Corona-uitbraak wake-upcall in Oost Gelre

Gepubliceerd: 17-09-2020 13:09. Bijgewerkt: 17-09-2020 13:39

Burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre doet een beroep op de zelfdiscipline van de inwoners van Oost Gelre. Met handhaven alleen kan de uitbraak van het coronavirus in verschillende kernen van haar gemeente niet worden ingedamd.

"De handhavers kunnen niet op alle plekken tegelijk zijn", aldus Bronsvoort. De oorzaak van de coronabesmettingen zijn onder meer feestjes in Vragender en Lichtenvoorde. Inwoners van Vragender, Mariënvelde en Zieuwent zijn daar besmet geraakt met het virus. Onder hen zijn leden van de voetbalverenigingen KSV, Longa'30 en HMC'17. In navolging van die clubs wordt er momenteel bij Erix in Lievelde ook niet gevoetbald.

De burgemeester spreekt van een 'enorme wake-upcall'. "We hebben een rustig beeld gehad, maar het virus is niet weg. We hadden voor afgelopen weekend al goede afspraken gemaakt met de horeca, die zelf ook beveiligers heeft ingezet. We hebben ook extra boa's ingezet, hebben daarvoor extra capaciteit ingehuurd. Maar het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, het begint voor iedereen individueel."

Roomse Blijheid?
Wordt het overwegend katholieke Oost Gelre slachtoffer van Roomse Blijheid? "Dat zou ik niet durven zeggen, maar we zijn wel een bourgondische gemeente", erkent Bronsvoort. "Maar wat je in het hele land ziet - het aantal jongeren dat getroffen wordt door corona neemt toe - dat zie je bij ons ook."

'Dit hakt erin'
Volgens Bronsvoort heeft de corona-uitbraak het leven in de gemeente beïnvloed. "Dit hakt erin in zo'n kleine gemeenschap, zeker in de kleine kernen. De GGD heeft geen advies gegeven aan de sportclubs om het complex te sluiten, die verantwoordelijkheid hebben ze zelf genomen. Elke vereniging heeft een eigen afweging gemaakt en ze hebben goed gehandeld."

Oost Gelre niet op slot
Oost Gelre blijft inzetten op de zelfdiscipline van de inwoners. "Neem je verantwoordelijkheid zeg ik tegen iedereen en dat gaat niet vanzelf", aldus Bronsvoort. "Als gemeente gaan we niet alles op slot gooien, we willen de economie ook aan de gang houden."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)