooldse Veen in Winterswijk is afgesloten

Natuurgebied Wooldse Veen bij Winterswijk is afgesloten voor het publiek. Omdat er teveel bezoekers naar de locatie kwamen, konden de coronamaatregelen niet worden nageleefd.

Lees verder

Vier nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt maandag dat er vier nieuwe personen uit de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus. Er zijn twee nieuwe personen uit de regio aan het virus overleden.

Lees verder

Zorgen bij mantelzorgers in de Achterhoek

Mantelzorgers maken zich grote zorgen over de zorgverlening voor dierbaren. Nu locaties voor dagbesteding dicht zitten en thuishulpen hun inzet terugschroeven, komt er veel verantwoordelijkheid op hun schouders terecht.

Lees verder

Winterswijk kleurt oranje door vlaggetjes

Vereeniging Volksfeest Winterswijk en de Volksfeest Verenigingen uit de buurtschappen bezorgen bij alle huishoudens in Winterswijk een oranje vlaggenlijn, om op die manier de hele gemeente toch oranje te laten kleuren op Koningsdag. Vanwege de coronacrisis zijn alle evenementen rondom de feestdag afgelast.

Lees verder

RIVM meldt drie nieuwe coronadoden in regio

Het RIVM meldt zaterdag dat er drie nieuwe personen uit de Achterhoek zijn overleden aan het coronavirus. Het gaat om inwoners uit Doetinchem en Oude IJsselstreek.

Lees verder

RIVM meldt dertig coronadoden in de regio

Het RIVM meldt vrijdag dat er tot nog toe dertig mensen uit de Achterhoek zijn overleden aan het coronavirus. Daarnaast meldt het instituut dat er drie nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis zijn opgenomen.

Lees verder

3D-printers wachten op nieuwe 'go'

Achterhoekse jongeren die meedoen aan het 3D-printproject staan in de startblokken om wederom beugels te printen die kunnen worden gebruikt in spatschermen voor de zorgsector. Nadat eerder al tientallen onderdelen naar Zeeland waren gestuurd, wordt er in de regio nu bekeken in hoeverre er vraag naar is en of de productie moet worden overgenomen door een professioneel bedrijf.

Lees verder

Cadeautjes voor cliënten van 's Heeren Loo

Cliënten van zorginstelling 's Heeren Loo krijgen van hun begeleiders een extra hart onder de riem tijdens de coronacrisis. Tasjes met uiteenlopende cadeautjes worden de komende tijd afgeleverd bij de personen met een verstandelijke beperking.

Lees verder

Drie nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt donderdag dat er drie nieuwe coronapatiënten uit de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om twee inwoners van Oude IJsselstreek en iemand uit Oost Gelre.

Lees verder

Grootste paasvuur van regio wordt biomassa

Het hout dat onderdeel uitmaakte van het grote paasvuur van het VuurFestival in Meddo wordt biomassa. Door de coronacrisis was het niet mogelijk om het evenement door te laten gaan en door de droogte kon het ook niet zonder publiek worden ontstoken.

Lees verder

Drive-through door koeienstal in Hummelo

IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo lijdt net als andere horeca onder de coronacrisis. Om toch wat geld in het laatje te krijgen heeft de ijsverkoper een heuse 'Drive-Móóóh' geopend, waarbij bezoekers in de koeienstal onder het geloei van tientallen koeien een ijsje kunnen bestellen vanuit de auto.

Lees verder

Openluchttheater brengt miniconcerten

Het openluchttheater in Eibergen organiseert tijdens de coronacrisis miniconcerten op en rond het leegstaande podium. Hoewel optredens de komende tijd geen doorgang vinden, wil de organisatie met 'Buitengewoon Podium' donateurs toch tegemoet komen.

Lees verder

Geen nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt woensdag dat er geen nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het is voor het eerst sinds dat het RIVM de cijfers publiceert dat het aantal opnames niet stijgt in de Achterhoek.

Lees verder

De Timp komt naar Ulft met de TimpDrive

Snackverkoper De Timp is vanaf vrijdag te bezoeken in Ulft. De eigenaren openen na locaties in Zieuwent en Lichtenvoorde ook een tijdelijke TimpDrive op het terrein van Huntenpop bij de Oude IJssel.

