Coalitie zonder VVD advies Oude IJsselstreek

Gepubliceerd: 19-04-2018 23:04. Bijgewerkt: 19-04-2018 23:56

Een coalitie van Lokaal Belang en CDA wordt als beste optie gezien in Oude IJsselstreek om het nieuwe college te gaan vormen. Informateur René van Dijk neemt hiermee huidig coalitiepartner VVD niet mee in zijn advies aan de partijen.


“Ik denk dat als je een coalitie hebt met een hele grote meerderheid dat je dan de dynamiek onvoldoende op gang krijgt”, zegt informateur René van Dijk. “De meerderheid is nu achttien om zeven zetels, waardoor de oppositie kwantitatief heel weinig voorstelt.” Met een coalitie van Lokaal Belang en CDA wordt het een coalitie van vijftien om tien zetels, wat volgens de informateur zorgt voor meer stabiliteit. “Dan wordt de oppositie steviger en is dan ook in staat binnen de oppositie onderlinge verbanden te zoeken.” Lokaal Belang, grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, is het volledig eens met het advies. “Ik vind dat hij tot een evenwichtig advies is gekomen”, stelt fractievoorzitter Bert Kuster. “Lokaal Belang en ik kunnen ons daar prima in vinden.”

Van Dijk adviseert verder te gaan zonder huidig coalitiepartner VVD, wat zorgt voor grote teleurstelling bij de partij, die zich aan de kant geschoven voelt. “Wij vonden het verbijsterend en teleurstellend”, laat Richard de Lange weten. “Verbijsterend omdat we volkomen verrast werden door het standpunt van de informateur en ook van de andere twee coalitiepartijen dat ze zonder de VVD verder willen. En uiteraard teleurgesteld omdat we onze ambities niet kunnen waarmaken en onze deelname aan de coalitie niet kunnen voortzetten.” De komende tijd maken Peter van de Wardt van het CDA en Bert Kuster van Lokaal Belang een voorzet voor de collegevorming. “Dat gaan we met onze onderhandelaars bespreken”, aldus Kuster. “We proberen het op 17 mei in de raad te bespreken en dan zal ook een nieuw college kunnen worden geïnstalleerd.”

Bekijk hier een special over de verkiezingsuitslag in Oude IJsselstreek.

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)