Ulft, Netherlands

Coffeeshopprobleem kleiner dan het lijkt

Regio8 | 23 april 2015 23:33 | Aangepast op 23 april 2015 23:33
De politie, mensen van IrisZorg en onderzoeksinstituut Trimbos, vertegenwoordigers van scholen en scholieren, de eigenaren van de coffeeshops zelf en omwonenden, allemaal waren ze donderdagavond met maar één doel in het Doetinchemse gemeentehuis: de gemeenteraad vanuit hun eigen oogpunt inlichten over hun standpunt rondom het coffeeshopbeleid. Onder leiding van gespreksleider Anja Wormeester mochten alle partijen in twee rondes hun standpunten uit de doeken doen en op elkaars standpunten reageren.

Uit de eerste ronde kwam naar voren dat er veel ingezet moet worden op preventie zodat scholieren en jongeren ervan weerhouden worden om drugs te gebruiken. Toch was niemand ervoor om de coffeeshops helemaal te verbannen. Een van de gehoorde standpunten daarbij was dat coffeeshops veel makkelijker te controleren zijn dan de straatdealers waarbij niet duidelijk is waar de weed vandaan komt en of het wel zuiver spul is.

In de tweede ronde kwamen ook de eigenaren van de beide coffeeshops aan het woord, net als de buurt en het citymanagement en IG&D. Daaruit blijkt dat alles valt of staat met goed management van de coffeeshop. Beide eigenaren werden door hun buurt gecomplimenteerd: sinds er een goede bedrijfsvoering is, is de overlast al een heel stuk minder geworden. In deze ronde kwam ook de verhuizing van coffeeshops naar een industrieterrein aan de orde. Alle partijen waren het erover eens dat dat geen oplossing is. Jan van der Heijden, de exploitant van 't Rotterdammertje, vertelde dat hij 's avonds laat wel eens langs de beoogde locatie voor zijn coffeeshop rijdt "Ik zou daar niet graag vandaan rijden met de dagopbrengst bij me. Het is daar hartstikke donker en er is niemand te zien." Hij wijst naar de politieagenten en zegt "ik zou hen dan graag bij me hebben." Jos Tiemessen, centrummanager, ziet een coffeeshop in de binnenstad ook wel zitten. "Ik wil er geen in de Hamburgerstraat, maar aan de rand van de binnenstad, waar nu Diamonds bijvoorbeeld al zit, moet gewoon kunnen." Wijkagent centrum Fons Bouwmeister vult hem aan: "Een eigenaar waarmee goede afspraken gemaakt kunnen worden, is belangrijker dan de locatie van de coffeeshop." Burgemeester Joosten verklaarde na afloop van de avond ook dat alles valt en staat met goede afspraken en het direct aanpakken en oplossen van de problemen. "Wat vanavond erg naar voren kwam is dat alles er vanaf hangt hoe je de zaken aanpakt en dat we ook in Doetinchem verschillende ervaringen hebben: Periodes waarin het beter ging en periodes waarin het minder goed ging. Het is heel belangrijk dat er direct overleg is tussen bewoners, politie, een coffeeshopeigenaar, dat maakt wel dat als er problemen zijn we dan ook gezamenlijk maatregelen kunnen treffen.

Eén ding werd er door de partijen aan tafel niet gedaan: een conclusie getrokken. Die rol is weggelegd voor de gemeenteraad. De leden daarvan gaan aan de hand van de nu gehoorde informatie een nieuw beleid maken rondom de coffeeshops in Doetinchem.

Lees ook

Minimaal zestig woningen op voormalig voetbalvelden Lengel

Altijd al op een voormalig voetbalveld willen wonen? Het kan over een tijdje in Lengel. Nu voetbalcl...

Showdown-sporters uit Wehl zoeken nieuwe scheidsrechters

Showdown-vereniging BonBini uit Wehl is de enige club in de Achterhoek waar mensen met een visuele b...

Legendarisch kerstverhaal komt naar Braamt: "Het is nog steeds actueel"

Kerstmis staat weer voor de deur. Daarom vindt Geert Prein, eigenaar van het Land van Jan Klaassen, ...

Ruim 550 nieuwe woningen in Varsseveld, wijk moet aandoen als park

In de nieuwbouwwijk de Tuit in Varsseveld worden er de komende jaren 566 nieuwe woningen gebouwd. On...

Uitslaande brand in schuur bij woning in Zelhem

In een schuur achter een woning van een ouder echtpaar aan de Keijenborgseweg in Zelhem is vrijdagoc...

Temperatuur gaat oplopen, voorspelt weerboer Gerrit Vossers vanuit Ulft

Gerrit Vossers neemt iedere vrijdag de weersvoorspellingen voor het weekend in de Achterhoek door. V...