Lees verder

Vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt dinsdag dat er vijf nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het gaat om inwoners van Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Berkelland.

Lees verder

Vijf nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt maandag dat er vijf nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het gaat om inwoners uit Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre en Oude IJsselstreek.

Lees verder

Drie nieuwe patiënten met corona opgenomen

Drie nieuwe patiënten in de Achterhoek zijn opgenomen met een coronabesmetting. Dat blijkt uit de cijfers die het RIVM zondagmiddag bekend maakte.

Lees verder

Ruim twee ton onderschept bij grens A12

Bij een grenscontrole op de A12 bij Babberich zijn zaterdag twee mannen aangehouden. Het duo probeerde bijna 230.00 euro over de grens te smokkelen.

Lees verder

Marechaussee ziet minder drukte bij grens

De Achterhoek geeft ook op zaterdag goed gehoor aan de oproep om niet de grens met Nederland en Duitsland over te steken. Het hele paasweekend voert de Koninklijke Marechaussee steekproefsgewijs grenscontroles uit, waarmee onnodige passages moeten worden ontmoedigd.

Lees verder

Twee nieuwe patiënten met corona in regio

Het RIVM meldt zaterdag dat er twee nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het gaat om twee inwoners van Montferland.

Lees verder

Bronkhorst brengt lucht in bij OperationAir

Bronkhorst High-Tech staat tijdens de coronacrisis in het teken van de productie van onderdelen voor beademingsapparatuur als onderdeel van OperationAir. Volgens het bedrijf uit Ruurlo snijdt het mes daardoor aan twee kanten, want naast werkgelegenheid voor de regio, dragen ze ook bij aan de strijd tegen het coronavirus.

Lees verder

Marechaussee ziet gehoorzame Achterhoek

De Koninklijke Marechaussee voert gedurende het hele paasweekend controles uit op grensovergangen tussen Nederland en Duitsland. Alleen essentieel verkeer zou de grens moeten passeren door het ontmoedigingsbeleid, volgens de organisatie luistert de Achterhoek goed naar die oproep.

Lees verder

Twee nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt vrijdag dat er twee nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het gaat om inwoners van Oude IJsselstreek en Oost Gelre.

Lees verder

Waterschap wil geen drukte rond het water

Het Waterschap Rijn en IJssel waarschuwt in aanloop naar het paasweekeinde voor drukte op en rond de wateren. De organisatie roept op zo veel mogelijk thuis te blijven en heeft borden geplaatst.

Lees verder

Zorghotel in Gaanderen voor coronazieken

Het zorghotel van Azora, Careaz, Gouden Leeuw Groep, Marga Klompé, Markenheem en Sensire is donderdag in Gaanderen geopend met een potentiele capaciteit voor 64 mensen. De locatie is tot stand gekomen in samenwerking met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en is bedoeld voor coronapatiënten die zorg nodig hebben en niet thuis verzorgd kunnen worden.

Lees verder

Vier nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt donderdag dat er vier nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het gaat om inwoners van Doetinchem, Oude IJsselstreek en Bronckhorst.

Lees verder

Oude IJsselstreek komt met 'coronabudget'

Oude IJsselstreek stelt een 'coronabudget' van 100.000 euro in voor ondersteuning in het sociaal domein. Daarmee wil de gemeente te hulp schieten bij schrijnende situaties waarbij een besluit niet kan worden uitgesteld.

Lees verder

Duitsers niet welkom op markt Dinxperlo

Burgemeester Anton Stapelkamp van Aalten roept inwoners van Duitsland met klem op om niet naar de weekmarkt in Dinxperlo te komen. Hij sluit daarmee aan bij de visie van Duitse overheden.

Lees verder

Coronabesmetting op Graafschap College

Een student van het Graafschap College is besmet geraakt met het coronavirus. Dat laat de Achterhoekse onderwijsinstelling woensdag weten in een bericht op de website.

Lees verder

Streep door jubileum Farm & Country Fair

De organisatie van de Farm & Country Fair in Aalten heeft wegens de coronacrisis een streep gezet door de jubileumeditie. Het bekende plattelandsevenement zou in juni voor de 25e keer plaatsvinden.

