Ulft, Netherlands

Chocoladedroom in station Vorden dichtbij

De droom van Michael Bink en Magdalena Haverkamp om Chocolaterie Magdalena te vestigen in het voormalig stationsgebouw van Vorden lijkt werkelijkheid te worden. De gemeenteraad van Bronckhorst stemde donderdagavond in met de aankoop, ondanks onvrede over de constructie.
Jhazelaar | 13 januari 2022 12:42 | Aangepast op 13 januari 2022 12:42
Chocolaterie Magdalena wil het enige station in de gemeente Bronckhorst overnemen, opknappen en inzetten als 'chocoladepoort'.
Het hele stationsgebouw wordt daarbij ingezet, deels als woonruimte. Bronckhorst koopt het leegstaande stationsgebouw voor een ‘marktconforme prijs’ van 359.000 euro aan, waarna het voor minimaal 159.000 euro wordt doorverkocht. In deze kosten wordt een eenmalige subsidie verwerkt voor de restauratie van het stationsgebouw. De gemeenteraad ging donderdagavond uiteindelijk akkoord met het voorstel vanwege de uitzichtloosheid van het pand, maar deed dat niet van harte.

De gekozen constructie zorgt, evenals de opstelling van de verkopende partij, voor grote vraagtekens en frustratie bij raadsleden. "Van een gelijk speelveld lijkt geen sprake te zijn", aldus D66-fractievoorzitter Jan Engels, die met zijn partij evenals Gemeentebelangen Bronckhorst-raadslid Robbert van Velsen tegen het voorstel stemde. "Hoeveel partijen hebben de kans om tegen twee ton minder dan de vraagprijs een business case op te zetten? Mocht het oordeel zijn dat er sprake is van staatssteun, is de chocolaterie de dupe. Zij zullen de steun terug moeten betalen."

'Heel Vorden is benaderd'
Ook de wethouder zelf noemt de constructie 'niet de Koninklijke route': "Maar eerlijk gezegd, met deze voorgeschiedenis, vind ik het niet reëel om te denken dat er een horde alternatieven op staat", gaf Buunk aan. "Heel Vorden en omgeving is benaderd om er iets mee te doen." Initiatiefnemers voor andere panden hoeven echter niet dezelfde opstelling van Bronckhorst te verwachten. "Als mensen een monument willen redden, alsjeblieft klop aan", zegt Buunk. "Ik weet er nog wel stuk of twintig, dertig, maar of dat weer tot een constructie als dit zal leiden, ik hoop het niet."

'Heel veel bonbonnetjes'
Ook zetten partijen vraagtekens bij de financiële onderbouwing, "Je moet aardig wat bonbonnetjes per maand verkopen", schetst PvdA-fractievoorzitter Luuk Preijde. "Wij blijven twijfels houden, echter, we hopen zonder meer dat het een succes zal worden." Over de ondernemer maakt wethouder Buunk zich echter geen zorgen: "Ze verkopen niet alleen bonbonnetjes aan mensen die langskomen, maar leveren ook aan bedrijven. En ze zijn actief met workshops. Het is een wat groter bedrijf dan je denkt, en die sprong willen ze maken op een andere locatie."

Foto: Gemeente Bronckhorst

Meest gelezen

Bökkers opent samen met straaljagers Hoofdpodium

Redactie REGIO8 | 19 jul 2024 00:06

Persoon gewond na ongeval op eerste dag Zwarte Cross

Redactie REGIO8 | 18 jul 2024 18:32

Lees ook

Spitfires-hit 'Links van Varsseveld' krijgt tweede leven door de Beatcrooks

De mannen van Beatcrooks en Hein Migchelbrink van The Spitfires hebben de krachten gebundeld en lanc...

Zwarte Cross bezoekers weer fris en fruitig door plons in zwembad

Honderden Zwarte Crossers namen zaterdag een frisse duik in het zwembad in Lichtenvoorde om wakker t...

The Dean en De Makelaar breken de Megatent af op de Zwarte Cross

Daan Boom en Tobias Camman, bekend van DE FOMO SHOW zetten de Megatent op zijn kop. Het duo treedt s...

Nijntje en de Big Ben denderen over de Zwarte Cross bij de erfgoedklasse

Van Nijntje tot de Moulin Rouge en van de Big Ben tot de Elfstedentocht, Het denderde allemaal over ...

Man (24) aangehouden voor brandstichting op camping Zwarte Cross

De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een 24-jarige man aangehouden die wordt verdach...

Drie caravans op camping Zwarte Cross afgebrand, enkele lichtgewonden

Bij een brand op de camping van de Zwarte Cross zijn vrijdagavond drie caravans uitgebrand, hierbij ...