Coalitie Montferland wil DocksNLD draaien

Gepubliceerd: 02-06-2022 12:06. Bijgewerkt: 02-06-2022 12:33

Lijst Groot Montferland, Helder, de PvdA en Lokaal Belang Montferland hebben woensdag hun coalitieakkoord en wethouderskandidaten gepresenteerd. De partijen willen een poging wagen om DocksNLD alsnog naar het oosten te laten groeien, ook moet er een alternatief komen voor de wasservice.


Daarmee zetten Lijst Groot Montferland, Helder en de PvdA hun lijn uit de oppositiebanken door. De partijen geven in het coalitieakkoord aan hun best te doen DocksNLD alsnog richting de oostelijke kant uit te breiden, tegen de wens van de provincie in. Tegelijkertijd gaat het proces richting de groei in noordelijke richting (Azewijn, red.) door. Bovendien moeten er geen 'XXL-blokkendozen' worden gebouwd, maar moet er ruimte komen voor lokale bedrijven.

Verder moet er een alternatief komen voor de wasservice om cliënten keuzevrijheid te bieden. De invoering hiervan betekent dat de hulp niet meer bij mensen met een indicatie thuis kwam wassen en strijken, dit resulteerde in een groot aantal bezwaren. Ook wordt er een onderzoek ingesteld om alsnog een overdekte zwemvoorziening in Didam te krijgen, onder de vorige coalitie sloot zwembad De Hoevert definitief de deuren.

Vier wethouders
De partijen dragen in het nieuwe college elk een fulltime wethouder voor. Het gaat om Jeanette Derksen (Lokaal Belang), Henk Groote (Lijst Groot Montferland), Rob Mos (Helder) en Ingrid Wolsing (PvdA). De portefeuilleverdeling wordt later bekend. De partijen spreken verder uit te willen werken aan de onderlinge verhoudingen in de gemeenteraad. Vorig jaar was er nog sprake van een bestuurlijke crisis, wat resulteerde in een motie van treurnis voor de inmiddels gestopte burgemeester Peter de Baat.

Samenwerking met raad
De nieuwe coalitie heeft met vijftien zetels, na het vertrek van John van Schriek bij Lokaal Belang, een ruime meerderheid in de 25 koppen tellende gemeenteraad. De komende tijd volgen gesprekken met andere politieke partijen in Montferland. De vier nieuwe coalitiepartijen hopen daarbij een bestuursakkoord te realiseren, met daarin punten waarover alle partijen het eens zijn.


Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)