Lees verder

Winterswijks pakket voor opgesloten Reiss

Een groep Winterswijkse sporters heeft een verrassingspakket gestuurd naar Johanna Reiss, een voormalig inwoonster van het dorp die in de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken. De 88-jarige vrouw zit door de coronacrisis 'opnieuw opgesloten' in haar appartement in het zwaar getroffen New York.

Lees verder

Ostendorp gunt KNVB tijd voor beslissing

De onzekerheid voor De Graafschap over het al dan niet uitspelen van de Keuken Kampioen Divisie duurt voort. De KNVB maakte dinsdag bekend in te zetten op het uitspelen van de betaald voetbalcompetities, maar pas als het volgens RIVM veilig is.

Lees verder

Tablets voor coronapatiënt in ziekenhuis

Het Slingeland Ziekenhuis en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix gaan tablets inzetten om mogelijke coronapatiënten door middel van beeldbellen contact te laten houden met hun familie. Eerder besloten de ziekenhuizen dat coronapatiënten geen bezoek meer mochten ontvangen.

Lees verder

Drie nieuwe patiënten uit regio opgenomen

Het RIVM meldt dinsdag dat er drie nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het gaat om een inwoners van Doetinchem, Bronckhorst en Berkelland.

Lees verder

Testlocatie voor corona in kazerne Zelhem

In de brandweerkazerne in Zelhem is dinsdag een testlocatie voor het coronavirus geopend. Zorgmedewerkers met klachten kunnen zich daar laten controleren op een mogelijke besmetting.

Lees verder

Duitsers stellen IC open voor Nederlanders

De intensive care-afdelingen van Bocholt, Borken en Ahaus nemen vanaf maandag ernstig zieke Nederlanders die lijden aan het coronavirus op. Daarmee geven de ziekenhuizen gehoor aan de oproep van de staatssecretaris van Volksgezondheid voor Noordrijn-Westfalen, Karl-Josef Laumann.

Lees verder

Grens met Duitsland blijft open voor verkeer

De grensovergangen met Duitsland blijven voorlopig open voor noodzakelijk verkeer. Hoewel Nederland sinds vorige week te boek staat als risicogebied, is niet gekozen voor een afsluiting van de grens.

Lees verder

Kinderen zetten 3D-printers in voor de zorg

Het 3D-printproject voor kinderen in de Achterhoek krijgt door de coronacrisis een bijzonder vervolg. Dinsdag worden zestig in de regio geprinte beugels naar Vlissingen gebracht, waar ze worden samengevoegd tot beschermende kappen die onder meer door ambulancepersoneel kunnen worden gebruikt.

Lees verder

Doetinchem geeft uitstel lokale heffingen

Ondernemers in Doetinchem mogen lokale heffingen van de gemeente later betalen. Ze krijgen hiervoor uitstel tot 1 oktober 2020.

Lees verder

Twee nieuwe coronabesmettingen in regio

Het RIVM meldt zondag dat er twee nieuwe personen uit de Achterhoek in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting. Het gaat om een inwoner uit Montferland en Oost Gelre.

Lees verder

Only Friends laat kinderen thuis bewegen

Normaal gesproken kunnen kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking elk weekend sporten bij Only Friends Achterhoek, maar het coronavirus gooit nu even roet in het eten. Daar bedacht de sportclub wat op en daarom werden de kinderen dit weekend thuis opgezocht om even lekker te bewegen.

Lees verder

Deels Doetinchemse band FRÉ zit niet stil

FRÉ, een Duits-Nederlandse band waarvan zangeres Frederike Berendsen van origine uit Doetinchem komt, zit deze dagen niet stil. Om onder de aandacht te blijven is de band geregistreerd bij Please Don’t Stop The Music en wordt er online opgetreden.

Lees verder

Emmerich ontraadt bezoek aan Nederland

Het Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, heeft vrijdagavond Nederland als risicogebied aangewezen. Stadt Emmerich raadt daarom onnodige en toeristische bezoeken aan Nederland af.

Lees verder

Één nieuwe patient in de regio met corona

Het RIVM meldt zaterdag dat een nieuwe persoon uit de gemeente Oost Gelre met corona is opgenomen in het ziekenhuis. In de andere Achterhoekse gemeenten zijn er geen nieuwe gevallen bijgekomen.

