CIVON broedplaats voor corona-innovaties

Gepubliceerd: 21-01-2021 17:01. Bijgewerkt: 21-01-2021 17:35

Het CIVON Innovatiecentrum in Ulft ontpopt zich als een broedplaats van ontwikkelingen die inspelen op de coronacrisis. Zo heeft kunstenaar Jólan van der Wiel de vloer in de hal voorzien van geanimeerde lijnen die een andere vorm aannemen als de afstand te klein wordt, dit voor een goede naleving van de anderhalvemetersamenleving.


"Als je dichterbij elkaar komt, dan wordt de lijn krapper", vertelt Van der Wiel over zijn ontwikkelde systeem. "Wanneer de lijn krapper wordt, weet je voor jezelf dat je weer wat verder moet gaan staan." Gijs Smeman, manager van het innovatiecentrum in Ulft, kreeg lucht van het idee van Van der Wiel. Dat was reden om bij de kunstenaar aan te kloppen om hem in het CIVON verder te laten werken aan zijn systeem. "Wij zijn hier een testlocatie en willen onze studenten ook het systeem uit laten testen", vertelt Smeman enthousiast over het project. "Daardoor kunnen we het systeem ook nog verder gaan verbeteren." Ook bij Van der Wiel viel het enthousiasme van de medewerkers van het innovatiecentrum op: "Ze waren er al heel vroeg bij en gaven aan dat ze hun ruimte en financiële middelen beschikbaar wilden stellen."

Nu zijn de geanimeerde lijnen nog slechts zichtbaar op de vloer in Ulft, maar de kunstenaar hoopt dat zijn uitvinding binnenkort te zien is in bijvoorbeeld vliegvelden en theaters. "Wij willen het niet alleen voor een museum tentoonstellen", aldus Van der Wiel. "We willen het juist in de maatschappij plaatsen, zoals in de stations en in bijvoorbeeld terminals. Eventueel kunnen daar later nog beurzen en evenementenbranches bij komen", zo hoopt de Zutphenaar.

Meerdere corona-innovaties

De lijnen van Van der Wiel zijn slechts één van de corona-innovaties in het Civon. "We proberen het coronavirus ook als een kans te zien", zegt Smeman. "Zo hebben we een modern ventilatiesysteem in onze vergaderruimte gezet, waardoor we veilig kunnen vergaderen. Zo willen we ondernemers laten zien dat iedereen ook veilig met elkaar in een ruimte kan zien."

Foto: REGIO8

Copyright © 2022 - REGIO8 | HPU internet services | Powered by: CWM (Channel Web Manager)