Lees verder

Onduidelijkheid blijft voor De Graafschap

De Keuken Kampioen Divisie heeft vrijdag een statement gepubliceerd over de vervolmaking van de competitie. Er resteren twee scenario’s, waarbij goedkeuring van het RIVM noodzakelijk is voor het eventueel uitspelen.

Lees verder

Achterhoekse jeugd schiet ouderen te hulp

Kruiswerk Helpt en Achterhoek Werkt slaan de handen ineen om jonge vrijwilligers klussen te laten doen voor kwetsbare ouderen die dit vanwege de coronacrisis niet meer kunnen. De organisaties merken dat name die doelgroep het lastig vindt om zelf hulp in te schakelen.

Lees verder

Twee nieuwe coronapatiënten opgenomen

Het RIVM meldt vrijdag dat er twee nieuwe personen uit de Achterhoek zijn opgenomen in het ziekenhuis wegens een coronabesmetting. Het gaat om een persoon uit Oude IJsselstreek en een inwoner van de gemeente Doetinchem.

Lees verder

Oude IJsselstreek sluit drie drukke gebieden

Oude IJsselstreek stelt gebiedsverboden in voor locaties in Ulft, Terborg en Silvolde. Het betreft plekken waar ondanks de maatregelen veel mensen samenkomen.

Lees verder

Online les voor leerlingen van Muziekschool

De Muziekschool Oost-Gelderland verplaatst de muzieklessen naar online platformen, nu de instelling haar deuren vanwege het coronavirus gesloten moet houden tot 28 april. Docenten zetten onder meer Skype en YouTube in om leerlingen te helpen met hun instrumenten.

Lees verder

Één nieuwe patiënt met corona opgenomen

Het RIVM meldt donderdag dat, net als woensdag, opnieuw één nieuw persoon uit de Achterhoek is opgenomen in het ziekenhuis wegens een coronabesmetting. Het gaat om een persoon uit Oude IJsselstreek, in totaal liggen er drie coronapatiënten uit die gemeente in het ziekenhuis.

Lees verder

Ziekenhuizen schikken zich naar verdeling

Het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk schikken zich naar de landelijke coördinatie van de verdeling van coronapatiënten. Op dit moment hebben de ziekenhuizen nog voldoende capaciteit, qua IC-bedden, maar ook qua personeel.

Lees verder

Actiegroep FDF doneert materialen voor zorg

De actiegroep Farmers Defence Force is een doneeractie gestart om geld en goederen in te zamelen voor mensen in de zorg die beschermingsmiddelen nodig hebben. Op deze manier wil de belangengroep, die zich de afgelopen maanden liet horen in de stikstofdiscussie, de zorg een warm hart toedragen.

Lees verder

Één nieuwe patiënt met corona opgenomen

Het RIVM meldt woensdag dat er één nieuw persoon is opgenomen in het ziekenhuis ten gevolge van een coronabesmetting. Het gaat om één persoon uit de gemeente Montferland, in totaal liggen er vier coronapatiënten uit de gemeente in het ziekenhuis.

Lees verder

Azora waakt voor extra coronabesmettingen

Azora is bang dat er nog meer coronabesmettingen volgen op hun locaties, ondanks de maatregelen die zij genomen hebben. Vorige week werd bekend dat enkele bewoners van de zorgorganisatie met het virus opgelopen hebben.

Lees verder

Achterhoekse clubs blijven in hoofdklasse

De KNVB heeft besloten om het amateurvoetbal voor de rest van dit seizoen te schrappen en een streep te zetten door kampioenschappen, promoties en degradaties. Het besluit betekent dat er volgend jaar weer vier Achterhoekse clubs in de hoofdklasse spelen.

Lees verder

Streep door bloemencorso in Lichtenvoorde

Het bloemencorso in Lichtenvoorde gaat dit jaar niet door. De coronacrisis is voor de organisatie reden om een streep door het evenement dat op zondag 13 september zou plaatsvinden te zetten.

Lees verder

Zestien coronapatiënten uit regio opgenomen

Zestien personen uit de Achterhoek worden volgens het RIVM momenteel behandeld in een ziekenhuis voor een besmetting met het coronavirus. Vijf personen daarvan komen uit de gemeente Doetinchem.

Lees verder

Persoon uit Aalten overleden door corona

De gemeente Aalten heeft maandag bekend gemaakt dat een inwoner is overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. Het is de eerste Achterhoekse gemeente die een overlijdensgeval door het virus bevestigt.

Lees verder

Één nieuwe coronabesmetting in de regio

Het RIVM meldt maandag dat er één nieuw persoon uit de Achterhoek positief is getest op het coronavirus. De besmetting werd geconstateerd bij een persoon uit Doetinchem, waardoor het aantal bevestigde coronapatiënten in die gemeente opliep naar 24.

Lees verder

Oorlogsherdenking in Etten in sobere vorm

De meeste herdenkingen in de regio in het kader van 75 jaar bevrijding gaan vanwege de coronacrisis niet door. In Etten zal dinsdag de herdenking van de bevrijding door de Canadezen op 31 maart 1945 echter wel plaatsvinden, maar zonder aanwezigen.

Lees verder

Bibliotheek gaat boeken aan huis bezorgen

Bibliotheek West-Achterhoek start vanaf maandag een coronaservice. Zo brengen de bibliotheken in Doesburg, Bronckhorst en Doetinchem boeken aan huis bij leden en kunnen e-books of luisterboeken vanaf de site gedownload worden.

Lees verder

Vier bewoners Azora besmet met corona

Vier bewoners van zorginstelling Azora zijn besmet met het coronavirus. De cliënten verblijven op drie verschillende locaties, meldt Azora op haar website.

Lees verder

Buurtsport houdt ouderen in beweging

Helpgewoon Buurtsport in Oude IJsselstreek houdt de ouderen en mindervaliden in beweging nu zij niet naar de reguliere trainingen kunnen. Speciaal voor hen is er afgelopen week een beweegplanner gemaakt met oefeningen die ze kunnen doen om in conditie te blijven.

Lees verder

Aantal coronagevallen in regio blijft oplopen

Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus blijft oplopen, vooral in de westelijke Achterhoek. In enkele dagen kwamen er in Oude IJsselstreek, Montferland, Doetinchem en Bronckhorst negentien besmettingen bij.

Lees verder

Corona-aantal in een week ruim verdubbeld

Het aantal coronabesmettingen in de Achterhoek is een week tijd ruim verdubbeld van vijftien naar veertig. Het RIVM meldt vrijdag dat er vijf nieuwe personen uit de regio positief getest zijn op het coronavirus.

Lees verder

Winterswijker levert honderden mondkapjes

Verloskundigen in Winterswijk dragen sinds donderdagmorgen mondkapjes die door Henk Korten zijn bezorgd. De Winterswijker levert mondkapjes uit China aan zorginstanties die erom zitten te springen.

Lees verder

Ziekenhuizen beperken bezoek coronapatiënten

Coronapatiënten in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk mogen vanaf zaterdag geen bezoekers meer ontvangen. Wel wordt een aantal uitzonderingen gemaakt voor specifieke gevallen.

Lees verder

Sportschool Varsseveld brengt toestel thuis

Nu sportscholen zijn gesloten op last van het kabinet en mensen veel thuis zitten, loopt het sporten voor veel mensen anders dan normaal. Sportschool Vital uit Varsseveld leent toestellen uit en brengt deze langs bij de leden.

Lees verder

Noodverordening raakt recreatie in regio

De nieuwe noodverordening die vanaf donderdagavond geldt in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) raakt het recreatieleven in de regio. Ook wordt gedreigd met boetes als mensen zich niet houden aan de beperkende maatregel van anderhalve meter afstand houden.

Lees verder

Oude IJsselstreek steunt ondernemers extra

Oude IJsselstreek gaat de ondernemers in de gemeente extra ondersteunen. Het pakket met maatregelen bestaande uit vijf onderdelen, biedt financiële verlichting tijdens de coronacrisis.

Lees verder

Negen nieuwe coronabesmettingen in regio

Het RIVM meldt donderdag dat er negen nieuwe personen uit de Achterhoek positief zijn getest op het coronavirus. In de gemeente Doetinchem liep het aantal bevestigde besmettingen op van tien naar zestien.

Lees verder

De Boetners droppen ‘Goeien Zin’ in crisistijd

De dialectrockers van De Boetners brengen vrijdag een nieuwe single uit, genaamd ‘Goeien Zin’. Alle optredens van de band zijn tot eind mei geschrapt door de coronacrisis, maar dat was geen reden om de release uit te stellen.

Lees verder

De Baat roept op om de vlag uit te steken

Burgemeester Peter de Baat roept alle Montferlanders op om de vlag uit te steken. Vanwege het coronavirus zijn alle herdenkingen afgelast en door de vlag uit te steken hoopt de burgemeester dat zijn inwoners toch stil staan bij 75 jaar vrijheid.

Lees verder

Zanger steekt senioren hart onder de riem

Zanger Peter Borkes stak woensdagmorgen de bewoners en medewerkers van verpleeghuis De Schuylenburgh in Silvolde een hart onder de riem. Met zijn vertolking van 'You'll never walk alone' wilde de entertainer de bewoners opvrolijken nu ze niet meer naar buiten mogen en ook geen bezoek meer mogen ontvangen.

Lees verder

Knipping ziet Spelen in het water vallen

De Olympische droom van zwemmer Arjan Knipping uit De Heurne spatte dinsdagmiddag voorlopig uiteen toen de Spelen verplaatst werden naar 2021. De 200 en 400 meter wisselslagzwemmer begrijpt de beslissing en was ook opgelucht vanwege zijn eigen gebrek aan voorbereiding de laatste weken.

Lees verder

Drie nieuwe coronapatiënten in Achterhoek

Het RIVM meldt woensdag dat er drie nieuwe personen uit de Achterhoek positief zijn getest op het coronavirus. In de gemeente Doetinchem liep het aantal bevestigde besmettingen op van acht naar tien.

Lees verder

Nieuwenhuis toont artistiek talent op fiets

Wielrenner Joris Nieuwenhuis uit Zelhem heeft zich op zijn fiets van zijn meest artistieke kant laten zien. De renner van Team Sunweb fietste met hulp van de 'Strava-app' de boodschap 'Stay Home' en een hartje op de wegen rondom Zelhem.

Lees verder

Coronabesmettingen in locaties Sensire

In drie locaties van Sensire, waaronder Den Ooiman in Doetinchem, zijn bewoners besmet geraakt met het coronavirus. De personen zijn volgens de zorgorganisatie overgebracht naar een speciale afdeling.

Lees verder

Schouwburg Amphion puzzelt door corona

Schouwburg Amphion in Doetinchem verwacht dat het volgende theaterseizoen door alle verplaatsingen het drukste ooit wordt. Tot juni kunnen er geen voorstellingen plaatsvinden, wat naast financiële consequenties een grote puzzel met zich meebrengt.

Lees verder

VuurFestival afgelast vanwege coronavirus

Het VuurFestival in Meddo is als gevolg van de verscherpte maatregelen van het kabinet afgelast. Het evenement zal niet worden verplaatst naar een moment later dit jaar.

Lees verder

Drank wordt desinfectiemiddel in Zelhem

Distilleerderij De Bronckhorst in Zelhem is overgestapt van het stoken van whisky op het produceren van desinfectiemiddel. Eigenaar Erik Legters zet Kanon bier van Grolsch en Achterhoekse wijnen om in middelen waar de medische wereld ernstig om verlegen zit.

Lees verder

Drie scenario's resteren voor De Graafschap

De KNVB heeft dinsdagmiddag bekend gemaakt dat het drie scenario's heeft voor het verdere verloop van het seizoen in het betaald voetbal. De Nederlandse voetbalbond beslist dat er in ieder geval tot 1 juni geen publiek bij wedstrijden welkom is.

Lees verder

Zeven nieuwe coronabesmettingen in regio

Het RIVM meldt dinsdag dat er zeven nieuwe personen uit de Achterhoek positief zijn getest op het coronavirus. In de gemeente Oost Gelre liep het aantal bevestigde besmettingen op van twee naar zes.

Lees verder

Druk van ketel bij Achterhoek VO door besluit

De druk is van de ketel bij Achterhoek VO door het besluit van de minister om het centraal examen te schrappen. De overkoepelende organisatie van middelbaar onderwijs in de regio zet zich nu in om het schoolexamen voor leerlingen voor juni af te laten ronden.

Lees verder

Hootchie Koe festival in Varsseveld afgelast

Het festival Hootchie Koe in Varsseveld wordt dit jaar afgelast. Dat besluit komt voort uit de nieuwe maatregelen die het kabinet maandagavond bekendmaakte.

Lees verder

Over De Top in Lichtenvoorde gaat niet door

Het festival Over De Top in Lichtenvoorde wordt dit jaar afgelast. Dat besluit komt voort uit de nieuwe maatregelen die het kabinet maandagavond bekendmaakte. 

Lees verder

Doetinchem houdt zich aan coronaregels

Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem ziet dat de inwoners van zijn gemeente zich voor het overgrote deel aan de maatregelen houden zoals die door het kabinet zijn opgelegd. Waar in andere delen van het land veel mensen op openbare plekken als het strand samen kwamen, is dat volgens de burgervader in Doetinchem niet het geval.

Lees verder

Orion in onzekerheid na stoppen seizoen

Active Living Orion zit in onzekerheid nu de Nederlandse Volleybalbond dit weekend besloot het seizoen te stoppen en geen landskampioen aan te wijzen. De Doetinchemse club is druk in gesprek met alle partijen om in kaart te brengen wat dit voor gevolgen heeft. 

Lees verder

Drie nieuwe coronapatiënten in de regio

Sinds zondag zijn er drie bevestigde coronapatiënten bijgekomen in de gemeenten in de Achterhoek. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM maandagmiddag bekend maakte.

Lees verder

Muzikaal hart onder riem voor Markenheem

Bewoners en medewerkers van zorgorganisatie Markenheem kregen zondagmiddag een muzikale verrassing op de locatie Schavenweide vanaf de J.F. Kennedylaan in Doetinchem. Een groep speelde muziek en zong voor de ramen om zo een hart onder de riem te steken van de mensen die door het coronavirus in een lastige periode zitten.

Lees verder

De Graafschap in onzekerheid door crisis

De Graafschap zou tekenen voor een ‘noodscenario’ vanuit de KNVB waarbij het zonder het seizoen uit te spelen zou promoveren, maar hoopt op een vervolg van de competitie. Algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp poogt tegelijkertijd beleid te maken om de voetballoze periode financieel te overbruggen.

Lees verder

Graafschap College verlengt aanmeldtermijn

Het Graafschap College heeft de aanmelddatum voor nieuwe studenten wegens de coronacrisis een maand opgeschoven tot 1 mei. Daarnaast besluit de school om bij examinering voorrang te geven aan studenten die voor 1 oktober hun diploma kunnen halen.

Lees verder

Afscheid CYNBEL uitgesteld door Corona

Het afscheid van de Aaltense band CYNBEL is uitgesteld vanwege de Corona-crisis. De band zou eigenlijk op 11 april een afscheidsconcert houden in De Hofnar in Aalten, maar dat is uitgesteld.

Lees verder

Boumans wil onderzoek naar WOII-bommen

Burgemeester Mark Boumans wil onderzoek doen naar de bombardementen op Doetinchem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 19, 21 en 23 maart gooiden de geallieerden bommen op de binnenstad, wat aan meer dan honderd inwoners het leven kostte. Ook de binnenstad werd totaal verwoest. 

Lees verder

RIVM meldt eerste coronapatiënt Winterswijk

Het RIVM meldt zaterdag dat er zes nieuwe personen uit de regio positief zijn getest op het coronavirus. Voor het eerst werd ook een Winterswijk een coronabesmetting vastgesteld, daarmee zijn in alle Achterhoekse gemeenten coronabesmettingen bevestigd.

Lees verder

Nieuw collectief over grens in coronastrijd

De Duitse regio Noordrijn-Westfalen, onder andere grenzend aan de Achterhoek, heeft in samenwerking met België en Nederland vrijdag een overleggroep opgericht om het coronavirus in te dammen. Grensoverschrijdend verkeer en de beschikbaarheid van ziekenhuisbedden zijn belangrijke onderwerpen in de zogenoemde taskforce.

Lees verder

Wijkagent uit zorgen over jongeren op straat

Wijkagent Wim Beernink spreekt zijn zorgen uit over jongeren die samenkomen op straat in Winterswijk. Hij merkt dat ze zich weinig aantrekken van de oproep om zo min mogelijk contact te hebben en afstand te bewaren.

Lees verder

RIVM meldt nieuwe coronapatiënten in regio

Het RIVM meldt vrijdag dat er vijf nieuwe personen uit de Achterhoek positief zijn getest op het coronavirus. Winterswijk is de enige gemeente in de regio waar volgens de organisatie nog geen officiële besmetting is.

Lees verder

Gemeentes verdeeld over warenmarkten

De gemeentes in de Achterhoek zijn verdeeld over de vraag of de warenmarkten doorgang kunnen vinden. Vooralsnog gaan de markten in Doetinchem, Oude IJsselstreek en Montferland door, terwijl de markt in Winterswijk eerder werd verboden door burgemeester Joris Bengevoord.

Lees verder

Eerste officiële coronabesmetting in Aalten

Bij een inwoner van Aalten is het coronavirus geconstateerd, de patiënt zit in thuisisolatie. Het is de eerste officieel geregistreerde coronabesmetting in de gemeente.

Lees verder

Burgemeester verbiedt markt in Winterswijk

De Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord heeft donderdagmiddag een noodbevel afgevaardigd om de Winterswijkse warenmarkt te verbieden. Eerder nam de warenmarkt nog maatregelen tegen het coronavirus, zo werd onder meer de afstand tussen de marktkooplui en hun klanten vergroot.

Lees verder

Drogist in Winterswijk zet beveiliger in

Bij drogisterijketen Medikamente Die Grenze in Winterswijk staat deze week een beveiliger bij de ingang. Het agressieve gedrag van sommige klanten, die meer doosjes paracetamol willen kopen dan het ene doosje dat is toegestaan, noopte de bedrijfsleidster tot het inhuren van een beveiliger.

Lees verder

Sensire weert bezoekers uit verpleeghuizen

Zorgorganisatie Sensire weert vanaf vrijdag alle bezoekers aan de verpleeghuizen. Ook is het voor bewoners dan niet langer mogelijk om buiten de locatie een wandeling te maken of een boodschap te doen.

Lees verder

Pannenkoekendrive-in als oplossing in Wehl

Pannenkoekenhuis De Zon uit Wehl moest net als alle andere horeca haar deuren dit weekend sluiten, als oplossing opende het restaurant woensdagmiddag een heuse pannenkoekendrive-in. Volgens eigenaar Amado van Campen moet de horeca inventief zijn om deze crisistijden te doorstaan.

Lees verder

RIVM meldt vijf nieuwe coronabesmettingen

Het RIVM meldt vijf nieuwe coronabesmettingen in de Achterhoek. Volgens de laatste cijfers, waarvan de data wordt aangeleverd door de GGD en de gemeenten, zijn ook in Doetinchem en Berkelland personen positief getest.

Lees verder

Voedselbanken in regio voorlopig voorzien

De Voedselbanken in de Achterhoek kampen voorlopig niet met een tekort aan vrijwilligers of etenswaren. De organisaties weten niet hoe het in de komende weken gaat, hoewel zich de nodige ‘helpende handjes’ aandienen.

Lees verder

Orion kan hopen op vervolg van competitie

Active Living Orion kan mogelijk het eredivisieseizoen in het volleybal nog vervolmaken. Alle competities onder het hoogste niveau zijn door de nationale volleybalbond Nevobo uit de kalender geschrapt wegens de coronacrisis.

Lees verder

Gruitpoort gaat telefonisch voorlezen

De Gruitpoort start samen met Kruiswerk Achterhoek en Liemers een initiatief om naar inwoners toe te komen tijdens de coronacrisis. Met De Telefonische Voorleesbrigade kunnen inwoners van Doetinchem, Montferland, Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Doesburg kiezen om via de telefoon voorgelezen te worden.

Lees verder

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)